Mi az a szállítmánybiztosítás?

A szállítmánybiztosítás megvédi az Ön vállalatát az áru szállítása során bekövetkező károk, lopások vagy késedelmek ellen. A normál közúti felelősség biztosítási törvényben előírt felelősség határát meghaladóan biztosítja az árut, ezért sokszor egyet jelent a létbiztonsággal.


Miért érdemes szállítmánybiztosítást kötnöm?

Az áru számos veszélynek és kockázatnak van kitéve a szállítás, valamint a fel- és lerakodás során. A gondos csomagolás, rakodás és szállítás ellenére az áru megsérülhet, vagy akár el is lophatják azt. Ha van szállítmánybiztosítása az áruk és a szállítási láncok biztosítottak, így károk esetén gyors és egyszerű az ügyintézés, és nem sérülnek az ügyfélkapcsolatok.

2022_0726_MWD_Scnuck_Landing page_5050

Milyen előnyöket nyújt a SCHUNCK GROUP-on keresztül megkötött szállítmánybiztosítás?

A biztosítási szerződés gyors kiállítása

A cég- és a rakomány adatai automatikusan továbbításra kerülnek, így néhány kattintással megköthető a szállítmánybiztosítás.

Rugalmas biztosítási modellek

Minden rakományra külön köthet szállítmánybiztosítást, így megspórolhatja a keretszerződések magas költségeit.

Tisztességes kárrendezés

A kockázatot vállaló fél mindig a megállapodás szerinti biztosítási összeget téríti meg, elkerülve az esetleges alulbiztosítást, így kár esetén nincsenek kellemetlen meglepetések.

Kedvező szállítmánybiztosítások

A TIMOCOM ügyfelei számára a teljes körű szállítmánybiztosítás díja önrész nélkül az áru értékének már 0,5‰ – 0,549‰-tól elérhető.

Biztonságban a rakomány

A vis maior miatt bekövetkezett rakomány károktól kezdve a szállítási határidők be nem tartásából eredő pénzügyi veszteségekig: élvezze a teljes körű védelmet!

Egyszerűen kiválasztható díjszabás

Nem kell értékes időt töltenie a biztosítási díjak, az árutípus vagy az áruosztály megadásával. Válasszon azonnal négy ajánlat közül!

A SCHUNCK GROUP díjszabási modelljei: exkluzív szállítmánybiztosítások kizárólag a TIMOCOM ügyfelei számára

MicrosoftTeams-image (16)

Hogyan tudok szállítmánybiztosítást kötni?

A TIMOCOM ügyfeleként néhány lépésben regisztrálhat a SCHUNCK GROUP felületén, és különösen kedvező feltételekkel kötheti meg szállítmánybiztosítását.

Ennyire egyszerűen működik:

 1. Miután a szokásos módon rögzítette a fuvart a TIMOCOM Marketplace-en, válassza ki a fuvarajánlatot, és kattintson az „Áru biztosítása” gombra.
 2. Ekkor átirányítjuk Önt partnerünk, a SCHUNCK GROUP weboldalára, ahol legelső alkalommal regisztrálnia kell. A cég- és szállítmányadatok az interfészen keresztül automatikusan továbbíthatók.
 3. A regisztrációt követően válassza ki az áru értékének megfelelő díjszabást.
 4. Sikerült! Máris letöltheti a biztosítást, és szükség esetén tovább küldheti a megbízónak.
TIMOCOMHow toInsurecargo_2

A szállítmánybiztosítással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdések

Alapvetően minden olyan esetben szállítmánybiztosítást kell kötni, ha a szállítmányt harmadik fél szállítmányozónak/fuvarozónak adják át, és az áru értéke meghaladja a német HGB és a CMR (árufuvarozási szerződésekről szóló egyezmény) szerinti törvényes felelősséget, azaz az áru bruttó kilogrammjaként a 8,33 vagy a 40 különleges lehívási jogot.

Példa: Egy szállítmányozó felelőssége 8,33 SDR, ami kb. 10 eurónak felel meg az áru bruttó kilogrammjaként: 500 kg 1.000.000 euró értékű mobiltelefon esetében a törvényes felelősség a CMR szerint 500 kg * 8,33 SDR * 1,20 euró/kg = 5000 euró.

A 995.000 euró értékű különbözetet a megrendelőnek kell fedeznie.

Röviden fogalmazva, tehát minél könnyebb és drágább az áru, annál nagyobb a kockázat.

A szállítmánybiztosítás megvédi az Ön vállalatát az áru szállítása során bekövetkező károk, lopások vagy késedelmek ellen, és a közúti felelősség biztosítás törvényben előírt felelősség határát meghaladóan biztosítja az árut. Az egy káreseményre jutó maximális biztosítási összeg a biztosított áru értékéhez, nem pedig a bruttó kilogrammonkénti maximális felelősség vállalási határértékhez igazodik, mint a közúti felelősség biztosítás esetében. 

Nem kötelező, de javasolt szállítmánybiztosítást kötni akkor, ha:

 • Ha az Ön vállalata árukat és termékeket küld és fogad fuvarozókkal vagy szállítmányozókkal.
 • Szerződéstől függően vásárlóként vagy eladóként maga viseli az áru szállításának kockázatát a szállítás különböző szakaszain.

Általában az (első) szállítmányozó vállalja a biztosítási fedezetet, ha ezt kérik tőle, ha ez a feladó érdeke, vagy ha fennáll a védelem szabálya.

Az áru számos veszélynek és kockázatnak van kitéve a szállítás, valamint a fel- és lerakodás során. A gondos csomagolás, rakodás és szállítás ellenére az áru megsérülhet, vagy akár el is lophatják azt. Ha van biztosítás, az áru és az szállítási láncok biztosítottak, kár esetén gyors és egyszerű az ügyintézés, és nem sérülnek az ügyfélkapcsolatok. Ezért a szállítmánybiztosítás sokszor egyenlő a létbiztonsággal.

Igen, egy szállítmány minden tételére köthető külön szállítmánybiztosítás. Ez a megoldás különösen akkor kifizetődő, ha Önnek csak ritkán van szüksége szállítmánybiztosításra, és emiatt túl költséges lenne egy keretszerződés.

Németországban és annak szomszédos országaiban a normál szállítmánybiztosítás díja önrész nélkül, az áru értékének 0,6‰ – 0,7‰-a.

A TIMOCOM-nál vállalatnál a Németországban és annak szomszédos országaiban érvényes szállítmánybiztosítás díja önrész nélkül, az áru értékének 0,5‰ – 0,549‰-a.

Különböző díjszabásokat ajánlunk, 5,49 eurótól 10.000 euró értékű áru esetén, illetve 50 euróig 100.000 euró értékű áru esetén.

A költségeket az áru beszerzésében érdekelt fél, illetve a feladó viseli.

Szállítmánybiztosítások esetében minden árura külön kötnek biztosítást. A szállítmánybiztosítás védelme akkor kezdődik, amikor az árut szállítás célból elmozdítják, vagy eltávolítják az addigi tárolási helyéről. Ide tartozik például a teherautóba rakodás folyamata is. A biztosítás védeleme akkor ér véget, ha az áru megérkezik a kézbesítés helyszínére.

A következő károk tartoznak a biztosítás hatálya alá:

 • Az áru vis maior, ill. elháríthatatlan esemény miatti károsodása
 • Az áru szállítás és tárolás során bekövetkező károsodása
 • Az áru következményes kárai
 • A szállítási határidő túllépése miatti vagyoni károk
 • Vegyi, biológiai, biokémiai összetevők, elektromágneses hullámok fegyverként történő használata
 • Nukleáris energia
 • Az indulás késleltetése
 • Az árun belüli romlás
 • Szokásos mennyiségi, méretbeli és súlybeli eltérések vagy hiányok
 • Normál páratartalom vagy hőmérséklet-ingadozások
 • Az igénybevételnek nem megfelelő csomagolás vagy nem megfelelő rakodási mód

A SCHUNCK szállítmánybiztosítása kizárólag a TIMOCOM ügyfelei számára, a TIMOCOM Marketplace-en érhető el és az Európai Unió következő tagállamaira köthető: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia. Ezenkívül a következő országok jöhetnek még szóba: Egyesült Királyság (UK), Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc. A SCHUNCK természetesen az egész világra kínál biztosításokat. Ezek azonban már nem az automatikus folyamaton keresztül érhetők el, és egyedi esetként, kérésre ellenőrzik őket. 


A SCHUNCK exkluzív ügyfélszolgálatot biztosít a TIMOCOM ügyfelei számára:

E-mail: timocom@schunck.de

Telefonszám: +49 (0) 89 38177 512

Fel