TIMOCOM 08.06.2021
2

Mitől biztonságos egy fuvarbörze

Árubiztonsági webinárium összefoglaló

A tolvajok által gyakran alkalmazott módszer folyamatábrája
A TIMOCOM 2021. május 6-i árubiztonsági webináriumán Hock-Ritter Ildikó, a TIMOCOM magyarországi partnerének ügyvezetője is előadást tartott a fuvarbörze biztonságáról, erről készült az alábbi összefoglaló.

Ahogy azt Lórán Barnabás, alias Trabarna megfogalmazta, a fuvarbörze (újabban használt nevén a Smart Logistic System) nem más, mint a fuvarozás Vaterája. Az 1997 óta működő, 135.000 nemzetközi felhasználóval rendelkező TIMOCOM-nál az a célunk, hogy összehozzuk a keresletet a kínálattal, a szállítóeszközt a rakománnyal, a szállítási igényeket a rendelkezésre álló kapacitással. Hogy elejét vegyük a csalásoknak és lopásoknak, kizárólag olyan fuvarozó cégek kerülhetnek be az adatbázisunkba, amelyek legalább hat hónapja működnek – ezt minden esetben az üzleti dokumentumok alapos átvizsgálásával ellenőrizzük, és a cégeknél bekövetkező változásokat is folyamatosan nyomon követjük.

Bár mindent megteszünk a visszaélések elkerülésének érdekében, sajnos nálunk is előfordultak már lopások: az utóbbi három évben összesen 19 esetben. Tekintve, hogy rendszerükben heti átlagban mintegy 1,9 millió fuvarajánlat jelenik meg, ez elenyészően csekély szám, ráadásul ezeket a bűntényeket szinte kivétel nélkül ugyanaz a banda követte el, ugyanarra a mintára, mi pedig minden esetből tanultunk, sőt, gyakran mi informáltuk elsőként a rendőrséget az elkövetők modus operandijáról.

Először is megvásárolnak és egy stróman nevére íratnak egy létező, papíron teljesen rendben lévő céget, amelyet villámgyorsan kiürítenek, és a néhány napos átírási idő alatt e cég nevében vállalnak el a fuvarbörzékre feltett fuvarfeladatokat. A céghez kapcsolódó fuvarozási vállalkozás felveszi az árut, ami azonban a célállomás helyett egy köztes raktárba jut el, majd a feketepiacra kerül.

Bár a tolvajok gyakorlatilag bármilyen árut hajlandóak meglovasítani, leginkább a gyorsan értékesíthető árucikkeket, például az édességeket kedvelik – a korábban említett, P. Roland és társai által elkövetett bűnügyekben az elkövetők kifejezetten a hűtőkocsival szállítandó áruk eltulajdonítására specializálódtak. Amikor a banda a rendőrség látóterébe került, a telefonbeszélgetéseik lehallgatása során a rendőrök a következő mondatra lettek figyelmesek: „Főnök, nem enged be a Timo!” Miután kiderítették, hogy a „Timo” nem más, mint a TIMOCOM fuvarbörzéje, felvették velünk a kapcsolatot, mi pedig a hatóságokkal mindenben együttműködve segítettük a nyomozást. Bár a tolvajoknak először a TIMOCOM rendszerét is sikerült kijátszaniuk, hamarosan felfigyeltünk a gyanús jelekre, és többet nem engedtük be őket a rendszerbe, miközben más fuvarbörzéken sajnos továbbra is képesek voltak eljátszani ugyanezt a trükköt.

A TIMOCOM-nál 22 év tapasztalatával állunk ügyfeleink rendelkezésére: 35 munkatársunk dolgozik a rendszerbe bekerülő fuvarozók ellenőrzésén, és egy új minősítési rendszer kidolgozása is folyamatban van. Ha a szállíttató kizárólag általa ismert fuvarozó cégekkel akar dolgoztatni, rendszerünkben erre is lehetősége nyílik, mivel zárt csoportban, úgynevezett GBG-ben is meghirdetheti a fuvarjait.

Nézze meg a webináriumot teljes egészében itt: eltűnt szállítmányok nyomában

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel