Koronavírus: mi a teendő az Olaszországból érkező és az oda irányuló fuvarokra vonatkozó megbízásokkal?

Egyre nagyobb a vírus hatása a nemzetközi áruforgalomra, és a jelenlegi fejlemények sok kérdést vetnek fel. Összefoglaltuk Önnek a legfontosabb információkat.

Megosztás itt:
04.03.2020

A koronavírus elérte Európát. Jelenleg elsősorban Olaszországban regisztrálnak egyre több SARS-CoV-2 /COVID19 által fertőzött személyt. Itt megtudhatja, hogy mire kell figyelniük a szállítóknak, a szállítmányozóknak és a fuvarozóknak az érintett régiókba irányuló és az onnan érkező megbízások esetében, illetve, hogy mi az ajánlott teendő tisztázásra szoruló kérdések esetén.*

Amennyiben fuvart bonyolít le vagy tervez ezekbe a régiókba vagy onnan vissza, javasoljuk, hogy időben vegye fel a kapcsolatot a megbízóval, és tisztázza a helyzetet a későbbi viták és félreértések elkerülése érdekében.
Megosztás itt:

A jelenlegi állás szerint be- és kiutazási tilalom van érvényben Lodi és Padova tartomány egyes településein. Ha bizonytalan az úti céllal (le- és felrakó hellyel) kapcsolatban, javasoljuk, hogy az olasz hatóságoknál tájékozódjon az aktuális utazási korlátozásokról, valamint vegye fel a kapcsolatot, és tisztázza a helyzetet a megrendelővel.

A helyzet és a biztonsági útmutatások gyorsan változhatnak.

Ezzel kapcsolatban itt található részletes információ: DE: https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/italien-node/italiensicherheit/211322, IT  http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus/

 

Mi a jogi helyzet a szállítás megkezdésekor?

 

Amennyiben még nem kezdődött meg a szállítás, tartós korlátozások esetén úgynevezett objektív lehetetlenség következhet be. Azok a szállítási szerződések, amelyeket ténylegesen senki sem tud teljesíteni, általában hatályukat vesztik. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen szerződés nem alapozhat meg kötelezettséget. A szállítmányozónak vagy fuvarozónak nem kell tehergépkocsit kiállítania, és a megbízó sem kap kompenzációt az elmaradt fuvarért.

Ha a berakodás előtt ismert, hogy a megrendelő vagy a címzett a koronavírus miatt csupán elővigyázatosságból nem dolgozik, ez a nem teljesítés a megbízónak lenne tulajdonítható, amennyiben nem tud hatóságilag elrendelt munka- vagy működési tilalmat igazolni.

 

Javasoljuk, hogy ilyen esetben előzetesen még egyszer egyeztessen a megrendelővel.

 

Mi a jogi helyzet a már folyamatban lévő szállítások esetén?

 

Ha Ön fuvarozóként vagy szállítmányozóként elfogadott egy fuvarmegbízást a Smart Logistics Systemben, alapvetően az a jogilag kötelező érvényű szerződés van érvényben, amelyet Ön megkötött a megbízóval.

 

Ha már megkezdődött a szállítás a koronavírus által sújtott régióba vagy onnan, azaz legtöbbször a berakodás kezdetétől, Ön a hatósági intézkedések következtében az áruszállítás kiinduló- vagy célpontjához vezető utak vagy teljes települések lezárásával szembesülhet. Ebben az esetben úgynevezett szállítási akadály merül fel. Ekkor a CMR egyezmény 14. és azt követő cikkei, illetve az egyes országok szállításra vonatkozó jogszabályainak megfelelő szabályozásai lépnek érvénybe. A szállítási megbízás ekkor szükséges módosításához a megbízó utasítására van szükség arra vonatkozóan, hogy adott esetben más módon kell elvégezni a szállítást, pl. alternatív úti cél megjelölésével.

Ilyen esetben a fuvarozót alapvetően kompenzáció illeti meg az extra ráfordításokért, pl. egy hosszabb útszakasz miatt felmerülő további szállítási költségekért.

 

A fuvarozó csak akkor állíthatja le a szállítást, ha a megbízó felszólításra sem adott utasítást, vagy az utasítások elfogadhatatlanok. De figyelem! Ebben az esetben a fuvarozó a felelős az áru megfelelő megőrzéséért. Egyes esetekben, pl. romlandó áru esetén felmerülhet kényszerértékesítés.

Ugyanez vonatkozik arra a helyzetre is, ha pl. a feladó vagy a címzett gyára zárva vagy zárolva van, és nem lehetséges a tehergépkocsi be- vagy kirakodása. Kétség esetén a fuvarozónak bizonyítania kell, hogy a gyár zár alatt vagy zárva van.

 

Ha sürgősen raktárhelyre van szüksége, keresgéljen a Smart Logistics System raktár Smart Appjában  a megfelelő ajánlatok között.

 

Amennyiben fuvart bonyolít le vagy tervez ezekbe a régiókba vagy onnan vissza, javasoljuk, hogy időben vegye fel a kapcsolatot a megbízóval, és tisztázza a helyzetet a későbbi viták és félreértések elkerülése érdekében.

 

A tehergépkocsikra vonatkozó aktuális útlezárásokról a következő oldalon is tájékozódhat: www.truckban.info.

 

*Az itt szereplő információk nem minősülnek jogi tanácsadásnak. Kérjük, tisztázásra szoruló konkrét esetekben egyeztessen ügyvédjével az esetleges sajátosságok, valamint az egyes országok jogának és jogszabályainak figyelembevétele érdekében.

Fel

Hozzájárulok, hogy az oldal elemzésekhez, személyre szabott tartalmakhoz és hirdetésekhez sütiket használjon. Tudjon meg többet