Fuvarpiac 03.11.2020
4

Milyen biztosításokra van szükségem fuvarozási vállalkozóként?

Logisztikai ismeretek

egy nő és egy férfi védelmezőn egy tgk-jelzés fölött tartják a kezüket

A biztosítások nagy szerepet kapnak egy vállalkozás megtervezése és alapítása során. Ha ugyanis káresemény következik be, vagy jogvitára kerül sor, hamar a vállalkozás fennállását veszélyeztethetik az ezzel kapcsolatban felmerülő költségek. De milyen szállítási biztosításra is van szükségem, és hogyan találhatom meg a megfelelőt?

 

Nagy kihívást jelenthet saját vállalkozást alapítani és megvetni a lábunkat a piacon. A TIMOCOM ebben a blogsorozatban segítséget nyújt saját fuvarozó, szállítmányozó vagy logisztikai vállalat alapításához. Nem az a célunk, hogy hagyományos cégalapítási tanácsadást nyújtsunk az az iránt érdeklődőknek, vagy azoknak, akik nemrég váltak önállóvá. Sokkal inkább kézzel fogható gyakorlati tippeket szeretnénk adni a logisztika világából azért, hogy Ön sikeresen indulhasson el az önállósodás felé. Sorozatunk második részében elmagyaráztuk, hogyan számíthatók ki optimálisan a fuvarköltségek úgy, hogy fedezzék a költségeket. Ebben a részben a biztosításokkal foglalkozunk.

Szakmai felelősségbiztosítás szállítmányozók és fuvarozóvállalatok számára

Függetlenül attól, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az Ön fuvarozóvállalata, először is szakmai felelősségbiztosításra van szüksége. Ez ugyanis megteremti a szükséges védelmet arra az a esetre, ha Ön vagy az Ön alkalmazottai személyi sérülést, anyagi vagy vagyoni kárt okoznak. Előfordulhat, hogy például elvész egy ügyfél kulcsa, vagy hogy káreset történik az Ön udvarán történő be- vagy kirakodás során – vagy esetleg Ön megszegi az adatvédelmi jogszabályokat. Egy frissen alapított vállalat számára fontos, hogy előre átgondolja, milyen kockázatokat és költségeket kell lefednie.

Munkaképtelenség esetére vonatkozó biztosítás az alapító számára


Senki sem védett a keresőképtelenség ellen, mivel a betegségek nem feltétlenül vezethetők vissza a munkavégzésre, és munkaidőn kívül is történhetnek balesetek. Éppen ezért mindig észszerű döntés munkaképtelenségre szóló biztosítást kötni, és védelemről gondoskodni bevételkiesés esetére. Amennyiben Ön egy betegség vagy baleset miatt többé nem lenne képes teljes körűen ellátni a munkáját, az nemcsak az Ön és a családja életére lenne hatással, hanem alkalmazottait és ügyfeleit is érintené a dolog. Az önálló vállalkozói tevékenységet folytató gépjárművezetők esetében lényegesen nagyobb a munkaképtelenség kockázata: a több órás ülés, az időkényszer miatti stressz, a fizikailag nagy igénybevétellel járó be- és kirakodás, valamint a veszélyes közlekedési helyzetek a munka mindennapos velejárói. Ez a foglalkozás ezért a 4. kockázati csoportba, a „fokozottan veszélyeztetett csoportba” tartozik.  Ilyen esetben hasznos lehet a kiegészítő balesetbiztosítás is, melynek terjedelme szolgáltatótól függően eltérő, ezért érdemes alaposan tájékozódni arról, hogy milyen típusú balesetek és milyen szolgáltatások tartoznak az adott biztosítás körébe.

Jogvédelmi biztosítás a logisztikai ágazatban


Logisztikusként nap mint nap különböző felekkel kerülhet kapcsolatba, akikkel előbb-utóbb nézeteltérések merülhetnek fel. Ön helyiségeket bérel, szerződéseket köt ügyfeleivel és partnereivel. Saját alkalmazottaival kapcsolatban felmerülő problémák esetén is jogvitába keveredhet. Egy jogvédelmi biztosítás lefedi a jogi tanácsadással és az ügyvédekkel, a bírósági tárgyalásokkal, a szakértőkkel és szakemberekkel kapcsolatos szokásos költségeket.

A következő biztosítástípusok kimondottan a fuvarozási ágazatra vonatkoznak. Ha egy áru megsérül a szállítás során, vagy következményes kár következik be, a kár mértéke hamar elérheti a hat- vagy a hétszámjegyű összeget is.

 

TGK- és közúti felelősségbiztosítás

A személyautókhoz hasonlóan a tehergépkocsikra is kötelező felelősségbiztosítást kell kötni, melyet össze kell hangolni a közúti

felelősségbiztosítással. Ez utóbbi jogszabályi előírás, amennyiben az árut kereskedelmi tevékenység körében fuvarozzák, és rendszerint meghatározott összegben határozzák meg a mértékét. Amennyiben egy fuvarmegbízás keretében szállított áru értéke meghaladja a szóban forgó biztosításban foglalt értéket, erre az értékre kiegészítő biztosítást kell kötni.

 

Egy korábbi interjúban a KRAVAG munkatársa, Klaus Schäfer elárulta, hogy mire kell ügyelni a biztosítások megkötésekor.

 

Fuvarmegbízások ellenőrzése, a biztosítások összehangolása

 „Rendkívül fontos tisztázni az olyan kérdéseket, mint hogy hol parkolok éjszaka a járművel, és hogy őrzött vagy nem őrzött parkolóról van-e szó.” – nyilatkozta Schäfer. Ezenkívül nem árt, ha egy megfelelő tanácsadó átnézi a fuvarmegbízásokat, és azokhoz igazítja a biztosítás nyújtotta védelmet. Elvégre nem elég megkötni a biztosítást, ha az nem képes lefedni a felmerült károkat azért, mert nem vették figyelembe azokat a szerződésben.

 

Ügyeljen a gyors és szakszerű baleseti kárrendezésre

Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács. Még a legjobb vállalatok esetében is előfordulhat, hogy megsérül az áru, vagy baleset történik. Gyakran azonnali és professzionális kárrendezésre van szükség, függetlenül attól, hogy veszélyes áruval történt baleset vagy esetleg megdézsmálták a rakományt. Minél előbb felveszik a kapcsolatot a biztosítótársasággal, annál gyorsabban lehet intézkedni a további károk elkerülése érdekében.

 

A prémiumrendszer felépítésének a kár mértékéhez kell igazodnia

Alapszabály: Minél több tehergépkocsival rendelkezik egy vállalat, és százalékos arányban minél kevesebb kárt okoz, annál nagyobb mértékben csökkennek az általa fizetendő biztosítási díjak. Schäfer szerint egy tapasztalt biztosítási tanácsadónak képesnek kell lennie elemeznie azt, hogy mely sofőrök esetében mely balesetek a leggyakoribbak, és hogyan lehet ezeket ellensúlyozni.

 

Mindig naprakész biztosítási védelem

A megfelelő biztosítás kiválasztásánál további fontos tényezőt jelentenek az adminisztrációs ráfordítások. Számos szolgáltató biztosít digitális megoldásokat, melyekben közvetlenül megadhatók a változások, ennek megfelelően gyorsan módosítható a biztosítási védelem is. A kezdő vállalkozások esetében ajánlatos főként az első időszakban közvetlenül egyeztetni a dedikált biztosítási tanácsadóval. A megbízások gyakran térnek el az eredeti tervtől, és ilyenkor tisztázni kell, hogy ez még belefér-e a kiválasztott biztosítási védelem körébe.

Összegzés

Ugyan minden fuvarozóvállalat egyedi, általánosságban kötelezőek számukra az alábbi biztosítások:

 

  • szakmai felelősségbiztosítás
  • munkaképtelenség esetére szóló biztosítás
  • jogvédelmi biztosítás
  • TGK kötelező felelősségbiztosítás, amennyiben a vállalkozás saját járművekkel rendelkezik
  • közúti felelősségbiztosítás

 

Annak érdekében, hogy a biztosítási védelem naprakész legyen, rendszeresen felül kell vizsgálni a megbízásokat és az eredetileg megadott adatokat.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel