Fuvarpiac 09.02.2021
7

A koronavírus elleni oltóanyag logisztikája

Kihívások és lehetőségek

Kihívás előtt áll a koronavírus elleni oltóanyag-logisztika

A koronavírus elleni oltóanyag logisztikája hatalmas feladatot jelent fuvarozási ágazatnak

Már sok országban megkezdődött az emberiség eddigi legnagyobb oltási kampánya. Milyen kihívások várnak ezzel kapcsolatban a logisztikai ágazatra, elsősorban Európában? A következő blogbejegyzésben hatékonyabb szállítási láncokat és raktározási stratégiákat célzó ajánlásokat tekintünk át.

Az elmúlt hetekben és hónapokban Németországban az ottani egészségügyi minisztérium irányításával sokfelé alakítottak ki oltóközpontokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az oltási programok sikere vagy sikertelensége a működőképes, folyamatos szállításilánc- és logisztikai rendszerek meglététől függ. A szállítási lánc szerepe átfogó. Egyrészt biztosítani kell az oltóanyagok hatékony tárolását, kezelését és készletgazdálkodását. Másrészt logisztikai irányító- és információs rendszerekkel kell biztosítani a hűtési lánc hőmérséklet-felügyeletét. A végső cél az, hogy az oltóanyagok változatlan minőségben, folyamatosan jussanak el a gyártótól a rendeltetési helyükre. Az oltóanyag-logisztika feladata azonban messze többet jelent az oltóanyag szállításánál.

 Az oltóanyag-adagok logisztikája

Matthias Klumpp, a Fraunhofer Institut logisztikai szakértője a tagesschau adásában úgy nyilatkozott, hogy a gyógyszerlogisztika általában legfeljebb -20 fokon szállítja a termékeket. A BioNTech oltóanyagai esetében a speciális, -70 fokos hűtés jelent nagy kihívást. Előre le kell gyártani és időben ki kell szállítani a speciális hűtőszekrényeket azért, hogy az oltóanyag-adagok egyáltalán szállíthatóak legyenek. A tuttlingeni Binder például azon vállalatok közé tartozik, amely már hetekkel ezelőtt nagyobb fokozatra kapcsolt a speciális hűtőberendezések gyártásában. A passzív hűtéshez használt szárazjeget légi szállítás esetén veszélyes áruként kell szállítani. Különös kihívást jelent az, hogy az oltóanyag-adagok kezeléséhez különleges védőruházatra (PPE – egyéni védőeszközök), például kesztyűkre, védőszemüvegekre, köpenyekre és további anyagokra van szükség. Azonban nemcsak a szállítási lánc első szeme ilyen összetett. A Pfizer és a BionNTech gyártóüzemei jelenleg Belgiumban, Mainzban és Idar-Obersteinben találhatók, ami kiszámíthatóvá teszi az itteni szállítási útvonalakat. Ezenkívül a szállítás teljes egészében lebonyolítható közúti árufuvarozás keretében. Az oltóanyagok fuvarozási mennyisége elenyésző, mivel azok relatív kis méretűek és könnyűek. A nehézséget várhatóan a sokféle segédeszköz (maszkok, fecskendők stb.), valamint az úti célig a szállítási lánc mentén előforduló sokféle folyamatstruktúra fogja jelenteni. Komoly akadályt képviselhetnek például a minőségi ellenőrzések és a vám, mivel a bürokratikus eljárások lassítják a folyamatokat, ezáltal fennakadásokat okozhatnak a szállítási láncban. Az Európai Unión vagy a schengeni övezeten kívüli országoknak ezzel a helyzettel kell megküzdeniük. A brit kormány ezért is kezdte meg már december elején a kiszállítást és az immunizálást.

 

További gyógyászati termékek logisztikája

Nem csak maga a hatóanyag szállítása jelent nehézséget. Az oltóközpontok optimális felkészítése érdekében nagy logisztikai erőfeszítésekre van szükség. Mert bár Németország országos oltási stratégiát követ, az ahhoz nélkülözhetetlen oltóanyag-logisztika tekintetében nem léteznek egységes irányelvek vagy forgatókönyvek: tartományonként más-más megoldások léteznek. Az oltóanyag szállítására vonatkozóan azonban már megkötötték a keretszerződéseket a logisztikai szolgáltatóágazat legfontosabb szereplőivel. Sokféle gyógyászati felszerelésre, például ragtapaszokra, fecskendőkre, biztonsági ruházatra és maszkokra van szükség elegendő mennyiségben, folyamatosan és mindegyik oltóközpontban. Ez esélyt jelent azoknak az ezekre a termékekre specializálódott kis- és középvállalatoknak, amelyek rugalmasan és gyorsan tudnak reagálni az igényekre, és amelyek tisztában vannak a nemzetközi előírásokkal.

 

Az oltóanyag-logisztika hat legnagyobb kihívása

A feladat komplexitása hat kulcstényezőre bontható.

 1. A szolgáltatók rendelkezésre állása

Mivel a kormányzati megbízások rendkívül jövedelmezőek, az oltóanyag-logisztikában résztvevő valamennyi vállalat tömegesen e megrendelésekre összpontosítja majd a kapacitásait. Emiatt az egyéb fuvarmegbízások hamar háttérbe szorulnak. A kis- és középvállalatok gyorsan cselekedhetnek, és az oltóanyag-logisztikán kívül bármely más megrendelést elvállalhatnak azért, hogy ne szakadjanak meg a belföldi és a nemzetközi szállítási láncok.

2. Tárolás

Hamarosan a raktárkapacitás válik a szűk keresztmetszetté, mivel a gyógyszeriparnak jelenleg sok raktárterületre lesz szüksége. Ezenkívül az érintett vállalatoknak ideiglenesen tárolniuk kell a meglévő árukészletüket, hogy raktérkapacitásuk és tehergépkocsi-állományuk készenlétben álljon. A legnagyobb nehézséget azonban a központi raktározási stratégia miatti hosszú szállítási útvonalak jelentik. Emiatt hamar problémássá válhat az orvosi vonatkozású termékekkel és a védőruházattal való ellátottság. Csak idő kérdése, hogy az egyes oltóközpontok utánpótlásra szoruljanak pl. maszkokból. Nem ritka, hogy a legközelebbi raktár egy másik országban van, ezáltal a beszállítók illetékességi és tanúsítási körén kívül esik. Ideális hiánypótlást jelentenének azok a kis- és középvállalkozások, amelyek ilyen fajta

csomagküldő szolgáltatást végeznek. Alternatív és ugyancsak használható megoldást jelentenek a stratégiailag észszerű helyeken lévő ideiglenes raktárak.

 

3. Biztonság

A biztonság fontos téma, mivel az oltások nagy értéket képviselnek. Christian Specht, a European Institute for Pharma Logistics ügyvezetője szerint használni kell a meglévő megoldásokat, például a telematikai rendszereket. Ezek a rendszerek jelentik például, ha a teherautók nem tervezetten letérnek az útvonalról. Még fontosabb azonban az oltóanyag-piacra történő, szigorúan szabályozott belépés, ami a fekete bárányoknak még csak manipulációra sem nyújt lehetőséget. A nagy megrendelési mennyiségek a következő hónapokban sok szolgáltatót vonzanak majd pénzügyi szempontból. Emiatt új vagy az ágazatban eddig nem ismert vállalatok is megpróbálnak részesülni a jóból. Ebben a helyzetben észszerű megoldás a meglévő rendszerek és struktúrák használata, amelyek megfelelő nyomon követési lehetőségekkel, tanúsítványokkal vagy felszereléssel rendelkeznek. Ez az egyetlen módja a hosszú, de mégis alapvető akkreditációs folyamatok lerövidítésének és a biztonsági hiányosságok előzetes megszüntetésének. 

 

4. Mérték és időtartam

Az országos szintű immunizálás mértéke a logisztika számára is nagy kihívást jelent. A járvány nem szezonális jelenség. Még hónapokig, sőt, évekig is eltarthat, amíg minden ország hozzájut a megfelelő mennyiségű oltóanyaghoz és az azokhoz szükséges gyógyászati termékekhez. Csak Európában mintegy 300 millió, a világon pedig 10 milliárd oltóanyag-adaggal lehet számolni. A „nézzünk félre” mentalitás ebben az esetben nem célravezető. Ez mindenekelőtt a gyógyászati segédeszközökre, a védőruházatra és a hasonló termékekre vonatkozik, amelyek lényegesen nagyobb volumenűek, mint maga az oltóanyag-adagok.

 

5. A precedens problematikája

Egész egyszerűen nincsenek forgatókönyvek erre az eddig példátlan erőfeszítésre. A sokféle stratégiát és megoldást teljes egészében elméleti síkon dolgozták ki. A próbára azonban a való életben kerül sor. Ez előbb vagy utóbb olyan problémákhoz vagy kapacitáshiányhoz vezet, amelyre ma még senki sem számít. Fontos ezért mielőbb kialakítani olyan rugalmas szállítási láncokat, amelyek a zavarok jelentkezése esetén azonnal lépni tudnak.

 

6. Szerződéses konstrukciók

A megrendeléseket lebonyolító vállalatcsoportok szerződéses viszonyai bizonyos körülmények között fennakadáshoz vezethetnek pl. az oltóközpontok ellátottságát illetően. Ennek hátterében a már érintett keretszerződések állnak, amelyek csak bizonyos szolgáltatásokhoz készültek. Amennyiben a követelmények eltérnek a szerződéses konstrukciók tartalmától, a kiigazítások és módosítások gyakran rendkívül összetett és bürokratikus feladatot jelentenek. Ennek megfelelően időben be kell vonni független szolgáltatókat, akik elvállalják az ad hoc jellegű megkereséseket.  

Hogyan nyújthat segítséget a TIMOCOM az oltóanyag-logisztikában

A járvány elleni harc csak együttes erővel nyerhető meg. Az oltóanyagok szállítására vonatkozó szerződéseket már megkötötték, de ismét a középvállalkozásokra hárul a siker biztosításának feladata. Mégpedig legkésőbb akkor, amikor fennakadás lesz a maszkok, kötények és hasonló termékek utánpótlásában. Annak érdekében, hogy e kihívásoknak elébe mehessünk, a hatóságoknak, oltóközpontoknak, központi raktáraknak, gyártóknak és beszállítóknak már most csatlakozniuk kell egy olyan rendszerhez, amely bármikor hozzáférést biztosít további kapacitásokhoz. Ha így tesznek, a szállítási láncon belül felmerülő esetleges zavarok a lehető leggyorsabban elháríthatók, vagy nem is kerül sor rájuk.

A Smart Logistics Systemet, valamint a raktár- és fuvarbörzét pontosan az előttünk álló feladat követelményeinek megfelelően alakították ki. E rendszerek gyorsan és célzottan kapcsolják össze a gyártókat és a szolgáltatókat, akiknek rövid határidővel van szükségük raktérre, vagy akik ilyet kínálnak. Az oltóközpontok, a tartományok vagy akár a védőruházatot vagy gyógyászati felszereléseket gyártó cégek zárt csoportokat hozhatnak létre, amelyekbe csak a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező szolgáltatók léphetnek be. Ennek köszönhetően valós időben lehet felvenni a kapcsolatot olyan beszállítókkal, amelyek a leggyorsabban képesek megszüntetni az adott kapacitáshiányt.

A raktárbörze Európa egyik legnagyobb ilyen rendszere, és optimálisan használható ideiglenes raktározáshoz vagy szabad kapacitás esetén.

A háttérben a TIMOCOM németországi fuvarozástechnológiai vállalat gondoskodik a megfelelő biztonsági szempontokról. Már maga a Smart Logistics Systemhez való csatlakozás is szigorúan szabályozott, és pontos engedélyezési folyamathoz kötött. Minden új ügyfél egyedi ellenőrzésen és minősítésen esik át, ami következetesen kiváló szolgáltatási színvonalat tesz lehetővé a rendszeren belül. A megbízhatóságot kódolt SSL-kapcsolatok, az ISO-tanúsítvánnyal rendelkező, „Hosted in Germany” számítógépes központok, valamint a legkorszerűbb IBM- és Oracle-technológiák garantálják a viharos időszakokban is. A rendkívül érzékeny adatok és az érintett partnerek esetében az is fontos, hogy betartsák az adatvédelmi irányelveket, és hogy a logisztikai rendszerek a csúcsidőszakokban és a válságos időszakokban is állják a sarat. A TIMOCOM biztonsági hálózata mindkettőt lehetővé teszi:  a teljesítményt és a biztonságot is.

 

 

Időszerű jelige, hogy erősítsük egymást. Ezt a feladatot csak akkor tudjuk elvégezni, ha a szállítási lánc valamennyi fogaskereke megfelelően kapcsolódik egymáshoz.

Gondoskodjon Ön is a szállítási láncok zavartalan működéséről. Használja a Smart Logistics Systemet.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel