Hírek 27.01.2021
3

TIMOCOM fuvarpiaci barométer: a fuvarboom a célegyenesben

2020. decembere rekordértékekkel – csúcsértékek a korona ellenére

csúcsértékek a korona ellenére

A viharos koronaév a negyedik negyedévben barátságosabbra fordult. A TIMOCOM Fuvarbarométer, amelyet 44 európai ország fuvarbevitelei alapján számítanak, 9%-kal több bevitt fuvart mutat, mint 2020 előző negyedévében. Ugyan októberben (-4 %) és novemberben (-28 %) jelentős csökkenés történt a meglehetősen erős szeptemberhez (+70 %) képest, decemberben számottevő javulás volt megfigyelhető. Az előző hónaphoz képest a bevitt fuvarok száma újabb 18 %-kal nőtt. Ez a növekedés meglehetősen feltűnő, mivel a december majdnem 1,5 millió rakománnyal haladta meg a 2020 novemberi értéket. Az érték nagyon markáns, mivel az év utolsó hónapja általában gyengébben alakul.

A korona ellenére sikerült felülmúlni az előző évi értékeket

 

A negyedéves eredményeket az előző évhez viszonyítva az októberi és novemberi értékek ellenére 53 %-kal több fuvarbevitel történt 2020 utolsó negyedévében, mint 2019 ugyanezen időszakában. Akárcsak 2020 szeptemberében, októberben is sikerült túllépni a 10 millió fuvarbevitelt. Az október, a november és a december ezen felül erőteljesen hozzájárult a 2020-as évben elért változáshoz az előző évhez képest. Számokban kifejezve a 2019-es év ugyanezen negyedévével a következő összehasonlítás adódik: Októberben 43 %-kal, novemberben 47 %-kal és decemberben 76 %-kal több fuvarajánlat, mint 2019 ugyanezen negyedévében.

 

Helyreállási hatások a nagy volatilitás ellenére is

 

A TIMOCOM Fuvarbarométer összképe azt mutatja, hogy az előző év a nagyfokú volatilitás ellenére részben jelentős helyreállási hatásokkal is járt. Ebben számottevő tényezőt jelentettek a különböző, európai lezárási fázisok. Egy példa: A Németországból Franciaországba irányuló fuvarajánlatok áprilisban 84 %-kal, májusban 67 %-kal csökkentek 2019-hez képest. A szigorú kijárási tilalom májusi lazítását követően a kereslet júniusban felszökött, és az előző év ugyanezen hónapjához képest még 16 %-kal növekedett is. A fuvarbevitelek száma 2020-ban 8 %-kal nőtt 2019-hez képest – a világjárvány miatti óriási ingadozások ellenére.

 

Németországban is erős volt a december

 

A németországi trend hasonló volt, mint az európai számok. A belső forgalomban 2020. októbertől decemberig 9%-kal több fuvarbevitel történt, mint az előző negyedévben, és 62 %-kal több, mint 2019 októbere és decembere között. Az előző hónappal összehasonlítva a következő figyelhető meg: Októberben -8 %, november -38 %, december 38 %-os növekedés az előző hónaphoz képest. 2019 ugyanezen negyedévéhez képest a Németországon belüli forgalomban a következő kép rajzolódott ki: Októberben 53 %, novemberben 47 % és decemberben 89 % növekedés. Az általában gyenge decemberben még az előző év legerősebb hónapját (2019. szeptember) is 1 %-kal felülmúlta a fuvarbevitelek terén.

 

Egyes országok újra felzárkóznak

 

A világjárvány kihatással volt a TIMOCOM Fuvarbarométer egyes országrelációira is. Összességében itt is megfigyelhető a trend, hogy az év legerősebb hónapja a december volt. Különösen feltűnő volt az Ausztriából Németországba irányuló import, amely 2020 utolsó negyedévében átlagosan kb. 175 %-kal nőtt 2019 utolsó negyedévéhez képest (október 114%, november 235%, december 175 %). Erős növekedést mutatott a fuvarbarométer az Olaszországból Németországba irányuló fuvarbeviteleknél is (október 58 %, november 128 %, december 139 %). Ennek oka vélhetően a drasztikus eseményekben keresendő, amelyek Olaszországban az első koronahullám során léptek fel. Az év második felében az Olaszország és Németország közötti kereskedelem ismét pályára állt. Ami a második negyedévben elveszett, azt az év későbbi részében bepótolták.

 

Románia, mint sereghajtó

 

A 2020 utolsó negyedévében megjelenő helyreállási tendenciák a legkevésbé Románia esetében voltak megfigyelhetők. Bár 2020. decemberben bővültek a fuvarajánlatok, például Németországból Romániába, azonban nem sikerült megfordítani a negatív trendet. Októberben -40 %, novemberben -42 %, decemberben -10 % volt a fuvarajánlatok száma az előző év ugyanezen hónapjaihoz képest. Hasonló kép mutatkozott a Lengyelországból Romániába irányuló fuvarok esetében is. Az európai trendhez képest ez a viszonylat is negatívan alakult (október -35 %, november -15 %, december -32 %).

 

A TIMOCOM fuvarozástechnológiai vállalat 2009 óta elemzi a fuvarpiaci barométerrel a Smart Logistics Systemébe integrált fuvarbörzében megjelenő kereslet és kínálat alakulását 44 európai országban. Naponta több mint 135 000 felhasználó mintegy 750 000 nemzetközi fuvar- és raktérajánlatot generál. A rendszer intelligens, biztonságos és egyszerű megoldásokkal segíti a TIMOCOM több mint 45 000 ügyfelét logisztikai céljaik elérésében.

A következő oldalon talál további információkat a TIMOCOM vállalatról: www.timocom.hu.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel