skip navigation

Szállítási lexikon

Szótár bejegyzések

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O Ö P R S Sz T Ú Ü V

ADR

ADR (Veszélyes áru)

Az ADR a veszélyes árukról szóló európai egyezményt jelöli. A veszélyes áruk csomagolásával, rakomány-biztosításával és jelölésével kapcsolatos közúti közlekedési előírásokat tartalmaz.

A fogalom

Az ADR az „Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route“, rövidítése, magyarul „Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás“. Az ADR mint nemzetközi fogalom annyira széles körben elterjedt a szállítási szakmában, hogy minden országban szinte mindenki érti.

Történet

Az egyezményt 1957-ben Genfben írták alá, de csak 1968 januárjában lépett hatályba. Kétévente hozzáigazítják a legújabb műszaki és jogi ismeretekhez. Jelenleg az összes EU-tagállam a tagja, az ADR jogérvényének alapja az EU egyik rendelete. Azóta az összes többi európai ország csatlakozott az egyezményhez, továbbá Marokkó és Tunézia, valamint néhány közép-ázsiai ország, amely korábban a Szovjetunió része volt. Az ADR-egyezménynek összesen 48 tagállama van (2017. június).

Az előírások

Minden olyan tehergépjármű-vezetőnek, aki veszélyes árut szállít, rendelkeznie kell veszélyesáru-bizonyítvánnyal, amelynek hivatalos elnevezése "ADR oktatási bizonyítvány". Öt évig érvényes, és ha lejárat előtt nem hosszabbítják meg, automatikusan érvényességét veszti. A vezetőnek ezért ötévente ismeretújító tanfolyamot kell végeznie.

Minden vállalkozásnak, amely rendszeresen szállít veszélyes árut, legalább egy veszélyesáru-megbízottal kell rendelkeznie. Ő felel azért, hogy a veszélyes árukra vonatkozó rendelkezések és feltételek be legyen tartva.

Mindegyik teherautónak, amely veszélyes árut szállít, különleges felszerelésre van szüksége. Ide tartoznak a be- és kihajtható, narancsszínű figyelmeztető táblák, sisak és védőszemüveg, valamint két tűzoltókészülék.

Legyen mindig naprakész

Itt feliratkozhat az ingyenes hírlevelünkre.

Feliratkozás a hírlevélre

A '*' csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező, feltétlenül kérjük kitölteni.

A feliratkozás elküldésével Ön elfogadja adatvédelmi irányelveinket

Feliratkozás hírlevélre:


Személyes adatait (e-mail cím, családi és utónév) a TIMOCOM az információk megküldése érdekében az SC-Networks GmbH (cégbíróság: Müncheni Alsófokú Bíróság, lajstromszám: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 in 82319 Starnberg adatbázisába továbbítja. Az SC-Networks GmbH tevékenységére a szövetségi adatvédelmi törvény rendelkezései és a TIMOCOM GmbH utasításai érvényesek.

Fel