Mostantól Ön is gyorsan és egyszerűen tervezheti meg szállítási és logisztikai folyamatait. Legyen szó akár egy szállítás elindításáról, lebonyolításáról vagy megbízások kezeléséről, a TIMOCOM Marketplace-ben megtalálja az igényeinek és digitalizációs szintjének megfelelő alkalmazást.

Fix időpont/Időkapu

Fix időpontról akkor beszélünk, amikor egy szállítási megbízásban megállapodnak egy fix időpontról, amely alatt fel- vagy lerakodják a teherautóra a szállítmányt. Ennek az időpontnak a betartása a szerződéses teljesítési kötelesség része.

A fogalom
A fix időpont az elavult "határidős áru" fogalmat váltja fel. A fölérendelt fogalom a "fix ügylet".

Mindennapi gyakorlat
Fix időpontban inkább a lerakodásra állapodnak meg, felrakodásra ritkábban. A kialkudott fix időpont általában főleg arról árul el valamit, hogy legkésőbb meddig kell az árunak a vevőhöz érnie. Ha a teherautó korábban érkezik, a határidő betartottnak tekintendő. De vannak olyan fix időpontok is, amelyek esetében nem szabad korábban odaérni az áruval. Ennek a legkülönfélébb okai lehetnek: a lerakodáshoz használandó darut egy bizonyos időre rendelik, le kell zárni egy utcát, hogy áthaladhasson a teherautó. Fix időpontokat ezen kívül a szigorú időgazdálkodás biztosítására adnak meg. Ezzel akarják elkerülni a várakozási időt a rakodórámpánál.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel