skip navigation
10.10.2019

A Nyelvek Európai Napja

TIMOCOM: Nyelvi sokszínűség a digitalizálás ellenére

TIMOCOM - A Nyelvek Európai Napja

Az Európa Tanács ezzel a nappal a nyelvi sokszínűség megőrzéséhez kíván hozzájárulni Európában, tudatosítani szeretné az emberekben a nyelvtudás előnyeit, törekszik az egyéni többnyelvűség elősegítésére, és ösztönözni kívánja az európaiakat az egész életen át tartó nyelvtanulásra. Az akciónapot 2001-ben, a Nyelvek Európai Évében vezették be. Azóta sok minden megváltozott, mindenekelőtt digitálisan.

Szeptember 26-án újra a Nyelvek Európai Napját ünnepeljük.
Megosztás itt:

Az elmúlt 18 évben az internet egyre fontosabbá vált, befolyása pedig fokozódott, ami jelentősen rányomta bélyegét a nyelvhasználatunkra. Ez nemcsak az új szavakban érhető tetten, - 2004-ben rögzítették a Dudenben a „guglizni” igét -, hanem az írott és beszélt nyelv egymást érő változásaiban is. Végül, de nem utolsósorban mindezt az okostelefonok és beszédfelismerő szoftverek elterjedt használata is befolyásolja. Az „Európa nyelvei a digitális korban” című, nagyszabású tanulmány azt is feltárta, hogy digitális támogatás hiányában ez sok európai nyelv számára fenyegetést jelent. Ezekhez a nyelvekhez ugyanis nem érhetők el automatikus fordítások, keresőmotorok, automatikus párbeszédpanelek vagy más digitális szolgáltatások. A tanulmány szerint közéjük tartozik az izlandi, a litván és a máltai nyelv.

 

Egy rendszer, amelyen keresztül az üzleti partnerek 26 nyelven kommunikálhatnak

 

Arra, hogy ez másképp is lehet, jó példát mutat az erkrathi TIMOCOM vállalat. Okos logisztikai rendszerével (smart logistics system) az informatikai szolgáltató több mint 43.000 ügyfelet köt össze Európában, és ezáltal nem csak az országhatárokat, de a nyelvi és rendszerkorlátokat is áthidalja. A vállalatok többek között folyamatosan bonyolíthatnak digitális szállítási megrendeléseket üzleti partnereikkel a rendszeren keresztül. „Minden megkeresést, ajánlatot, megbízást és szállításra vonatkozó információt automatikusan 26 nyelvre fordítunk le. Programunkban latin és cirill betűs szövegek is megtalálhatók” árulja el Pélagie Mepin, a TIMOCOM marketing igazgatója. „A vállaltunknál dolgozó munkatársak több mint 30 országból származnak, és gondoskodnak arról, hogy az ügyfélmegkeresésektől kezdve az okos logisztikai rendszer frissítéséig mindig az adott ország nyelvén kommunikáljunk a nemzetközi ügyfélkörünkkel.” - tette hozzá Mepin. Düsseldorfhoz való közelségének és kifejezett nemzetköziségének köszönhetően Erkrath városa a legjobb feltételeket kínálja egy megfelelő ajánlathoz.

 

A nyelvi sokféleség megőrzése mellett a rendszer hozzájárul a nyelvi akadályok leküzdéséhez és elősegíti a megértést a különböző európai országok üzleti partnerei között. Az EF EPI 2018 nemzetközi összehasonlító tanulmány szerint a logisztikai szektor nemzetközi jellege ellenére ebben az iparágban még sok alkalmazott angol nyelvtudása fejleszthető.

 

A nyelvi sokszínűség támogatása

 

A Cseh Köztársaságban, Lengyelországban és Magyarországon is képviselettel rendelkező TIMOCOM nemcsak a nyelvi sokféleséghez járul hozzá, hanem közvetlenül támogatja alkalmazottai angol és német nyelvtudásának fejlesztését. „Már csapatunk nemzetközi jellege miatt is sokat beszélünk angolul. Ezen felül ösztönözzük a német és angol nyelvtanfolyamokon való részvételt, és lehetőséget nyújtunk munkatársaink számára, hogy nyelvtudásukat ezeken a nyelvi kurzusokon tökéletesítsék.”

 

„Példánk nagyon jól mutatja, hogy a digitalizációnak nem feltétlenül kell veszélyt jelentenie a nyelvekre, sőt, aktívan elősegítheti ezek megőrzését” - mondta Mepin. A német telephelyek fokozódó nemzetközisége ehhez a legjobb előfeltételeket kínálja. „Amit Erkrathban teszünk, az Hamburgban, Berlinben, Münchenben vagy Frankfurtban ugyanígy lehetséges lenne. Ez nemcsak az európai kulturális örökség javát szolgálja, amelyhez a különböző nyelvek is hozzátartoznak. A többnyelvűség számos iparágban jelentős versenyelőnyöket jelent.”

 

 

További információk a TIMOCOM-ról: www.timocom.hu

Fel