Logisztikai ismeretek 11.11.2020
4

Költségcsökkentő és növekedést biztosító Smart Logistics

A fuvarozási és logisztikai ágazatban minden eddiginél fontosabbá váltak az intelligens összekapcsolódások

A Smart Logistics csökkenti a szállítási láncon belüli költségeket.

A Smart Logistics csökkenti a szállítási láncon belüli költségeket. Ez derül ki a PwC tanácsadó vállalat egyik tanulmányából. De mit is takar ez a fogalom, és mit jelent ez konkrétan a logisztikai folyamatok szempontjából? Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, hogy mennyire fontos a logisztikán belüli intelligens hálózatépítés, és hogy Ön vállalatként hogyan tudja ezt megvalósítani a gyakorlatban.

A digitalizáció az elmúlt években a logisztikai ágazatban is jelentős folyamatoptimalizálást eredményezett. Számos technológiai innováció került felhasználásra a hatékonyabb folyamatok és a tevékenységek érdekében. A raktárlogisztikában egyre többször használnak mesterséges intelligenciát, az áruk komissiózása egyre automatizáltabban zajlik, és még a gyakori hibalehetőségeket rejtő raklapcsere-folyamatot is egyre inkább digitalizálják. Ez csupán néhány példa arra, hogy a digitalizáció máris mekkora mértékben egyszerűsítette és gyorsította a folyamatokat

A hatékony ellátási lánc titka az intelligens hálózat

Ez nemcsak az eddigi folyamatok digitalizálását jelenti; ezeket össze is kell kapcsolni egymással. A Smart Logistics tehát a fuvarozók, szállítmányozók, gyártók és végső felhasználók, valamint az általuk használt programok és rendszerek intelligens módon történő összekapcsolását jelenti.  Csak így jöhet létre interakció és így valósítható meg hatékony tervezés a szereplők saját vállalatán túlmutatóan.

A szereplők ugyanis csak elvétve végzik tevékenységüket önállóan: szinte minden esetben partnerekkel, pl. szállítmányozókkal, fuvarozóvállalatokkal vagy raktárakkal működnek együtt. Az összekapcsolódás gazdaságilag észszerű megoldás, különösen az olyan gyárak számára, amelyek nem saját hatáskörben bonyolítják le a szállítást, és pl. nem tartanak fenn saját járműflottát. A vállalatok számára azonban így nő az áru kiszállításához kapcsolódó partnerek és a külső munkafolyamatok mennyisége, melyeket koordinálniuk kell. A jövőben tehát egyre fontosabbá válik a vállalaton belül és kívül használt rendszerek teljes mértékű összekapcsolása. A Smart Logistics a kulcs az intelligens logisztikához.

A hatékony ellátási lánc mint a költségcsökkentés eszköze

A PricewaterhouseCooper, röviden PwC vállalati tanácsadó egyik tanulmányában – mely 2020 áprilisában látott napvilágot – 33 ország több mint 1600 vezetőjét kérdezték a jövőbeli fejlesztésekről. A résztvevők elárulták, hogy a szállítási láncon belüli hatékonyságnövelés a legfontosabb feladat a jövőre nézve. Azért, hogy a vállalatok választ adhassanak pl. a koronavírus terjedése és annak hatásai miatt folyamatosan változó piaci igényekre, ha sikeresek szeretnének maradni, teljes hálózatba szervezett ellátásilánc-ökoszisztémákra van szükségük.

Mivel a felmérésben résztvevő vállalatok tisztában voltak a Supply Chain Excellence jelentőségével, jelentős összegeket áldoztak erre a célra. Ennek eredményeképpen 2019-ben magasabb forgalmat és az előző évhez képest mintegy 7 százalékkal alacsonyabb költségeket könyvelhettek el. A megkérdezettek több mint 50 százaléka, azok, akik beruháztak a Supply Chain Excellence megvalósításába, arról számoltak be, hogy ennek pozitív, sőt, rendkívül pozitív hatása volt a vállalatukra. Ők úgy gondolják, hogy a Smart Logistics a legerősebb költségcsökkentő és növekedést biztosító tényező. 59 százalékuk további beruházásokat tervez az intelligens logisztikába.

Nem csak elméletben létező dolog: a Smart Logistics a gyakorlatban

A PwC tanulmánya szerint a Supply Chain Excellence azt is jelenti, hogy a rakományt egy teljes hálózatba foglalt fuvarpiacon ajánlják ki annak érdekében, hogy a legjobb áron és a lehető leggyorsabban találjanak fuvarozót.

A felek összepárosítása tehát egy az üzleti partnerek közötti automatizált folyamatokat biztosító digitális partner bevonásával történik. A TIMOCOM részben már megvalósította e logisztikai jövőképet. A más partnerekhez kapcsolatot létesítő IT-interfészeknek, úgynevezett API-knak köszönhetően a logisztikai folyamatok jelentős mértékben felgyorsíthatók és hatékonyabbá tehetők.

A partnervállalatok például a fuvarbörze interfész segítségével saját céges logisztikai szoftverük használatával fuvarokat és raktereket kereshetnek és kínálhatnak a TIMOCOM Smart Logistics Systemében. Ennek köszönhetően nem kell kétszer, két külön rendszerbe bevinni az adatokat, így jelentős idő-megtakarítás érhető el.

Intelligens támogatás a bizonytalan időkben is

A PwC tanulmánya arra is fényt derített, hogy fuvarozási és logisztikai ágazatban minden eddiginél fontosabbak az intelligens összekapcsolódások. Ennek ellenére: „A kisebb vállalatokat sokszor elrettentik a magas beruházási költségek.” – árulta el Stefan Schrauf, a PwC Operations and Supply Chain Europe, Partner beosztású munkatársa. Nem csupán a pénzről van szó. A tanácsadó cég a hatékony ellátási lánc sikeres megvalósításához nemcsak azt tanácsolja, hogy új IT-technológiákat vonjanak be a vállalat tevékenységébe, hanem a meglévő folyamatok teljes átalakítását is hasznosnak tartja. A TIMOCOM vállalatéhoz hasonló rendszerek ezzel szemben olyan technikai előnyöket biztosítanak, amelyek nem jelentenek pénzügyi vagy operatív terheket a cégek szempontjából.

A logisztikai folyamatok irányításához és optimalizálásához tehát különösen fontos a teljes logisztikai körforgásban megjelenő partnerek zavartalan integrációjának biztosítása. E hálózat zökkenőmentes kialakításával a vállalatok logisztikai hálózatukból versenyelőnyt kovácsolhatnak, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban megfeleljenek a különböző piaci igényeknek.

Különösen a koronavírus ideje alatt bizonyosodott be az, hogy a piaci igények milyen gyorsan és mennyire drasztikusan változhatnak. Fontos ezért áldozni a szállítási lánc hatékonyságára annak érdekében, hogy egy vállalat továbbra is agilisan és rugalmasan működhessen.

 

Ha kíváncsi a TIMOCOM Smart Logistics Systemére és az IT-szolgáltató további ajánlataira,

Itt tájékozódhat

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel