skip navigation
10.10.2019

Digitalizálás a közlekedésben: Mi a helyzet a szállítmányozókkal?

A téma nem új, de még mindig aktuális.

A közúti fuvarozók régóta használnak olyan informatikai eszközöket, mint a TMS vagy az elektronikus útdíjrögzítő. Az EDI útján történő adatátvitel már évek óta létezik, de a közúti árufuvarozást végző vállalatoknak csak 35%-a használja. Ma a szállítmányozók és megbízóik olyan újgenerációs programokat és rendszereket használnak, amelyek okostelefonon is elérhetők, és forradalmasítják az érintett cégek működésének módját.

Irányításfejlesztés digitalizálással
Megosztás itt:

A technológia már létezik, de elterjedése időbe telik...


Az ügyfelek által nagyra tartott új digitális technológiák lehetővé teszik a szállítmányozók számára, hogy valós időben lássák működésüket és elemezzék a forgalmi adatokat az ellátási láncuk hatékonyságának optimalizálása és a költségcsökkentés érdekében. A webes vagy EDI-rendszerek, valamint a felhőalapú szoftverek virágkorukat élik a piacon, és az ellátási lánc digitalizálására törekszenek. A fuvarozókat nem kell meggyőzni arról, hogy a digitális technológiák különösen az alacsony hozzáadott értéket képviselő és időigényes feladatok kezelésében hasznosak, ám bevezetésük a közúti árufuvarozásban részt vevő kis- és középvállalatok túlnyomó részénél elmarad. A szállítási ágazatban számtalan olyan digitális opció vehető igénybe, amelynek célja a munka megkönnyítése. A választás azonban nehéz, különösen akkor, ha ezek nem kompatibilisek egymással.

A különféle digitális megoldások közötti adatmegfeleltetés és a technológiák megszerzésének nehézsége továbbra is akadályt állít az alkalmazásuk elé.

 

Irányításfejlesztés digitalizálással


A szállítmányozó vállalatoknál nagy igény mutatkozik a digitalizálás iránt. Ez mindenekelőtt a szállítási műveletek hatékonyságának, biztonságának és jövedelmezőségének javítását, valamint az irányítás digitalizálását hivatott szolgálni. Ezek fontos témának számítanak a távolsági árufuvarozásban, mert a digitalizálás csak nyitott hozzáállással sikerülhet.

A fuvarozók számára ma már léteznek az adatok jobb felhasználását elősegítő hálózati digitális megoldások, melyek megkönnyítik a járművezetők mindennapi életét: a vezetési idő kezelésétől a teherautók és gumiabroncsok karbantartására vonatkozó ütemezésen át az útvonalszervezésig, a járművek földrajzi helyzetének meghatározásáig, az elektronikus fuvarlevélig vagy a rakománykeresésig. A digitális technológiák már ma hozzájárulnak a fuvarozók mindennapi életének egyszerűbbé tételéhez és a jövőben a közúti árufuvarozás nélkülözhetetlen eszközévé fognak válni.

 

 

 

Fel