skip navigation
19.07.2019

Az integráció tökéletessége

A zökkenőmentes együttműködés feltételei az SCM-hálózatokban

Új idők az értékláncok számára. A logisztikai események láncolata kimeríthetetlen adat- és információárammá válik. Az együttműködésen alapuló értékteremtési folyamatok összekötő elemévé. Üdvözöljük a digitális világban. Aki részese kíván lenni a digitális transzformációnak, annak elsősorban egy dologra van szüksége: egy semleges, cégen átívelő rendszerre, amely egyszerűen és biztonságosan összekapcsolja az érintett partnereket és folyamataikat az értéklánc komplex hálózati struktúráiban. 

Új idők az értékláncok számára.
Megosztás itt:

Ügyfél, gyártó, szállító, speditőr, raktárlogisztikus, címzett: Az értékláncokban számos szereplőt és IT-rendszereiket kell integrálni. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, egy semleges rendszerplatformra van szükség, amely csatolófelületen, webes fiókon és mobil végkészülékeken keresztül is biztosítja a rugalmas integrációs és használati lehetőségeket. Az integráció célja, hogy a korábban kétirányú kapcsolatokat sokirányú kommunikációs hálózatokká alakítsa át, és egy médiaszakadás nélküli munkafolyamaton keresztül biztosítsa az üzleti partnerek közötti, zökkenőmentes együttműködést.

 

Az árumozgások láthatósága javítja a tervezhetőséget

 

A rendszer szereplőinek együttműködése eredményezi azt, hogy közös, kiváló minőségű adatbázis alakul ki. Ennek előfeltétele a Supply Chain Visibility: Az árumozgások és készletek láthatósága javítja a tervezhetőséget, és minimalizálja a kockázatokat. Ennek során nem csak az előző és a következő partnerre kell odafigyelni az értékláncban. Minél messzebb sikerül átlátni az értékláncot, annál nagyobb az az átláthatóság mértéke. Annál megbízhatóbban lehet meghozni az operatív és a stratégia menedzsment-döntéseket. Az időben rendelkezésre álló információk segítségével például optimalizálható a kapacitásmenedzsment a beszállítókkal. A konszolidációs és összevonás potenciálok pedig jobban felismerhetők és kihasználhatók.

 

Az értéklánc operatív irányítása során elengedhetetlen, hogy az információk a döntő pillanatban álljanak rendelkezésre. Ehhez pedig szükség van az End-to-End Supply Chain Visibilityre. Ez alatt nem csak a fuvarfolyamat átláthatósága értendő, hanem az egyes tényezők ismerete is, amelyek összefüggnek egymással, és amelyek kihatással vannak a küldemény időben történő kézbesítésére.

 

Elengedhetetlenek a valós idejű információk

 

Ehhez nem csak a küldemény aktuális állapotára vonatkozó, valós idejű információk elengedhetetlenek. Ugyanilyen fontosak az előzetes riasztások, hogy az előre meghatározott szabályozási folyamattól való eltéréseket előrelátóan lehessen kezelni. A releváns és hiteles információk korai rendelkezésre állása lehetővé teszi a szereplők számára, hogy ez esetben megfelelő intézkedéseket hozzanak, hogy a rendelkezésre álló információkat további adatokkal egészítsék ki. Eltérés van a tervezett szállítási időtől? További fuvarkapacitások beszerzésére van szükség? A logisztikus csak akkor tud előrelátóan tervezni és cselekedni, ha az értéklánc a számos eseményével az elejétől a végéig áttekinthető.

 

A különböző rendszerhasználók és partnereik cselekvési lehetőségeit digitális megbízás-lebonyolítást lehetővé tevő, digitális munkafolyamatok és alkalmazások határozzák meg. A fuvarok kiírása, a megbízások kezelése, a hálózat kezelése, a küldemények követése, a szállítási teljesítmény kiértékelése – mind olyan építőelemek, amelyekre az értéklánc irányításához szükség van, és ideális esetben megtalálhatók egy ilyen rendszerkörnyezetben. A követelményektől függően ezek az építőelemek az ügyfél egyedi igényeire szabott megoldássá konfigurálhatók.

 

A rendszerplatformok a digitális transzformáció középpontjává válnak

 

A rendszerplatformok a rugalmas lehetőségeikkel a logisztika digitális transzformációjának középpontjává válnak. Nyitott infrastruktúrájuk lehetővé teszi számos további alkalmazás és adatforrás integrálását, például a járművekből, a telematikai rendszerekből, a rakományhordozókból és a gyártó gépekből.

 

Ahhoz, hogy a cégek élni tudjanak a rendszerek által kínált, sokoldalú és rendkívül rugalmas lehetőségekkel, néhány alapfeltételnek teljesülnie kell:

 

·         A megbízás lebonyolítására szolgáló, összes rendszeralkalmazásnak kattintással integrálhatónak kell lennie a vállalati munkafolyamatba.

·         A csatolófelületeknek egyszerűen és gyorsan kialakíthatónak kell lenniük, és be kell vonni a fuvarozási lánc érintett szereplőit

·         Minden folyamatnak médiaszakadás nélkül kell végbemennie, ami például azt jelenti: A megbízások közvetlenül a rendszerből adhatók meg, anélkül, hogy át kellene váltani az e-mail programba vagy faxot kellene küldeni

·         Az alkalmazások a felhasználók elképzelései szerint személyre szabhatók a céges logóval és más arculati elemekkel

·         Minden digitális, a kötelező jellegű szerződési dokumentumok is elektronikusan állnak rendelkezésre

·         Minden folyamat átlátható az értéklánc érintett szereplői számára

 

One-Stop-Intelligent-Shopping

 

A rendszer további alkalmazásokkal és együttműködési elemekkel történő bővítési lehetőségei határtalanok. Csak idő kérdése, hogy a gyártó gépek és az üzletek polcai maguktól értetődő módon vegyenek részt a rendszeralapú kommunikációs folyamatban: Üdv, kedves fuvarlogisztikusok, kinek van közületek elegendő ideje és raktérkapacitása, hogy holnapig beszállítsa nekünk a sürgősen igényelt termékeket? One-Stop-Intelligent-Shopping: Az egyre inkább mesterséges intelligenciával segített, digitális információk a szállítási láncok impulzusadóivá válnak, amelyek mozgásba hoznak egy magasan funkcionális szolgáltatási rendszert.

 

A környezet is profitál

 

Ebben a rendszerben az adatok alkotják az intelligens szállítási láncok, valamint az ember és a gép együttműködésének infrastruktúráját. Az ilyen infrastruktúrák csak akkor intelligensek, ha nem csak az ügyféligényeknek tesznek eleget, hanem a környezetvédelmi célokat is elérik. Ezek pedig egyre szigorúbbak. A szükségtelen mozgásokat elkerülő, és a globális termelési és szállítási folyamatok intelligens együttműködési formáit lehetővé tevő logisztikának egyre nagyobb szerepe van abban, hogy megvédje a világot a káros környezeti hatásoktól. Ebben a szerepben az ipar és a kereskedelem szolgáltatójaként egyre fontosabb feladatok hárulnak rá.

 

 

Fel