Logisztikai ismeretek 20.07.2023
5

Az ellátási lánc raklap típusai

Egymásra pakolt raklapok.


Aki a logisztikában dolgozik, nem kerülheti meg a raklapok kérdését. Egy szállítóeszközről van szó, amely – a áru függvényében – különböző méretben, formában és anyagban kapható. A raklapok leegyszerűsítik az áruk és árucikkek kezelését, és mivel egymásra rakhatók, jobb helykihasználást tesznek lehetővé a raktárban vagy a teherautóban. Azonban nem minden raklap egyforma. Különböző típusok és alkalmazási területek léteznek, amelyeket ebben a cikkben részletesebben tárgyalunk. 

A közúti áruszállítással foglalkozó érdekes cikkekért iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen a logisztikai szektor legújabb fejleményeiről! 

Népszerű raklaptípusok

A Gabler üzleti lexikon meghatározása szerint a „raklap” „szabványosított tartós platform, amely egymásra rakható áruk alapjául szolgál, és amelyet villás targoncával rakodóegységként lehet kezelni”. A raklapok azonban különböző kritériumok szerint osztályozhatók, például anyag, forma, méret vagy alkalmazási terület szerint. A következőkben röviden bemutatjuk a leggyakoribb raklapfajtákat. 

Faraklapok

A fából készült raklapok a legelterjedtebb raklaptípusok közé tartoznak. A kórokozók terjedésének megakadályozása érdekében a faanyag kezelésére vonatkozó előírások vannak érvényben, amelyek keretében többek között bizonyos hőmérsékletre melegítik a fát, hogy a benne lévő fehérjéket denaturálják. Bár elméletileg szinte bármilyen fafajtát fel lehet használni a gyártáshoz, csak 17 fafajta engedélyezett erre a célra, köztük a juhar, nyír, tölgy, fenyő és szil. 

Amennyiben fából készült raklapról van szó, a legtöbb embernek az EUR raklap (más néven Euro raklap vagy Europool raklap) jut eszébe. Ez Európában széles körben elterjedt, és különösen gyakran használják a fogyasztási cikkek szállításánál, például szupermarketek ellátása esetében. Az EN 13698 szabvány szerint az EUR raklap 1200 mm x 800 mm x 144 mm méretű. Mind a négy oldalról felvehető és szállítható, és 0,4 rakméternyi áru fér el rajta. Az Europool raklapokkal való munka egyik nagy előnye – ahogy a neve is mutatja – a raklapcsere a pooling által.

Az EUR raklapon kívül azonban másfajta fa raklapok is léteznek. Ezek közé tartozik például a CP raklap, amelyet kifejezetten különböző iparágak, például az élelmiszeripar és a vegyipar számára fejlesztettek ki. A fából készült raklapok közül az INKA raklap különbözik a többi fajtától, mivel préselt fából készül, és üresen könnyen egymásba rakható, így helyet takarít meg. 

Műanyag raklapok 

A műanyagból készült raklapok is népszerű alternatívák. Ezeket többnyire egyszeri használatú vagy többutas raklapként használják. Az egyszeri használatú műanyagraklapok például polipropilénből (PP) vagy polietilénből (PE) készülnek, ezért könnyűek, de mégis nagy teherbírásúak. Szállítás után újrahasznosíthatók, és előnyük, hogy nem kell őket kártevők vagy nedvesség ellen kezelni. 

A többutas műanyagraklapok strapabíró műanyagból készülnek, ezért tartósak, ütés és nedvességállóak. Ezeket különösen zárt ellátási láncokban használják, ahol a lerakodás után visszavehetők és újra felhasználhatók. 

A különösen szigorú higiéniai előírásokkal rendelkező iparágakban, például a gyógyszeriparban vagy az élelmiszeriparban kifejezetten erre a célra gyártott higiénikus raklapokat használnak. Ezek legtöbbször könnyen tisztíthatók és ellenállnak a vegyi anyagoknak. Az ilyen raklapok használata minimálisra csökkenti a szennyeződés kockázatát. 

Fémraklapok 

A fémraklapokat főleg tartós és erős jellegük miatt használják szállításra. Az acél raklapokat például gyakran használják ipari környezetben, mint a gépgyártásban vagy a fémfeldolgozásban, ahol mechanikai és vegyi terhelésnek lehetnek kitéve. 

Az alumínium raklapok viszont különösen könnyűek és korrózióállóak, így olyan területeken használhatóak, ahol a könnyű kezelhetőségen van a hangsúly. Az alumíniumraklapokat az élelmiszeriparban is használják, mivel higiénikusak és nem rozsdásodnak.

Hasonló előnyöket kínálnak a rozsdamentes acélból készült raklapok, amelyek szintén kifejezetten ellenállnak a korróziónak, és így olyan területeken alkalmazhatók, ahol fontos a higiénia és a tisztaság. 

Speciális raklapok 

A közúti áruszállításban különféle speciális raklapokat is használnak, amelyeket kifejezetten bizonyos követelményeknek megfelelően vagy bizonyos iparágak számára fejlesztettek ki. Ezek közé tartoznak a lapos raklapok, amelyeknek nincs kerete, és csak egy sík felületből állnak. Gyakran perforáltak, ami könnyebbé teszi őket és javítja a szellőzést. Leginkább a mezőgazdaságban, az építőanyag-iparban vagy a nagy méretű, terjedelmes áruk tárolására használják őket. A lapos raklapokon kívül vannak más speciális raklapok is, amelyeket például különösen veszélyes vagy sérülékeny áruk szállítására alkalmaznak. Vannak olyan vállalatok, amelyek egyedi igényekre speciális raklapgyártási megoldásokat kínálnak. 

A megfelelő raklap kiválasztásának kritériumai

A megfelelő raklaptípus kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve a szállított áruk típusát, az ellátási lánc követelményeit, a tárolási környezetet és egyéb egyedi igényeket. Íme néhány kérdés, amely segíthet Önnek kiválasztani a megfelelő raklaptípust: 

  • Milyen árukat kíván szállítani? Vegye figyelembe az áru típusát, súlyát, méretét és sérülékenységét. A nehéz vagy törékeny árukhoz a biztonságos szállítás érdekében masszív vagy speciális raklaptípusokra lehet szükség.
  • Milyen az Ön ellátási lánca? Vizsgálja meg az ellátási lánc lépéseit, például a berakodást, a szállítást és a kirakodást, és mérlegelje, milyen követelmények merülnek fel a folyamat során. Vegye figyelembe például, hogy a raklapok egymásra rakhatók-e, vagy villás targoncával kell őket szállítani. 
  • Milyen környezeti tényezőket kell figyelembe venni? Figyelje meg, hogy a szállítás során milyen hatásoknak vannak kitéve a raklapok. Például, hogy elázhatnak-e, vagy érintkezhetnek-e vegyi anyagokkal. 
  • Vannak speciális követelmények? Ellenőrizze, hogy vannak-e különleges követelmények, mint például higiéniai vagy biztonsági előírások, amelyeket be kell tartani. 
  • Milyen a költség-haszon arány? A raklapválasztásnak gazdaságilag észszerűnek és funkcionálisnak kell lennie. Vegye figyelembe az olyan szempontokat, mint a beszerzési költségek, az újrafelhasználhatóság, a tartósság és a szállítási hatékonyság.

Hasznos lehet továbbá szakemberekkel vagy raklap gyártókkal konzultálni, hogy tisztázza a konkrét kérdéseket, és igényeire szabottan kapjon ajánlásokat. A fenti tényezők alapos elemzése segít kiválasztani az adott ellátási lánc követelményeinek leginkább megfelelő raklap típust.

A megfelelő raklaptípus a hatékony és biztonságos ellátási lánchoz

A megfelelő raklaptípus kiválasztása döntő fontosságú a hatékony és biztonságos ellátási lánc szempontjából. A szállított áruk típusától, az ellátási lánc követelményeitől, a környezeti tényezőktől és az egyedi követelményektől függően különböző kritériumokat kell figyelembe venni. A faraklapok, műanyagraklapok, fémraklapok és speciális raklapok mindegyike saját előnyökkel és felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Ezen tényezők gondos elemzése és szükség esetén, a szakértői tanácsadás segíthet kiválasztani az Ön igényeinek leginkább megfelelő raklaptípust. A megfelelő raklapok használatával megkönnyítheti az áruk kezelését, optimalizálhatja a helykihasználást és biztosíthatja az ellátási lánc zökkenőmentes működését.


Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma és próbálja ki a fuvarbörzét!

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel