Fuvarpiac 11.11.2020
5

A jövő technológiái a logisztika számára: a mesterséges intelligencia jövőképe és a valóság

Önvezető technológia

A logisztika szerteágazó hálózataival ideális alkalmazási terület a mesterséges intelligencia számára.

A logisztika ideális alkalmazási terület a mesterséges intelligencia számára. A fuvarozás során felmerülő adatok intelligens elemzése révén például könnyebben előrejelezhető a gyártás és a fuvarozás jövőbeli alakulása, ezáltal hatékonyabban használhatók a logisztikai vállalatok erőforrásai.

 

A digitalizáció nagymértékben hozzájárulhat a logisztika hatékonyságának növeléséhez. Az elmúlt években számos technikai fejlesztés jelent meg, melyeket továbbiak követnek. E technológiák közül melyek segíthetik a vállalatokat abban, hogy jobban felkészülhessenek a jövőre? Melyek az aktuális logisztikai fejlesztések, és a gyakorlatban hol használják a jövő ezen technológiáit? A TIMOCOM „A jövő technológiái a logisztika számára” blogsorozatában ezeknek a kérdéseknek járunk utána. Előző cikkünket a járműgyártók önvezető tehergépkocsi-fejlesztéseinek szenteltük, ezúttal pedig a mesterséges intelligenciával foglalkozunk.

A logisztikában a mesterséges intelligencia (röviden MI) a kereslet előrejelzésére, a megrendelések és a kapacitás megtervezéséhez, valamint a szállítandó áru optimális raktározásának biztosításához használható. Segítségével optimalizálhatók a logisztikai folyamatok, elkerülhetők a hibák, előrejelezhetők a jövőbeli gyártási mennyiségek, és időben észlelhetők a fenyegető nehézségek. A piaci igényekhez ilyen pontosan illeszkedő rugalmasság a logisztika szempontjából kiválóbb szolgáltatásokat és alacsonyabb költségeket jelent.

 

Az MI a jövő fontos technológiájának számít

 

Az SCI vállalati tanácsadó cég logisztikai barométerében 2019 októberében a megkérdezett vállalatok több mint 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a mesterséges intelligenciát a logisztikai ágazat egyik fontos vagy nagyon fontos megatrendjének tekinti.

Egy további felmérésben, melyet a Bitkom készített a logisztika digitalizációjáról ugyanebben az évben, a megkérdezett vállalatok 71 százaléka gondolta úgy, hogy a mesterséges intelligencia a következő tíz évben átveszi az útvonaltervezés vagy az árumegrendelés lebonyolításának feladatát. Mindez azt bizonyítja, hogy az MI a jövő fontos technológiájának tekinthető. Ugyanebben a felmérésben azonban a megkérdezett 500 vállalat csupán hat százaléka nyilatkozott úgy, hogy már alkalmazza a mesterséges intelligenciát. Ez éppen elég ok arra, hogy alaposabban körüljárjuk a témát.

 

A vállalatok még kivárnak a gyakorlati alkalmazással

A mesterséges intelligenciára számos definíció van használatban, a fogalom jelentése ágazatonként és felhasználástól függően változó. Ami közös bennük, az az, hogy az MI mindegyik definíció szerint az informatika azon részterülete, amely a számítógépek intelligens viselkedésének szimulációjával foglalkozik. Ez azt jelenti továbbá, hogy egy gép képes bármilyen típusú bejövő információt befogadni, értékelni és értelmezést levezetni az adatokból. Mindebből trendek és minták származtathatók, melyeket a rendszer ismeretek megszerzésére használhat fel. A technológia célja az, hogy utánozza az intelligens emberi viselkedést.

 

A logisztika számára az adatok pontos kiértékelése érdekes, mert ezekre alapozva a legjobb döntéseket lehet meghozni a folyamatokkal kapcsolatban. E pozitív hatás ellenére azonban a Bitkom tanulmánya szerint az ágazat látszólag ambivalensen viszonyul az MI-hez. Ugyan a megkérdezettek felsorolták a technológia lehetőségeit, a gyakorlati megvalósítástól a Bitkom tanulmánya szerint még tartózkodnak a vállalatok. Az MI azonban már számos alkalmazási területen eredményezett pozitív hatásokat.

 

A partnerek, a kereslet és az erőforrások hatékony koordinációja

A tevékenységek megtervezése és ütemezése

A logisztikában a napi munkavégzés során különböző nehézségekkel szembesülünk: a fuvarok megtervezése rendkívül összetett feladat, a piaci

helyzet pedig folyamatosan változik. A változások okai például a szezonális termékek, vagy például jelenleg a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések. Az MI szállítási láncban és logisztikában történő alkalmazásával a Supply Chain menedzserek azonnal kiigazíthatják a szállítási folyamatokat. A technológia lehetővé teszi a közelgő kapacitáshiány vagy az előre nem látható szállítási problémák előrejelzését, ezáltal gyorsabban lelhetők fel megfelelő alternatívák, és hatékonyabbá válhat a szállítás megtervezése.

 

A kereslet előrejelzése

Az MI megoldásai tehát a jövőben megkönnyíthetik a tervezést a gyártók, beszállítók és végfelhasználók tekintetében. Így nemcsak a fuvarozás optimális lebonyolítása biztosítható, hanem az MI által támogatott szoftverek kiszámíthatják a szállítási késedelmek időre, költségekre és bevételre gyakorolt lehetséges hatásait is, és ezek döntési sablonként használhatók.

Az MI-alkalmazások ezenkívül lehetővé teszik a vállalatok számára a valós idejű adatok felhasználását az előrejelzéseikhez, így pontosabban megjósolható a kereslet. Ennek eredményeképpen a jármű- és emberierőforrás-igény is optimalizálható, ezáltal csökkenthetők a működési költségek. Az iparban és a kereskedelemben a hatékony erőforrás-tervezéssel továbbá minimalizálhatók a raktározási költségek.

 

Hatékonyabb raktározás

A mesterséges intelligenciát eddig különösen gyakran alkalmazták a raktárlogisztikában. A technológia ugyanis számos raktározási folyamatot optimalizál, pl. az adatgyűjtést és -rögzítést, valamint a leltározási folyamatokat. Az MI ezenkívül raktárautomatizálásra is használható akkor, amikor előre kell jelezni bizonyos termékek iránti keresletet. Az összegyűjtött adatok alapján módosíthatók a megrendelések, kiigazíthatók a szállítások, és a keresett árucikkek a helyszíni raktárakba szállíthatók. A kereslet ily módon történő előrejelzése és a logisztikai folyamatok ehhez igazítása a vállalatok számára alacsonyabb raktározási és fuvarköltségeket eredményez.

 

Az „emberi” tényezőnek és az MI-nek nem feltétlenül kell ellentmondásban állnia

Az MI elméletben számos előnyt biztosít, ilyen pl. az automatizált tevékenységek hatékonyságának javítása. Az MI-megoldások olyan funkciókat és konkrét operatív feladatokat láthatnak el, amelyekhez ma még emberi gondolkodásra és döntésekre van szükség. Jelenleg az MI az egyszerűbb, gyakran ismétlődő, ill. az előrelátható mindennapos feladatok automatizálásához használható. Ezeket jelenleg túlnyomórészt még emberek végzik. Sokan attól tartanak, hogy az MI által vezérelt automatizálás kiváltja az alacsonyan és a közepesen képzett munkaerőt. A gazdaság és a politika feladata tehát, hogy megfelelő intézkedéseket hozzon a társadalmi változás elfogadható módon történő alakítása céljából.

 

Vannak azonban olyanok is, akik úgy gondolják, mindez pozitív fejleményekkel jár a munkaerőpiacon. A Bitkom felmérése alapján egyes vállalatok úgy látják, hogy az MI nem helyettesíti, hanem jelentősen átalakítja az emberi munkavégzést. A munkafolyamatok minősége javulni fog, mégpedig azért, mert a fizikai munkákat és az egyszerűbb feladatokat gép segítségével végzik el, a szakembereknek pedig sokkal inkább a stratégiai döntéshozás lesz a feladatuk. A Bitkom felmérése szerint a megkérdezettek

67 százaléka vélekedik így. Emiatt feltételezhető, hogy a logisztikában nőni fog a képzett munkaerő iránti kereslet. A felmérésben résztvevő vállalatok 72 százaléka gondolja úgy ezek alapján, hogy a logisztika tíz év múlva vonzó munkalehetőséget jelent majd a pályakezdő szakemberek számára.

További fejlesztésekre van szükség

Az ebben a cikkben szereplő alkalmazási lehetőségek az MI-alkalmazások széles körét fedik le a teljes ellátási lánc mentén. Azonban ahogyan az az elméletből is látható, minden bizonnyal kihívást jelent majd az operatív logisztikai folyamatok autonóm és kiszámítható folyamatokká alakítása. 

Gyorsan egyértelművé válik, hogy az MI a jövő nem azon technológiája, amelyet rövid idő alatt széles körben alkalmaznak majd a piacon.

Néhány évet várnunk kell még arra, hogy áttérjünk az intelligens logisztikára. A mesterséges intelligenciát alkalmazó fejlesztési folyamatok gyakorlati megvalósításához a vállalatoknak tudniuk kell, hogy milyen értéket képvisel számukra az MI, valamint a vezetőség következetes döntéseire és megfelelő vállalati kultúrára van szükség.

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel