skip navigation

Szállítási lexikon

Szótár bejegyzések

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O Ö P R S Sz T Ú Ü V

Mostantól Ön is gyorsan és egyszerűen tervezheti meg szállítási és logisztikai folyamatait. Legyen szó akár egy szállítás elindításáról, lebonyolításáról vagy megbízások kezeléséről, a TIMOCOM Smart Logistics Systemében megtalálja az Ön igényeinek és digitalizációs szintjének megfelelő alkalmazást.

CMR

A CMR egy nemzetközi szárazföldi szállításokra vonatkozó, nemzetközi egyezményt jelöl.

A CMR a „Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route“ rövidítése, magyarul: Egyezmény a Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről. Az egyezmény szabályozza a megbízás kiadását, lebonyolítását, a felelősségi viszonyokat késedelem, a szállítmány elvesztése vagy károsodása esetén. A szerződés ezen felül a reklamációkkal kapcsolatos előírásokat is tartalmaz, és leírja az egymás után következő fuvarozók esetét. Amennyiben valamely tényállást a CMR nem szabályoz elegendően, kiegészítőleg a nemzeti jog érvényes. Az egyezmény kizárólag közúti járművek rakományaira készült. A CMR szerint a konténerek vagy cserefelépítmények önmagukban nem számítanak járműnek. Az ilyen jellegű nemzetközi szállítmányokra szabványosított CMR-fuvarlevelet állítanak ki.

Történet
Az egyezmény az ENSZ vezetésével, 1956-ban jött létre. Először tíz állam írta alá. A CMR alapító tagjai voltak: Belgium, Németország, Franciaország, Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Svédország, Svájc és Jugoszlávia.

Az egyezményt a Német Szövetségi Köztársaságban 1961-ben ratifikálták, az NDK-ban 1974-ben. Azóta az összes európai ország csatlakozott, továbbá két afrikai ország (Marokkó és Tunézia), valamint több közép-ázsiai és közép-keleti ország.

A fogalom
A CMR tulajdonképpen magát az egyezményt jelenti, a gyakorlatban azonban gyakran (tévesen) a CMR-fuvarlevél elnevezésére használják. Erre a szabványosított nyomtatványra az előírások szerint tulajdonképpen csak nemzetközi szállítmányok esetén van szükség, ha (legalább) a rakomány indulási vagy célországa CMR-tagállam. A szállítási szakma mindennapjaiban azonban belföldi szállítások esetén is gyakran használják.

Legyen bennfentes az ágazatban

Iratkozzon fel itt, és rendszeresen releváns cikkeket küldünk Önnek, melyek megkönnyítik a mindennapi munkáját és bővítik üzleti látókörét.

Feliratkozás hírlevélre

A '*' csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező, feltétlenül kérjük kitölteni.

A feliratkozás elküldésével Ön elfogadja adatvédelmi irányelveinket

Feliratkozás hírlevélre:


Személyes adatait (e-mail cím, családi és utónév) a TIMOCOM az információk megküldése érdekében az SC-Networks GmbH (cégbíróság: Müncheni Alsófokú Bíróság, lajstromszám: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 in 82319 Starnberg adatbázisába továbbítja. Az SC-Networks GmbH tevékenységére a szövetségi adatvédelmi törvény rendelkezései és a TIMOCOM GmbH utasításai érvényesek.

Fel