skip navigation
04.03.2020

Koronavírus: mi a teendő az Olaszországból érkező és az oda irányuló fuvarokra vonatkozó megbízásokkal?

Egyre nagyobb a vírus hatása a nemzetközi áruforgalomra, és a jelenlegi fejlemények sok kérdést vetnek fel. Összefoglaltuk Önnek a legfontosabb információkat.

A koronavírus elérte Európát. Jelenleg elsősorban Olaszországban regisztrálnak egyre több SARS-CoV-2 /COVID19 által fertőzött személyt. Itt megtudhatja, hogy mire kell figyelniük a szállítóknak, a szállítmányozóknak és a fuvarozóknak az érintett régiókba irányuló és az onnan érkező megbízások esetében, illetve, hogy mi az ajánlott teendő tisztázásra szoruló kérdések esetén.*

Amennyiben fuvart bonyolít le vagy tervez ezekbe a régiókba vagy onnan vissza, javasoljuk, hogy időben vegye fel a kapcsolatot a megbízóval, és tisztázza a helyzetet a későbbi viták és félreértések elkerülése érdekében.
Megosztás itt:

A jelenlegi állás szerint be- és kiutazási tilalom van érvényben Lodi és Padova tartomány egyes településein. Ha bizonytalan az úti céllal (le- és felrakó hellyel) kapcsolatban, javasoljuk, hogy az olasz hatóságoknál tájékozódjon az aktuális utazási korlátozásokról, valamint vegye fel a kapcsolatot, és tisztázza a helyzetet a megrendelővel.

A helyzet és a biztonsági útmutatások gyorsan változhatnak.

Ezzel kapcsolatban itt található részletes információ: DE: https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/italien-node/italiensicherheit/211322, IT  http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus/

 

Mi a jogi helyzet a szállítás megkezdésekor?

 

Amennyiben még nem kezdődött meg a szállítás, tartós korlátozások esetén úgynevezett objektív lehetetlenség következhet be. Azok a szállítási szerződések, amelyeket ténylegesen senki sem tud teljesíteni, általában hatályukat vesztik. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen szerződés nem alapozhat meg kötelezettséget. A szállítmányozónak vagy fuvarozónak nem kell tehergépkocsit kiállítania, és a megbízó sem kap kompenzációt az elmaradt fuvarért.

Ha a berakodás előtt ismert, hogy a megrendelő vagy a címzett a koronavírus miatt csupán elővigyázatosságból nem dolgozik, ez a nem teljesítés a megbízónak lenne tulajdonítható, amennyiben nem tud hatóságilag elrendelt munka- vagy működési tilalmat igazolni.

 

Javasoljuk, hogy ilyen esetben előzetesen még egyszer egyeztessen a megrendelővel.

 

Mi a jogi helyzet a már folyamatban lévő szállítások esetén?

 

Ha Ön fuvarozóként vagy szállítmányozóként elfogadott egy fuvarmegbízást a Smart Logistics Systemben, alapvetően az a jogilag kötelező érvényű szerződés van érvényben, amelyet Ön megkötött a megbízóval.

 

Ha már megkezdődött a szállítás a koronavírus által sújtott régióba vagy onnan, azaz legtöbbször a berakodás kezdetétől, Ön a hatósági intézkedések következtében az áruszállítás kiinduló- vagy célpontjához vezető utak vagy teljes települések lezárásával szembesülhet. Ebben az esetben úgynevezett szállítási akadály merül fel. Ekkor a CMR egyezmény 14. és azt követő cikkei, illetve az egyes országok szállításra vonatkozó jogszabályainak megfelelő szabályozásai lépnek érvénybe. A szállítási megbízás ekkor szükséges módosításához a megbízó utasítására van szükség arra vonatkozóan, hogy adott esetben más módon kell elvégezni a szállítást, pl. alternatív úti cél megjelölésével.

Ilyen esetben a fuvarozót alapvetően kompenzáció illeti meg az extra ráfordításokért, pl. egy hosszabb útszakasz miatt felmerülő további szállítási költségekért.

 

A fuvarozó csak akkor állíthatja le a szállítást, ha a megbízó felszólításra sem adott utasítást, vagy az utasítások elfogadhatatlanok. De figyelem! Ebben az esetben a fuvarozó a felelős az áru megfelelő megőrzéséért. Egyes esetekben, pl. romlandó áru esetén felmerülhet kényszerértékesítés.

Ugyanez vonatkozik arra a helyzetre is, ha pl. a feladó vagy a címzett gyára zárva vagy zárolva van, és nem lehetséges a tehergépkocsi be- vagy kirakodása. Kétség esetén a fuvarozónak bizonyítania kell, hogy a gyár zár alatt vagy zárva van.

 

Ha sürgősen raktárhelyre van szüksége, keresgéljen a Smart Logistics System raktár Smart Appjában  a megfelelő ajánlatok között.

 

Amennyiben fuvart bonyolít le vagy tervez ezekbe a régiókba vagy onnan vissza, javasoljuk, hogy időben vegye fel a kapcsolatot a megbízóval, és tisztázza a helyzetet a későbbi viták és félreértések elkerülése érdekében.

 

A tehergépkocsikra vonatkozó aktuális útlezárásokról a következő oldalon is tájékozódhat: www.truckban.info.

 

*Az itt szereplő információk nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Kérjük, tisztázásra szoruló konkrét esetekben egyeztessen ügyvédjével az esetleges sajátosságok, valamint az egyes országok jogának és jogszabályainak figyelembevétele érdekében.

Fel