TIMOCOM Logo

A JavaScript nincs aktiválva a böngészőjében.

A weboldal funkciói így korlátozottan láthatók és használhatók. A felhasználó élmény javítása érdekében kérjük, hogy aktiválja a JavaScript-et a böngésző beállításainál!
TIMOCOM – Transzportlexikon
Transzportlexikon

Fix időpont/Időkapu

Fix időpontról akkor beszélünk, amikor egy szállítási megbízásban megállapodnak egy fix időpontról, amely alatt fel- vagy lerakodják a teherautóra a szállítmányt. Ennek az időpontnak a betartása a szerződéses teljesítési kötelesség része.

A fogalom
A fix időpont az elavult "határidős áru" fogalmat váltja fel. A fölérendelt fogalom a "fix ügylet".

Mindennapi gyakorlat
Fix időpontban inkább a lerakodásra állapodnak meg, felrakodásra ritkábban. A kialkudott fix időpont általában főleg arról árul el valamit, hogy legkésőbb meddig kell az árunak a vevőhöz érnie. Ha a teherautó korábban érkezik, a határidő betartottnak tekintendő. De vannak olyan fix időpontok is, amelyek esetében nem szabad korábban odaérni az áruval. Ennek a legkülönfélébb okai lehetnek: a lerakodáshoz használandó darut egy bizonyos időre rendelik, le kell zárni egy utcát, hogy áthaladhasson a teherautó. Fix időpontokat ezen kívül a szigorú időgazdálkodás biztosítására adnak meg. Ezzel akarják elkerülni a várakozási időt a rakodórámpánál.
Elfogadom, hogy ez az oldal használja a sütiket (Cookies) elemzés, személyes tartalom és reklámok céljából.