Fuvarpiac 04.07.2023
3

Women power a logisztikában: ezért van szüksége a logisztikai ágazatnak női tehetségekre

Egy nő áll ölbe tett kézzel egy sárga kamion előtt.


A logisztika még napjainkban is férfiak által dominált területnek számít. Az ágazat felelőssége, hogy egyre több női szakembert és vezetőt vonzzon és támogasson. De miért választja olyan kevés nő a logisztika területét a munkájának? Továbbá, milyen lehetőségeket nyújt az ágazat sokszínűsége?

Egyedül a férfiak között?

A logisztika és a szállítmányozás terén tapasztalható fejlődés ellenére továbbra is problémát jelent a nők alulreprezentáltsága az ágazatban. A női példaképek hiánya és a meglehetősen rossz imázs miatt csupán kevés nő dönt úgy, hogy ezen a területen vállal munkát, miközben a logisztika döntő szerepet játszik gazdasági és társadalmi szempontból. 

A Bundesvereinigung Logistik (BVL) adatai szerint 2017-ben a logisztikában foglalkoztatott nők aránya mindössze 20,7% volt. A többségük pedig inkább klasszikus irodai munkakörökben, például beszerzésben vagy humán erőforrás területen dolgozik. Az olyan hagyományosan férfi szakmákat, mint a hivatásos járművezető vagy a logisztikai szakember, továbbra is szinte kizárólag férfiak végzik. 

Bizonyított, hogy a férfiak és a nők kiegyensúlyozott aránya pozitív hatással bír a munkahelyi légkörre. A sokszínűség ugyanis jelentősen növeli a munkavállalók motivációját és elégedettségét, amely hozzájárul a vállalat sikeréhez.

Az ösztönzők megteremtése

A teherszállító járművekkel és hatalmas raktárcsarnokokkal a logisztikáról festett lehangoló kép a legtöbb ember számára nem teszi különösebben vonzóvá az ágazatot. Sokan még mindig túl keveset tudnak Németország harmadik legjelentősebb gazdasági területéről, és nincsenek tisztában a logisztika központi jelentőségével. A sikeres női példaképek hiánya tovább nehezíti a nők számára az azonosulást az ágazattal. 

A logisztikai ágazat ugyanakkor utánpótláshiányban szenved, így számos nyitott álláshely van, amelyeket jól képzett nők is betölthetnének.

A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy felül kell vizsgálni, hogy hogyan tekintenek a nők és a férfiak a logisztikai ágazatra. Számos logisztikai vállalat kínál vonzó munkalehetőségeket, és vállalati kultúráját az új munkakörülményekhez igazította. Ennek megfelelően a rugalmas munkaidő vagy az olyan munkavégzési forma, mint a home office, a logisztikában is mindennaposnak számít, és így segítséget nyújt a munkavállalóknak a munka, a család és a magánélet hatékonyabb összeegyeztethetőségében.

Esélyegyenlőség mindenki számára

A digitalizáció nagy változásokkal jár, és a kihívások mellett új lehetőségeket is kínál a nők számára a logisztikában. A digitális átalakulás olyan munkakörülményeket teremt, amelyek nagyobb erőfeszítés nélkül is sikeresen kialakíthatók. Emellett a digitalizáció által olyan hálózatba kapcsolt munkastruktúrák is létrejöhetnek, amelyek egyre inkább megkövetelik a szociális és kommunikációs készségeket, amelyek inkább jellemzőek a nőkre, mint a férfiakra. 

Összességében a képzett nők óriási potenciált jelentenek a logisztikában fennálló szakemberhiány enyhítésében.

A fiatal nők magasan kvalifikáltak és képzettek, és kiváló teljesítményt tudnak felmutatni. Különböző nézőpontjaik révén új kultúrát és munkakörnyezetet teremthetnek a logisztikai cégeknél. A nemek kiegyensúlyozott aránya, különösen vezetői szinten, rendkívül pozitívnak és jövedelmezőnek bizonyult minden érintett számára. 

Ön új a fuvarozási ágazatban és megfelelő üzleti partnereket keres? A TIMOCOM Marketplace segítséget nyújt Önnek.

Izgalmasan hangzik? Ne szalassza el a lehetőséget! Próbálja ki most kötelezettségek nélkül a TIMOCOM Marketplacet, és élvezze a napi akár egymillió fuvar- és raktérajánlat biztosította előnyöket.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel