skip navigation

Szállítási lexikon

Szótár bejegyzések

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O Ö P R S Sz T Ú Ü V

Mostantól Ön is gyorsan és egyszerűen tervezheti meg szállítási és logisztikai folyamatait. Legyen szó akár egy szállítás elindításáról, lebonyolításáról vagy megbízások kezeléséről, a TIMOCOM Smart Logistics Systemében megtalálja az Ön igényeinek és digitalizációs szintjének megfelelő alkalmazást.

Fix időpont/Időkapu

Fix időpontról akkor beszélünk, amikor egy szállítási megbízásban megállapodnak egy fix időpontról, amely alatt fel- vagy lerakodják a teherautóra a szállítmányt. Ennek az időpontnak a betartása a szerződéses teljesítési kötelesség része.

A fogalom
A fix időpont az elavult "határidős áru" fogalmat váltja fel. A fölérendelt fogalom a "fix ügylet".

Mindennapi gyakorlat
Fix időpontban inkább a lerakodásra állapodnak meg, felrakodásra ritkábban. A kialkudott fix időpont általában főleg arról árul el valamit, hogy legkésőbb meddig kell az árunak a vevőhöz érnie. Ha a teherautó korábban érkezik, a határidő betartottnak tekintendő. De vannak olyan fix időpontok is, amelyek esetében nem szabad korábban odaérni az áruval. Ennek a legkülönfélébb okai lehetnek: a lerakodáshoz használandó darut egy bizonyos időre rendelik, le kell zárni egy utcát, hogy áthaladhasson a teherautó. Fix időpontokat ezen kívül a szigorú időgazdálkodás biztosítására adnak meg. Ezzel akarják elkerülni a várakozási időt a rakodórámpánál.

Legyen bennfentes az ágazatban

Iratkozzon fel itt, és rendszeresen releváns cikkeket küldünk Önnek, melyek megkönnyítik a mindennapi munkáját és bővítik üzleti látókörét.

Feliratkozás hírlevélre

A '*' csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező, feltétlenül kérjük kitölteni.

A feliratkozás elküldésével Ön elfogadja adatvédelmi irányelveinket

Feliratkozás hírlevélre:


Személyes adatait (e-mail cím, családi és utónév) a TIMOCOM az információk megküldése érdekében az SC-Networks GmbH (cégbíróság: Müncheni Alsófokú Bíróság, lajstromszám: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 in 82319 Starnberg adatbázisába továbbítja. Az SC-Networks GmbH tevékenységére a szövetségi adatvédelmi törvény rendelkezései és a TIMOCOM GmbH utasításai érvényesek.

Fel