skip navigation
17.02.2020

TIMOCOM fuvarpiaci barométer: Németország gyengül, Olaszország kivétel

Európa-szerte lassul a konjunktúra: 2019-ben összesen 8,3%-os a visszaesés

Az olasz logisztikusok ennek ellenére jelentős növekedésnek örvendhettek a tavalyi évben: „Olaszországban 16%-kal több fuvart tudhattunk magunkénak az előző évhez viszonyítva.” – jelentette a TIMOCOM gazdasági elemzője, Tilman Fecke. Ez az eredmény teljesen ellentétes a trenddel, mivel a TIMOCOM fuvarpiaci barométere szerint most készült éves összefoglaló korántsem ad okot az örömre. 2019-ben 8,3 százalékkal csökkent az országhatárokon átnyúló áruszállítás-ajánlatok száma az előző évhez képest. pedig 2018-at 2017-hez viszonyítva még 5%-os bővüléssel zártuk.

A gyengülő konjunktúra az előző évben elérte a logisztikai ágazatot. Ezt az eredményt tükrözi a TIMOCOM szállítási barométer éves áttekintése. 2019-ben az európai iparágban 8,3 százalékkal csökkent az országhatárokon átnyúló árufuvarozási ajánlat 2018-hoz képest.
Megosztás itt:

A szakértő, Tilman Fecke szerint az olasz fuvarozási ágazat pozitív mérlege a fogyasztási cikkek iránti keresletnövekedésnek köszönhető. „Véleményünk szerint nagyon valószínű, hogy kereskedelempolitikai tényezők ösztönözték az olaszországi termékek exportját. Ilyenek tényezők például a brexit, illetve az USA által a kínai termékekre kivetett vámok is.” – magyarázta Tilman Fecke. Ezt jól bizonyítja, hogy az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból összességében nagy hatást gyakorolt az európai fuvarozási iparágra. A fuvarpiaci barométerben szereplő 44 európai ország emiatt 2019-ben a 3. negyedévhez képest a 4. negyedévben 15%-kal növelte az Egyesült Királyságba tartó fuvarajánlatok számát.

 

A Németországból Nagy-Britanniába irányuló export is 11%-kal bővült 2019 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest. Ehhez Tilman Fecke a következőket fűzte hozzá: „A döntés, miszerint a brexitet három hónappal elhalasztották 2020. január végére, arra enged következtetni, hogy a növekedés összefügg a politikai fejleményekkel.”

 

Ez a rövid távú fejlődés azonban összességében nem befolyásolta az általános trendet: a Németországból külföldre irányuló fuvarok száma a tavalyi évben 12% visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. „Az erősen exportorientált Németországra ez a konjunkturális lassulás fokozottabban hat. Jól jelzi ezt, hogy az összeurópai eredményekhez képest itt sokkal jelentősebb a visszaesés.” – tudtuk meg a TIMOCOM szóvivőjétől, Gunnar Gburektől. És: "Még látni kell, hogy a negatív trend folytatódni fog-e ebben az évben is - ez nem valószínűtlen" - fejezte be Gburek.

 

A TIMOCOM informatikai vállalat 2009 óta elemzi a fuvarpiaci barométerrel a Smart Logistics Systemébe integrált fuvarozási és raktérajánlati Smart Appokban megjelenő kereslet és kínálat alakulását. Naponta több mint 130.000 felhasználó mintegy 750.000 nemzetközi fuvar- és raktérajánlatot generál. A rendszer intelligens, biztonságos és egyszerű megoldásokkal segíti a TIMOCOM több mint 43.000 ügyfelét logisztikai céljaik elérésében.


Fel