Logisztikai ismeretek 18.04.2023
4

Elosztási logisztika – Ezek a tényezők játszanak szerepet az optimalizálásban

Egy kamion megy az úton az erdő között.


A modern élet számos más területéhez hasonlóan a logisztikában is szívesen használnak különféle kifejezéseket és rövidítéseket. Az ERP, az ETA, a konszolidáció és a további rakományok csak néhány ezek közül. Különösen az ágazatba újonnan érkezőknek tart el egy ideig, amíg kiismerik magukat közöttük. Még az öreg rókák is folyton belebotlanak egy számukra új kifejezésbe. 

Ennek a cikknek az a célja, hogy fényt derítsen néhány dologra, és az elosztási logisztika fogalmát veszi górcső alá. Mi is az tulajdonképpen? Milyen jelentőséggel bír számomra és a cégem számára a logisztika ezen területe? Ha szeretne választ kapni ezekre és további kérdésekre, akkor olvasson tovább! 

Az Ön számára ez nem újdonság, és úgy ismeri a logisztikát, mint a tenyerét? Akkor miért nem csatlakozott még a TIMOCOM-hoz? 

Mi az elosztási logisztika?

Az elosztási logisztika a logisztika egyik részterülete, amely az áruk szállításával, raktározásával és a megrendelőkhöz való eljuttatásával foglalkozik. Tartalmaz mindent, ami az áru biztonságos, hatékony és időben, egyik helyről a másikra történő szállításához szükséges. Magában foglalja az áruforgalom megtervezését és koordinálását, a készletgazdálkodást, a megfelelő szállítási eszköz kiválasztását és a többi beszállítóval folytatott kommunikációt a zökkenőmentes logisztikai folyamat biztosítása érdekében. 

Mi a különbség az elosztási és a beszerzési logisztika között? 

Hogy pontosan mit is takar az elosztási logisztika, az világossá válik, ha összehasonlítjuk a beszerzési logisztikával. A beszerzési logisztikaként is ismert Inbound logistics az áru vállalatokhoz történő szállítását jelenti. Az áruk lehetnek például nyersanyagok, amelyeket a termelési egységekhez szállítanak, vagy késztermékek, amelyeket egy szerelősoron belül kell szállítani.

Az elosztási logisztika vagy más néven Outbound logistics a termékeknek a vállalatoktól a vásárlókhoz, illetve a végfelhasználókhoz történő kiszállítását öleli fel. 

Optimalizálási lehetőségek az elosztási logisztikában 

Míg a beszerzési logisztika területén számos optimalizálási lehetőség viszonylag egyszerűen valósítható meg, az elosztási logisztika területén ez némileg bonyolultabb. 

Mivel ebben az esetben készterméket is szállítanak, és a szállítási hálózat több kereskedőből, gyártóból és szállítóból áll, a művelet már önmagában is eléggé összetett. Az elosztási logisztika különösen kiszámíthatatlan a piaci kereslet ingadozása miatt, ami megnehezítheti a tervezést. 

Viszont ezek a kihívások nem szabad, hogy elriasszák! Megfelelő szervezéssel ugyanis többet kihozhat az elosztási logisztikából. A szállításszervezés ebben különösen nagy szerepet játszik – a sok érintett szereplő miatt nagyon fontos az átláthatóság, ugyanis a nehézkes és elavult kommunikációs csatornák gyorsan sok pénzbe kerülhetnek. 

Egy további olyan tényező, amely nagy szerepet játszik az optimalizálásban, az idő. A digitalizáció fejlődésével és az e-kereskedelem elterjedésével egyre gyorsabb kiszállítást várnak el, amely növeli a logisztikára nehezedő nyomást. E tekintetben különösen fontos a hatékonyság. Lényeges szempontok az útvonalak és a kihasználtság optimális megtervezése, és az erőforrások lehető leghatékonyabb felhasználása.   

5 előny az elosztási logisztika optimalizálásával

  • Költségmegtakarítás
  • Hatékonyságnövelés 
  • Erőforrás-optimalizálás
  • Hálózatfejlesztés
  • Ügyfél-elégedettség 

Így segíthet a TIMOCOM az elosztási logisztika optimalizálásában

Miután tisztáztuk, hogy mely tényezők játszanak szerepet az elosztási logisztika optimalizálásában, a kérdés már csak a "hogyan" marad. Hogyan tehetem jobbá a kommunikációmat? Hogyan tervezhetem meg a lehető legoptimálisabban az útvonalaimat? Hogyan javíthatom a kihasználtságot? Ezekre a kérdésekre sokféle válasz adható, és számos módszer, segédeszköz és eszköz használható.

A TIMOCOM is különböző termékeket és alkalmazásokat kínál, amelyek támogatják és tehermentesítik a folyamatainak optimalizálásában. Ilyen például az Útvonalak & költségek alkalmazás, amely nemcsak a szállítási költségek kiszámításában és a nyomon követésben segít, de az ügyfélhűséget is növeli. Az alkalmazás lehetőséget nyújt az átlátható kommunikációra – így tájékoztathatja ügyfeleit az egyedi költségekről, a gázolajfogyasztásról vagy a felmerülő útdíjakról. Ezenkívül lehetővé teszi az útvonalak részletes megtervezését, hogy semmi se álljon a járművek optimális kihasználásának útjában.

Egy másik TIMOCOM alkalmazás, amely elengedhetetlen lehet az elosztási logisztika optimalizálásához, a valós idejű Küldeménykövetés. Ezzel a lehetőséggel az összes küldeményét szemmel tarthatja – mégpedig valós időben. Használata nagyobb átláthatóságot és egyszerűbb kommunikációt biztosít az érintett megbízókkal, fuvarozókkal és szállítmányozókkal egyaránt. 

Hozza ki a legjobbat a szállítási folyamatokból! 

Az olyan tényezők, mint a kommunikáció és a hatékonyság, döntő szerepet játszanak pontosan az olyan területeken, mint az elosztási logisztika, ahol sok szereplő vesz részt egy összetett folyamatban. A részletek is fontosak lehetnek, ezért elengedhetetlen a gondos tervezés és a folyamat egészének áttekinthetősége. A TIMOCOM támogatni tudja Önt ebben! 

Még mindig nem győztük meg? Próbálja ki most, és tudjon meg többet a TIMOCOM-ról!


Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel