Logisztikai ismeretek 03.11.2020
2

Gyakorlati tippek a nyereség maximalizálásához és a költségcsökkentéshez

Andreas Rinnhofer vendégbejegyzése

Folyamatköltségeket zsebszámológéppel kiszámító üzletasszony a laptopnál

Egy vállalat nyereségének maximalizálása érdekében érdemes ellenőrizni a költségeket, és kideríteni, hogy hogyan lehet azokat tovább csökkenteni. A forgalomnövekedéssel ellentétben ez a megoldás sokkal kisebb ráfordításokkal jár. Az olyan belső folyamatok optimalizálása is további megtakarításokat eredményez, amelyek tartósan képesek csökkenteni a működési költségeket. Nem csupán a beszerzési költségeket kell figyelembe venni. De pontosan hol is rejlik az Ön cégének a megtakarítási potenciálja?

Nagy előnyre lehet szert tenni a beszerzésben elért csekély megtakarításokkal

Függetlenül attól, hogy szolgáltatások vagy anyagok beszerzéséről van szó, ezek gyakran olyan tételek, amelyek az üzleti év végén jelentősen csökkentik a nyereséget, ezért a beszerzők egyre nagyobb nyomás alatt állnak. Megfelelő tárgyalásokkal ugyanis tovább csökkenthetők a működési költségek. Ez különösen hatékony megoldás, mivel a költségcsökkentés teljes egészében a vállalat nyereségét növeli. A profit forgalomnövekedéssel történő növelése sokkal több ráfordítást igényel – ilyen ráfordítás pl. új ügyfelek nagy költségekkel járó megszerzése vagy a marketingtevékenység fokozása.

Ha pedig lehetőség van e két megoldás kombinálására, úgy érhető el maximális nyereség.

 

Személyzeti folyamatok optimalizálása

A szállítmányozási ágazatban a karrierváltók sokasága, valamint a nagy fluktuáció a magasabb költségek elsődleges oka. Az új kollégákat be kell tanítani, az ágazaton kívülről érkezőknek szakmai oktatást kell biztosítani. A nem optimálisan összehangolt folyamatok valódi pénzbeli veszteséget okoznak: a munkaerőt duplán kell megfizetni, különféle betanításokat és folyamatokat kell lebonyolítani. Erre hatékony megoldást kínálnak a szállítmányozói e-learning felületek. Segítségükkel az új munkatársak betanítása, valamint a meglévő munkatársak továbbképzése megfelelően beilleszthető a munkanapokba.

 

Befektetés a saját humán erőforrásba

Különösen a munkavállalók számára előírt, biztonsággal kapcsolatos oktatásokat szokták gyakran külső vállalatok lebonyolítani. A munkavállalók továbbképzése is fontos egy cég fejlődéséhez. A hatékony költségcsökkentéshez többféle intézkedés is rendelkezésre áll:

 

  • A biztonsággal kapcsolatos oktatások lebonyolítása képzett munkavállalók közreműködésével
  • Meglévő munkavállalók továbbképzése magasabb pozíciókra
  • A belső folyamatok optimalizálása saját, továbbképzett munkaerővel

A továbbképzés integrálása a munkanapokba


A digitális továbbképzési felületek munkaidő alatt és a legtöbb mobilkészülékről használhatók. Így a tananyagok a munkanapok részévé válhatnak, a munkaidő pedig optimálisan kihasználható, ezáltal megtakarítható a többlet-munkaidő és a külső szakemberek költsége.

Eredmény

A nyereség növekedése szempontjából döntő szerepet játszik a belső folyamatok optimalizálása és a beszerzési költségek csökkentése. Hosszú távon a saját munkaerő fejlesztése is kifizetődő. Ha a munkavállalókat vállalatuk támogatja a fejlődésben, az erősíti a munkavállalók kötődését a munkáltatóhoz. Ezáltal csökkenthető a fuvarozási ágazatra jellemző, fluktuáció okozta jelentős költségtényező, egyúttal a vállalatnál marad az értékes tudás és szakértelem. 


A vendégszerzőről:

Andreas Rinnhofer 20 éve a szállítmányozási ágazatért él-hal. A digitalizáció elkötelezett híve a Spedifort e-learning felület üzemeltetője. E platform segítséget nyújt a logisztikai vállalatok számára az alkalmazottaknak szóló oktatások rugalmasabb és költséghatékonyabb megszervezéséhez. Nagyon büszke arra, hogy ötlete bekerült a Pro7 tévécsatorna Galileo műsorába, és a szaksajtóban is rendszeresen szerepel.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel