Mostantól Ön is gyorsan és egyszerűen tervezheti meg szállítási és logisztikai folyamatait. Legyen szó akár egy szállítás elindításáról, lebonyolításáról vagy megbízások kezeléséről, a TIMOCOM Marketplace-ben megtalálja az igényeinek és digitalizációs szintjének megfelelő alkalmazást.

ADR

ADR (Veszélyes áru)

Az ADR a veszélyes árukról szóló európai egyezményt jelöli. A veszélyes áruk csomagolásával, rakomány-biztosításával és jelölésével kapcsolatos közúti közlekedési előírásokat tartalmaz.

A fogalom

Az ADR az „Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route“, rövidítése, magyarul „Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás“. Az ADR mint nemzetközi fogalom annyira széles körben elterjedt a szállítási szakmában, hogy minden országban szinte mindenki érti.

Történet

Az egyezményt 1957-ben Genfben írták alá, de csak 1968 januárjában lépett hatályba. Kétévente hozzáigazítják a legújabb műszaki és jogi ismeretekhez. Jelenleg az összes EU-tagállam a tagja, az ADR jogérvényének alapja az EU egyik rendelete. Azóta az összes többi európai ország csatlakozott az egyezményhez, továbbá Marokkó és Tunézia, valamint néhány közép-ázsiai ország, amely korábban a Szovjetunió része volt. Az ADR-egyezménynek összesen 48 tagállama van (2017. június).

Az előírások

Minden olyan tehergépjármű-vezetőnek, aki veszélyes árut szállít, rendelkeznie kell veszélyesáru-bizonyítvánnyal, amelynek hivatalos elnevezése "ADR oktatási bizonyítvány". Öt évig érvényes, és ha lejárat előtt nem hosszabbítják meg, automatikusan érvényességét veszti. A vezetőnek ezért ötévente ismeretújító tanfolyamot kell végeznie.

Minden vállalkozásnak, amely rendszeresen szállít veszélyes árut, legalább egy veszélyesáru-megbízottal kell rendelkeznie. Ő felel azért, hogy a veszélyes árukra vonatkozó rendelkezések és feltételek be legyen tartva.

Mindegyik teherautónak, amely veszélyes árut szállít, különleges felszerelésre van szüksége. Ide tartoznak a be- és kihajtható, narancsszínű figyelmeztető táblák, sisak és védőszemüveg, valamint két tűzoltókészülék.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel