Fuvarpiac 31.08.2021
2

Nagy áremelésekre lehet számítani a német iparban

Jelentősen drágulhatnak a német ipar termékei, az autógyártók akár tíz százalékkal emelhetik áraikat

jelentős áremelés jöhet a német iparban

Jelentősen drágulhatnak a német ipar termékei, az autógyártók akár tíz százalékkal emelhetik áraikat a Handelsblatt című német üzleti lap augusztus 16-án megjelent összeállítása szerint.

A német feldolgozóiparban egyre nagyobb gond a nyersanyagok magas ára és a szállítási költségek gyors emelkedése, és sok vállalkozás arra készül, hogy a nyereségesség védelmében árat emeljen. Erről számolt be a Handelsblatt című lapnak többek közt az egyik legnagyobb szereléstechnikai vállalat, a Würth csoport igazgatótanácsának elnöke, Robert Friedmann. Elmondta, hogy az alapanyagok piacán mutatkozó feszültségek miatt termékeik árának további 5 és 15 százalék közötti emelkedésével lehet számolni.

A gyártókra nehezedő nyomás mértékét jelzi, hogy az egyik leggyakrabban használt ipari fém, a réz az utóbbi egy évben 50 százalékkal lett drágább, a kőolaj ára 60 százalékkal növekedett, a nemzetközi tengeri szállítmányozásban pedig hónapok óta folyamatosan emelkednek a fuvardíjak.

Egyes szektorokban más tényezők alakulása is az áremelést prognosztizálja. Az autóiparban például rohamosan nő a kereslet, ugyanakkor a kínálat, szűk, ez pedig lehetőséget teremt arra, hogy a gyártók ‒ csaknem húsz éve először ‒ jelentősen emeljék az áraikat. Emiatt (a Handelsblatt összeállítása szerint) ebben az évben az autók esetén 4 és 10 százalék közti áremeléssel kell számolni Németországban. Az elemzésben az is olvasható, hogy az ipari termékek drágulása is tovább növeli az inflációt. A lap összeállítása szerint a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme 2021 végén akár az 5 százalékot is elérheti.

További hírek is megerősítették, hogy nem alaptalan az inflációtól való félelem, ugyanis 1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint 2021 júliusában. Mint azt a német szövetségi statisztikai hivatal közölte, júliusban 10,4 százalékkal nőttek a termelői árak az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők 9,2 százalékot vártak az előző havi 8,5 százalékos emelkedés után.

Havi bontásban a termelői árak 1,9 százalékkal emelkedtek júliusban Németországban. A szakértői várakozások átlagában 0,8 százalék szerepelt a júniusi 1,3 százalék után.

Júliusban különösen nagy mértékben drágultak a félkész termékek és nőtt az energia ára. Utóbbi tavaly júliushoz képest 20,4 százalékkal, júniushoz viszonyítva 4,1 százalékkal emelkedett. A félkész termékek éves összevetésben 15,6 százalékkal, júniushoz képest 2,3 százalékkal lettek drágábbak.

Az infláció egyébként az egész euróövezetben nőtt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat augusztus 18-án közzétett jelentése szerint. Idén a júniusi 1,9 százalékról júliusban 2,2 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben. (2020 júliusában 0,4 százalék volt a fogyasztói árak éves emelkedése, ezután augusztustól decemberig defláció volt, havonta 0,2-0,3 százalékos éves árindex-csökkenéssel.)

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel