Mostantól Ön is gyorsan és egyszerűen tervezheti meg szállítási és logisztikai folyamatait. Legyen szó akár egy szállítás elindításáról, lebonyolításáról vagy megbízások kezeléséről, a TIMOCOM Marketplace-ben megtalálja az igényeinek és digitalizációs szintjének megfelelő alkalmazást.

Logisztika 4.0

Logisztika 4.0-n a hálózatba szervezést, digitalizálást és felhőalapú számítástechnikát (cloud computing) felhasználó, korszerű logisztikát értjük. A logisztikus feladata eszerint nem korlátozódik – mint korábban – a szállításra, hanem magába foglalja a logisztika több funkción és vállalaton átívelő, koordináló funkcióját a teljes szállítási láncban.

A fogalom
A logisztika 4.0 az ipar 4.0 fogalomra támaszkodik, és először 2011-ben, Hannoverben, az IAA haszonjármű-vásáron hangzott el. Eszerint most folyik a negyedik ipari forradalom. Az első ipari forradalom a gőz erejét használta fel, a második a villamos energiát és bevezette a futószalagokat. A harmadik – digitális forradalomnak is nevezett – ipari forradalmat a termelés automatizálása és az elektronika jelentette, például programozható vezérlés formájában.

A logisztika 4.0 a korszerű információ- és kommunikáció-technika bevonásával ezt a tendenciát folytatja. Intelligens és egymással digitális hálózatba szervezett rendszereknek kell lehetővé tenniük, hogy emberek, gépek, berendezések, a logisztika és termékek kommunikáljanak egymással. Ha a logisztikát minél korábbi időpontban integrálni lehet az ellátási láncba, optimalizálható a just in time termelés. Másfelől a fuvarozók nagyobb tervezési biztonságot, flottáik még jobb kihasználtságát, a rakodási helyeken pedig rövidebb várakozási időket remélnek ettől.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel