Hírek 14.02.2023
2

A közúti fuvarozást teszi takarékosabbá a győri egyetemen új szoftvere

Egy kamion a háttérben egy földgömbbel


Pár perc alatt képes megtalálni az alkalmazás a fuvarok tervezése során a legjobb lehetőséget a kihasználtságra, így költséget és energiát takarít meg a szállítmányozással foglalkozó cégek számára.

A közúti fuvarozás költség- és energiatakarékosabbá válását segítő szoftvert fejlesztett a Széchenyi István Egyetem, a Nexogen Kft. és a Waberer's International Nyrt. A fejlesztés mintegy egymilliárd forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósulhatott meg.

A projekt célja az volt, hogy növekedjen a fuvarozás hatékonysága, ezzel együtt minimálisra csökkenjen az üresjáratok száma és a várakozási idő. A korábbi fuvartervezési folyamatok lassúnak bizonyultak, emberi erővel nem lehetett az összes variációt áttekinteni. Az új döntés-előkészítő szoftver azonban 2-3 perc alatt képes megtalálni a fuvarok tervezése során a legjobb lehetőséget a kihasználtságra, figyelembe véve a megrendeléseket, a teljes flotta állapotát és a sofőrök pihenőidejét is.

Az üresen futás valós és akut probléma: mint arról egy korábbi blogbejegyzésünkben beszámoltunk, 2020-ban az Európai Unió útjain a fuvarok átlagosan több mint 20 százaléka ment üresjáratban. (Ezek aránya Cipruson volt a legmagasabb, 44 százalékos, és Belgiumban, illetve Dániában a legalacsonyabb, mindössze 6, illetve 8 százalékos.) Magyarországon, a belfölföldi és külföldi szállítmányokat is alapul véve 2020-ban a járműkilométerben kifejezett összes fuvarozási munkák 22 százaléka történt üresjáratban.

A projekt a Széchenyi István Egyetem kampuszán valósult meg. A Nexogen Kft. informatikai fejlesztő cég a projekt során fejlesztői, úgynevezett algoritmizációs és implementációs munkákat végzett el a győri egyetemen. Az elért eredményeket a Waberer's ellenőrizte, az egyetem pedig tudományos oldalról, kutatással és az eredmények igazolásával támogatta a fejlesztést.

A projekt előzménye egyébként a Nexogen által alkotott WIRE tervezőalgoritmus volt, amelynek éles teszteléséhez a környezetet, a Waberer's biztosította. Az együttműködés sikerét jelzi, hogy a 25. MENTA konferencián az Év informatikai projektjének adományozott Gyurós-díjat a két cég közös projektje nyerte.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel