skip navigation
19.07.2019

A gazdaság lassulása átgyűrűzik a fuvarozásba is

Európa erős exporttal rendelkező országait különösen mélyen érinti

Jelenleg Németországot, Franciaországot és a Benelux-államokat érinti legerősebben a globális gazdasági lassulás. Ezt dokumentálják a TIMOCOM fuvarpiaci barométer aktuális számai, amellyel az informatikai vállalat negyedévente rögzíti Európa legnagyobb fuvarbörzéjében a fuvarkínálat és a fuvar iránti kereslet alakulását.

TIMOCOM: A gazdaság lassulása átgyűrűzik a fuvarozásba is
Megosztás itt:

Eszerint a TIMOCOM-on keresztül kihelyezett fuvarajánlatok 2019. április elejétől június végéig az előző év ugyanezen negyedévéhez képest 20 százalékkal csökkentek. „Az amerikai kormány protekcionista gazdaságpolitikája akadályozza a globális kereskedelmet, ami pedig az exportmennyiség csökkenését eredményezi. Ez az exportorientált országokat, mint Németországot, Franciaországot és a Benelux-államokat befolyásolja leginkább“, mondja a TIMOCOM üzleti elemzője, David Moog.


A „Fuvarok Smart App” segítségével, mellyel a cégek fuvarajánlatokat tehetnek közzé és bonyolíthatnak le a fuvarbörzén, a második negyedévben összesen 21.817.710 ajánlatot helyeztek el; az előző év ugyanezen negyedévében ez az érték még 27.565.605 volt. A csökkenés leginkább az ipari és beruházási javakat érintette, leginkább a beszállítói iparágakban, számol be Moog. 

A közelgő Brexit is újabb hullámokat vet. „Miután az első negyedévben a raktárkészletek növelése miatt nőtt a Nagy-Britanniába irányuló fuvarmennyiség, most beszakadást tapasztalunk“, számol be Moog. Így az Európából Nagy-Britanniába irányuló exportok száma a 2019 második negyedévében az előző negyedévhez képest 56%-kal csökkent, jelenti a TIMOCOM.


A trendnek dél-európai exportalakulását hiúsítja meg. Olaszország, Spanyolország, Portugália és Görögország 21%-os növekedést tapasztalt az Európába irányuló export terén áprilistól júniusig az előző év ugyanezen negyedévéhez képest. Moog: „A zöldség- és gyümölcsszezon teljes gőzzel pörög ezekben az országokban.”


Az informatikai vállalat a fuvarpiaci barométerrel negyedévente elemzi a TIMOCOM Smart Logistics Systemébe integrált fuvarbörzén megjelenő kereslet és kínálat alakulását. Több mint 130.000 felhasználójával és naponta akár 750.000 nemzetközi raktér- és fuvarajánlattal a TIMOCOM az európai közúti áruforgalom legnagyobb digitális rendszerét üzemelteti.

 

További információk a TIMOCOM-ról: www.timocom.hu

Fel