skip navigation

Szállítási lexikon

Szótár bejegyzések

A Á B C Cs D E É F G Gy H I J K L M N Ny O Ö P R S Sz T Ú Ü V

Mostantól Ön is gyorsan és egyszerűen tervezheti meg szállítási és logisztikai folyamatait. Legyen szó akár egy szállítás elindításáról, lebonyolításáról vagy megbízások kezeléséről, a TIMOCOM Smart Logistics Systemében megtalálja az Ön igényeinek és digitalizációs szintjének megfelelő alkalmazást.

Franko

A franko szó (néha franco) a kereskedők szóhasználatában fordul elő és olyan szállításokat jelöl, amelyekben a fuvarköltséget (vagy postaköltséget) a feladó viseli, nem a címzett.

Ennek ellentéte az "ab Werk" (gyárból) megjelölés (vagy "bérmentesítés nélkül); ebben az esetben a címzettnek kell viselnie a szállítás költségeit (vagy a postaköltséget). Emellett vannak még más kereskedelmi záradékok is (angolul: Incoterms), amelyek szabályozzák a szállítások feltételeit. Az összes ilyen záradék közös vonása, hogy nemcsak a szállítás fizetéséről van bennük szó, hanem az úgynevezett kockázat-átszállásról is, amely azt mondja meg, hogy meddig felel a feladó és mettől felel a címzett a szállítmány állapotáért.

A fogalom
A franko szó az olasz "affrancare" igéből ered (jelentése nagyjából: szabaddá tesz). A bélyeg példáján keresztül lehet jól megjegyezni: ha a levélen van bélyeg (szabaddá van téve az útja), a levél szállításának költségeit a feladó viseli.

A kissé régimódi hangzású franko helyébe egyre inkább a "házhozszállítás" (frei Haus) lép, ami ugyanazt jelenti.

Legyen bennfentes az ágazatban

Iratkozzon fel itt, és rendszeresen releváns cikkeket küldünk Önnek, melyek megkönnyítik a mindennapi munkáját és bővítik üzleti látókörét.

Feliratkozás hírlevélre

A '*' csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező, feltétlenül kérjük kitölteni.

A feliratkozás elküldésével Ön elfogadja adatvédelmi irányelveinket

Feliratkozás hírlevélre:


Személyes adatait (e-mail cím, családi és utónév) a TIMOCOM az információk megküldése érdekében az SC-Networks GmbH (cégbíróság: Müncheni Alsófokú Bíróság, lajstromszám: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2 in 82319 Starnberg adatbázisába továbbítja. Az SC-Networks GmbH tevékenységére a szövetségi adatvédelmi törvény rendelkezései és a TIMOCOM GmbH utasításai érvényesek.

Fel