skip navigation
10.10.2019

Blokklánc - technológiai csoda a logisztikában és az ellátási láncban?

TIMOCOM LiveTalk: Válaszol Sidsel Rytter Løschenkohl

A blokklánc manapság divatos téma, egy olyan hívószó, amely gyakran merül fel a logisztikai és szállítási ágazatban. Miről is van szó ténylegesen?    

Sidsel Rytter Løschenkohl kifejti: „A blokklánc-technológia alapvetően egy olyan peer-to-peer hálózat, amely információk tárolását, megosztását és kezelését teszi lehetővé”. Ez a hálózat közvetítők, azaz megbízható harmadik felek nélkül működik Minden egyes lépést az összes résztvevőnek együttesen kell ellenőrizni. Egy lezárt lépést nem lehet megváltoztatni vagy más módon manipulálni. A mögötte álló technológia magas fokú biztonságot és nyomonkövethetőséget garantál. 

A „blokklánc” kifejezést gyakran hallani a pénzügyi szektorral összefüggésben. 

Mi a helyzet az ellátási lánccal?   

„Amikor megértettem a blokklánc-technológiát, azt gondoltam, hogy meg fogja változtatni a világot. És hogy ott kell lennem.”
Megosztás itt:

Előnyös a pénzügyi szektor technológiája a logisztika és az ellátási lánc számára is? 


A blokklánc a bitcoin nevű kriptovaluta mögött rejlő technológiaként vált ismertté. A koncepció, mint olyan, azonban a logisztika és az ellátási lánc területén is kiaknázható. Az ellátási láncon belül mindig a szállítások nyomon követhetőségéről és láthatóságáról van szó, hangsúlyozza Løschenkohl. A blokklánc pontosan itt használható, például szerződések aláírására vagy a termék származásának ellenőrzésére. 


Sidsel Rytter Løschenkohl megjegyzi, hogy a blokklánc esetében „nem egy olyan reményteljes technológiáról” van szó, ami minden problémát megold, de más technológiákkal együtt hasznos lehet. A pontos előnyöket és hátrányokat részletesen elmagyarázza a blokkláncszakértő.   

 

Fel