15.09.2020

TIMOCOM kezdő segédlet:

hogyan kell fuvarozóvállalatot alapítani?

Egy szállítmányozó vállalat járműflottája

Nagy kihívást jelenthet saját vállalkozást alapítani és megvetni a lábunkat a piacon. A TIMOCOM ebben a blogsorozatban segítséget nyújt saját fuvarozó, szállítmányozó vagy logisztikai vállalat alapításához. Nem az a célunk, hogy hagyományos cégalapítási tanácsadást nyújtsunk startupoknak, a cégalapítás iránt érdeklődőknek vagy azoknak, akik nemrég váltak önállóvá. Sokkal inkább kézzel fogható gyakorlati tippeket szeretnénk adni a logisztika világából azért, hogy Ön sikeresen indulhasson el az önállósodás felé. Az első részben eláruljuk, mi szükséges egy fuvarozóvállalat alapításához.

logisztika, logisztikai ágazat, fuvarozási iparág, fuvarozás, fuvarozóvállalat, alapító, startupok, kezdő segédlet, saját lábra állni, iparengedély, egzisztencia megalapozása, cégalapítási tanácsadás, segítség cégalapításhoz, vállalkozó, cégalapítási ismeretek

Vannak olyanok, akik számára nagyon fontos az önálló munkavégzés. Ennek gyakran az az oka, hogy van, aki a „saját maga főnöke” szeretne lenni, és szabadon kíván cselekedni. Ilyen esetben érdemes elgondolkozni az önálló tevékenységen, a logisztikai ágazat pedig sok lehetőséget rejt a cégalapítók számára. 

 

Megfelelő indokok a cégalapításra

 

Több mint hárommillió foglalkoztatott dolgozik a logisztikai ágazatban, és Németországban folyamatosan nő az ágazat forgalma. Az áruszállítás a logisztikai szolgáltatások felét teszi ki. Mivel ezzel párhuzamosan Európa-szerte fejlődik az e-kereskedelem és az online kereskedelem, a logisztikában is további forgalomnövekedés várható. Ezek mindenképpen jó feltételeket biztosítanak saját fuvarozóvállalat alapításához.

 

Engedélyek, biztosítások és cégbejegyzés

 

Az önállóság úgy kezdődik, hogy néhány eljáráson át kell esni a hatóságoknál. A tényleges indulás előtt ugyanis közúti árufuvarozási engedélyt kell szerezni az adott városban vagy a járásban, ez alól csak az egyéni vállalkozók, pl. a fuvarozók jelentenek kivételt (lásd alább). Ezt követi a biztosítás. Az engedély megszerzéséhez először bizonyítani kell a szakmai vizsga meglétét, a megbízhatóságot, valamint az anyagi fedezetet.

 

Szakmai vizsga 

Németországban az Ipari és Kereskedelmi Kamarák (IHK) végzik a vizsgáztatást. A vizsga során a baleset-megelőzési és a közúti közlekedésbiztonsági, a környezetvédelmi és a műszaki szabványok ismereteit, valamint a gazdálkodástudományi tudást ellenőrzik. 

 

Aki legalább tíz éves áruszállítási szakmai tapasztalatot tud felmutatni, ezen felül vezetői szakmai tapasztalatot igazol, annak nem kell vizsgát tennie. Ebben az esetben elegendő a szakmai tapasztalat, valamint az IHK által kiállított szakmai megfelelőségi igazolás. A szállítmányozási vagy áruszállítási szakmai végzettséget ugyancsak elfogadják. A megfelelő szakirányú főiskolai tanulmányok szintén elfogadottnak számítanak. Azt, hogy pontosan melyek ezek, az illetékes IHK honlapjáról lehet kideríteni.

 

Megbízhatóság

Azt is vizsgálják, hogy az adott személy alkalmas-e a vállalatvezetésre. Korábbi szabadúszó tevékenység esetén vagy pedig a kérvényezés időpontjában igazolni kell a betegbiztosítás meglétét, az adóhivatal által a szabadúszó tevékenységet, valamint valamilyen szakmai egyesületi tagságot. Minden esetben kifogástalan hatósági erkölcsi bizonyítványt, valamint a forgalmi nyilvántartás és a cégjegyzék kivonatát is be kell mutatni.

Anyagi fedezet

Nem lehet fuvarozóvállalatot alapítani jármű(vek) nélkül. Akár új, akár használt járműről van szó, a német törvényhozás pénzügyi tartalék képzését írja elő. Ez az első 3,5 tonna feletti jármű esetében 9000 euró. A flottában lévő minden további jármű fedezete egyenként 5000 euró kell, hogy legyen. Például a bank vagy egy adótanácsadó kiállít egy igazolást a szükséges pénzügyi eszközök meglétéről, amit be kell mutatni a közúti fuvarozási engedély igénylésekor.

 

Biztosítás

Ki felel kár esetén? Azért, hogy ez a kérdés egyáltalán ne okozzon Önnek gondot, Önnek biztosítással kell rendelkeznie. A törvényhozó is megköveteli a fuvarozóvállalatoktól a biztosítás meglétét, amely például fedezi az áru károsodását és a késedelemből eredő károkat. Azt, hogy mire kell figyelnie a biztosítás kiválasztásánál, elolvashatja a TIMOCOM „fuvarbiztosítás” témakörében született blogbejegyzésében.

Cégbejegyzés

Ha megvan a közúti fuvarozási engedély, ill. adott esetben a szükséges további engedélyek, következhet az iparengedély. 

Tevékenység megkezdése

Azoknak, akik szabadúszóként szeretnének dolgozni a fuvarozásban, két lehetőségük van:

Szabadúszó sofőrként

Ha Ön rendelkezik TGK vezetői engedéllyel, más fuvarozóvállalatok számára végezhet fuvarozást. Ez azok számára jelenthet lehetőséget, akik először szeretnék megteremteni a szükséges anyagi hátteret. Ez módot teremt a logisztikai ágazatban való tapasztalatgyűjtésre: Tetszik Önnek a fuvarozási ágazatban végzett munka? Jól érzi magát szabadúszóként? További előny: Használjon csak max. 3,5 t megengedett össztömegű tehergépjárművet, ahhoz nincs szükség engedélyre.

 

Vállalkozóként

Ha az összes igazolás és a közúti fuvarozási engedély is rendelkezésére áll, megalapíthatja a saját vállalatát. Most már vásárolhat vagy lízingelhet saját járműveket a fuvarozási tevékenység elvégzéséhez.

Az alaptőke nagyságához igazodva transzportereket vagy akár tehergépkocsikat is vásárolhat. A fuvarpiac sokrétű, és sokféle szállítási mód létezik. Akár ömlesztett áruról, akár különleges szállítmányról, akár futárszolgáltatásról van szó, a járművek beszerzésével Ön egyúttal meghatározott megbízástípusokra rendezkedik be. Erről jobb nem megfeledkezni.

 

Továbbá azt is érdemes megfontolni, hogy milyen célkitűzéseket kíván elérni. Ha nemzetközi árufuvarozást is szeretne végezni, ahhoz előzetesen további engedélyeket kell kérvényeznie. Az EU/EGT tagállamai között lebonyolított nemzetközi közúti fuvarozáshoz közösségi engedéllyel kell rendelkezni. Ezt EU-engedélynek vagy EK-engedélynek is nevezik.

Lehetőség van azonban regionális ügyfélkör kialakítására is. Ebben az esetben célszerű előzetesen időt szánni a piackutatásra, és felmérni, hogy mire van igény a régióban. Hasznos lehet vállalkozásként egy adott tevékenységre szakosodni vagy egy piaci rést betölteni.

Az első megbízások megszerzése

Ha minden követelménynek eleget tett, és megkapta az engedélyeket, megkezdheti a tevékenységet. Saját főnökeként mostantól számos egyéb feladat mellett Ön felel az ügyfélszerzésért is. Hogyan juthat fuvarmegbízásokhoz? Fuvart keresni és rakteret kiajánlani digitálisan és különböző szolgáltatóknál lehet. A fuvarbörzék használata két előnnyel jár az Ön számára:

  1. A fuvarbörzék segítségével gyorsan megszerezheti az első megbízásokat.
  2. Ezek a börzék lehetséges üzleti partnerek hatalmas hálózatát fogják össze.

 

A logisztikai ágazati jelentés szerint a kis- és középvállalkozások számára az egyes ügyfelektől való függőség jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Azért, hogy ez a probléma ne érintse Önt, a fuvarbörzéken további megrendelőket kereshet, így folyamatosan szélesítheti üzleti partnereinek körét. Minél több vállalat van jelen egy fuvarbörzén, annál nagyobb esély van új megrendelőket találni. Ezt érdemes szem előtt tartani a fuvarbörze kiválasztásánál.

A fuvarozási és logisztikai ágazat folyamatosan fejlődő gazdasági szektorként egyre vonzóbb a szabadúszók számára. Egy saját fuvarozóvállalat alapítása ezért kézenfekvő megoldás. Az összes dokumentum és engedély megszerzésével járó cégalapítás csak az első lépés. Az iparengedély birtokában megkezdheti az önálló tevékenységet. Ekkor jelentkeznek az első problémák. A fentieknek megfelelően a fuvarszerzés a legelső közülük. Annak érdekében, hogy egyáltalán megegyezzenek üzleti partnerével, Önnek előre tudnia kell, hogy milyen árat kérhet azért, hogy a fuvar jövedelmező legyen.

 

Következő cikkünkben alaposabban körbejárjuk a TGK-fuvarozás árképzését, valamint konkrét tippekkel szolgálunk az árak kiszámításához.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel