skip navigation
28.10.2019

TIMOCOM fuvarpiaci barométer 2019. harmadik negyedév

a német szállítmányozási szektor 2019 harmadik negyedévében kevesebb megrendelést regisztrált az előző évhez képest.

TIMOCOM fuvarpiaci barométer: a német szállítmányozási szektor 2019 harmadik negyedévében kevesebb megrendelést regisztrált az előző évhez képest. A leszálló trend mindazonáltal megállt - a piac az előző évi szint 94%-ára tornázta fel magát.

2019 első felének csökkenő tendenciája megállt, és a megbízások száma stabilizálódott. „A piac jelenleg az előző év 94%-án van” - mondta Tilman Fecke, a TIMOCOM üzleti elemzője.
Megosztás itt:

Németország szállítóvállalatai kevesebb megrendelést teljesítettek 2019 harmadik negyedévében az előző évhez képest. Júliustól szeptemberig a belföldi német tehergépjármű-szállítás 12 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az év közepéig azonban az Európa első Okos logisztikai rendszerében regisztrált fuvarkereslet konjunktúrális hanyatlása megállt. Erről a TIMOCOM informatikai vállalat számolt be a 2019. év harmadik negyedévét vizsgáló, fuvarpiaci barométer alapján végzett elemzésében.

„A tavalyi évhez képest Németországban gyengült a szállítás iránt mutatkozó kereslet” mondta Tilman Fecke, a TIMOCOM üzleti elemzője. Ugyanakkor 2019 januárja óta a fuvarbörze összes szállítási ajánlatát jelző szám az év folyamán stabilizálódott az árufuvarozási piacon. „A piac az előző évi szint 94%-án mozog” - tette hozzá Fecke.

 

A spanyolországi heves esőzések miatt bekövetkező termésveszteségek és a Brexit bizonytalansága miatt az Egyesült Királyságban felhalmozott készletek

az EU egyes országaira nézve különböző képet mutatnak: Az utóbbi hetekben a mediterrán térséget és Kelet-Andalúziát sújtó heves esőzések masszív gyümölcs- és zöldségpusztulást okoztak, ami a régió tehergépjárművel bonyolított exportján is éreztette hatását. „A jelentős exportnövekedés, amit a spanyol gazdák az év első két negyedévében még felmutattak, visszaesett” - jegyezte meg Fecke. „Ehhez hozzáadódik a politikai blokád a még mindig kormány nélküli Spanyolországban. A bizonytalanság az exportra is fékező hatást gyakorol." Ennek eredményeként a Dél-Európába visszafelé tartó járművek hiányoznak a piacról. „Emiatt 2018 harmadik negyedévéhez képest 14%-kos fuvarajánlat-növekedést látunk Spanyolország és 12%-kos emelkedést Portugália felé", folytatta Fecke.

Az Egyesült Királyság fejlődését tekintve a TIMOCOM fuvarpiaci barométere a Brexit-vita nyomán kialakult nagy piaci bizonytalanságot tükrözi vissza. Az EU-országokból Nagy-Britanniába irányuló fuvarajánlatok száma 56%-kal esett vissza az év első két negyedévében, jelenleg viszont ismét több árut szállítanak a szigetországba. Fecke: „A harmadik negyedévben ismét készletnövekedést figyelünk meg, ami azt jelzi, hogy az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező vállalatok jelenleg igyekeznek felkészülni az elkövetkező néhány hónapra.”

 

10 éves a TIMOCOM Fuvarpiaci barométere

A TIMOCOM informatikai vállalat 2009 óta elemzi a fuvarpiaci barométerrel az Okos logisztikai rendszerébe (Smart Logistics System) integrált fuvarozási és raktérajánlati Smart Appokban megjelenő kereslet és kínálat alakulását. Naponta több mint 130 000 felhasználó mintegy 750 000 nemzetközi fuvar- és raktérajánlatot generál. A rendszer intelligens, biztonságos és egyszerű megoldásokkal segíti a TIMOCOM több mint 43 000 ügyfelét logisztikai céljaik elérésében.

Fel