TIMOCOM 18.03.2021
7

A fuvarbörzék előnyei a kereskedelmi és gyártó vállalatok számára

Jó befektetésnek minősülnek-e a fuvarbörze-hálózatok?

Jó befektetésnek minősülnek-e a fuvarbörze-hálózatok?

A fuvarbörzék előnyei a kereskedelmi és gyártó vállalatok számára

A fuvarbörzék – más néven raktérbörzék – olyan virtuális piacterek, ahol találkozik a raktérkínálat és -kereslet. A fuvarbörze-tagság előnyei egyesek számára nyilvánvalónak tűnhetnek, míg mások számára még mindig nem egyértelműek. Az alábbiakban bemutatunk néhány okot arra, hogy miért lehet előnyös az Ön vállalata számára a fuvarbörze hálózat használata.

Mi is az a fuvarbörze-platform?

A fuvarbörze egy olyan online platform, amely kétféle típusú vállalatokat köt össze: azokat, akik szállítandó áruval rendelkeznek, és azokat, akik megfelelő raktérrel rendelkeznek ezen áru elszállításához. A fuvarbörze nem teljesen hasonló a raktérfoglaláshoz, mivel eltérő árukkal kereskednek: az egyik esetben fuvart ajánlanak, a másikban pedig rakteret.

A fuvarbörze-platform egy olyan szolgáltatás vagy hálózati platform, amely összepárosítja a szállítási ajánlatkéréseket a fuvarozási megoldásokkal: szállítmányozókkal, fuvarozókkal és más szállítási szolgáltatókkal. Más szavakkal, lehetővé teszi a kereskedelmi és ipari vállalatok számára, hogy meghirdessék rakományukat, így megkönnyítve a fuvarozók számára, hogy megtalálják őket.

Kényelmes-e a fuvarbörze használata?

Az elektronikus fuvarbörze ötlete Franciaországban merült fel először 1985-ben – azaz az internet elterjedése előtt – a Minitel rendszernek köszönhetően, amelyet a modern online fuvarbörze-platformok „atyjának” tekintenek. Azóta a szolgáltatás fejlődésen ment keresztül, és teljesen online szolgáltatássá vált.

A börzék közvetítőként működnek a gyártók és a fuvarozók és/vagy szállítmányozók között, így kiegyenlítve a túlfoglalt vagy alulfoglalt rakteret. A fuvarbörzéket gyakran (különösen rövid távú határidők esetén) határidős megbízásokhoz is használják, mivel a fuvarbörze-hálózat azonnal elérhető ipari kapcsolatok széles körét kapcsolja össze. A fuvarbörze-platform online nyomkövetés funkciójával valósi időben ellenőrizhető a rakomány és annak elhelyezkedése, a fuvarozó mozgásával párhuzamosan.

Néhány vállalat továbbra is habozik a fuvarbörze-platformok teljes körű használatát illetően, ezért hasznos lehet kiemelni e technológiák további előnyét: a jelentősen nagyobb biztonságot és a több információt. Valójában annak érdekében, hogy egy vállalat bekerülhessen egy fuvarbörze-platformra, gyakran számos biztonsági szűrőn kell megfelelnie, ami a TIMOCOM fuvarbörzéjéhez hasonló felületeket rendkívül biztonságossá és megbízhatóvá teszi.

Hogyan működik a fuvarbörze?

A fuvarbörzék elsősorban a rakterek optimális kezelésével foglalkoznak alacsony költségekkel. A fuvarbörze oldalak a rakomány mérete és a berakodás/kiszállítás helye alapján összepárosítják a fuvarajánlat-kéréseket és a fuvarozóvállalatokat. Ha a rakomány olyan járműre kerül, amely már egyébként is a kívánt útvonalat tervezi bejárni, a fuvarbörze hatékonyan használja fel a rendelkezésre álló valamennyi erőforrást. Mivel egy ilyen jellegű szolgáltatás garantálja a szállítási szolgáltatások alacsony árát, ez a legkényelmesebb szállítási megoldás a kereskedelmi és ipari vállalatok számára.

Működése egyszerű: az a szállító (vagy fuvarozó), akinek a tervezett útvonalon van szabad raktere, kapcsolatba kerül egy olyan kereskedelmi és/vagy gyártó vállalattal, amely ugyanazon az útvonalon kíván rakományt szállíttatni. A fuvarbörze-platform online szolgáltatása révén megegyeznek az árban, valamint pontosítják az időpontokat és a rakomány helyét. Az optimalizált raktérelosztásnak és a rendkívül átlátható piaci árnak köszönhetően a fuvarbörze-platformok gyakran alacsonyabb költségeket eredményeznek.

Mikor éri meg fuvarbörze-platformot használni:

A fuvarbörze-platform sokféle helyzetben hasznos lehet. Néhány példa:

  • a gyártás és a termelés a várnál hosszabb ideig tartott, ezért nem teljesíthetők a fuvarozókkal és/vagy szállítmányozókkal kötött korábbi megállapodások. Egy fuvarbörze-platformon azonban néhány percen belül új fuvarozóra lelhetünk.
  • Bármilyen malőr késleltetheti a fuvarozót: problémák a teherautóval, rakodási problémák, esetleg valaki beteget jelent a fuvarozóvállalatnál. Ezek a helyzetek idő- és erőforrás-veszteséggel járnak. Egy fuvarbörze-platformon azonban rendelkezésre állhat a kívánt útvonalon közlekedő új fuvarozó.
  • Ha valaki új vállalkozásba kezd, a fuvarozók és/vagy szállítmányozók felkutatása ijesztő feladatnak tűnhet számára. A fuvarbörze-platformokon számos, többéves piaci tapasztalattal rendelkező fuvarozó elérhetősége megtalálható.
  • A gyártás globalizációja együtt jár a kereskedelem globalizációjával: egyik sem működik a másik nélkül. A nemzetközi kereskedelmi tevékenység nehézségei azonban gyakran visszatartják a kereskedelmi és ipari vállalatokat attól, hogy külföldre merészkedjenek. Egy jó fuvarbörze-hálózat működőképes nemzetközi kereskedelmi megoldásokat is kínál.

Melyik típusú fuvarbörze a legjobb?

Tegyük fel, hogy a kereskedelmi és ipari vállalatok fuvarbörze-platformok használatát fontolgatják. Ebben az esetben releváns megoldás lenne az elérhető összes különböző fajta fuvarozási platform feltérképezése annak érdekében, hogy a vállalatok a saját logisztikai igényeiknek leginkább megfelelőt választhassák ki. Nos, aggodalomra semmi ok, a TIMOCOM ugyanis már elvégezte ezt a kutatást Ön helyett. Számtalan típusú fuvarbörze-platform áll rendelkezésre: magán, nyilvános és (látszólag) ingyenes fuvarbörzék. Azonban csak egyetlen olyan megoldás létezik, amely megoldást nyújthat az összes problémára.

Mivel minden kereskedelmi és ipari vállalatnak az a célja, hogy gyorsabbá, hatékonyabbá és a lehető legbiztonságosabbá tegye a szállítást, a lehető legkényelmesebb megoldás egyben a legnépszerűbb is: az előfizetéses platform.

Előfizetéses fuvarbörze 

Az online rendszerek általában előfizetéses megoldást kínálnak, amely lehetővé teszi, hogy a kereskedelmi és ipari szakemberek és vállalatok feliratkozzanak egy platformra. Mindegyik fél díjat fizet a platformnak, amely rendszeres információkat nyújt a rendelkezésre álló rakterekről és fuvarajánlatokról. Ezek a platformok gyakran (csekély díj ellenében) lehetőséget biztosítanak konkrét szállítási megoldások és/vagy szakértői tanácsadói szolgáltatások előnyeinek a reklámozására is.

Mivel mindegyik platform más és más, alaposan meg kell vizsgálni az egyes platformok előnyeit. A TIMOCOM rendszerében naponta akár 750 000 nemzetközi ajánlat is szerepel gyártó és kereskedelmi vállalatok számára.

A fuvarbörze előnyei a kereskedelmi és gyártó vállalatok számára

Röviden, könnyen beláthatók a fuvarbörze előnyei, különösen a kereskedelmi és gyártó vállalatok számára:

Fuvarok megtalálása

A fuvarbörzéken nap mint nap számtalan olyan fuvarozási megbízás érhető el, amelyek megszerzéséhez egyébként több éves üzleti tevékenységre lenne szükség. Platformtól függően szélesebb a választék a választható rakománytípusokból is (részrakomány, teljes rakomány, csomagküldő rakományok, teherautó-rakományok), így az adott vállalat tevékenységéhez leginkább illeszkedő, legjobb munkák érhetők el.

Valós idejű rakománykövetés

A fuvarozói platformoknak hatékony nyomkövető rendszert kell biztosítaniuk annak érdekében, hogy a gyártó és kereskedelmi vállalatok nyomon követhessék a rakományt szállítás közben. Ez a fuvarbörze-platformokra is érvényes. A TIMOCOM szolgáltatótól független nyomkövetési szolgáltatást működtet a platformján, melyen számos telematikai szolgáltató adatai megjeleníthetők. A fuvarbörze tagjai így nyomon követhetik a járműveket, és valós időben láthatják, hogy hol jár a rakomány.

Optimalizált időgazdálkodás

Minden sikeres vállalkozás alapja a hatékony időgazdálkodás. A fuvarbörze-platformokat használó vállalatoknak nem kell többé napokig, végeláthatatlanul telefonálniuk ahhoz, hogy melyik az a fuvarozóvállalat a hálózatukban, amelynek van szabad kapacitása a rakományuk számára. Ezenfelül nem elhanyagolható az sem, hogy sok idő takarítható meg azzal, hogy nem szükséges vég nélküli tárgyalásokat folytatni és kutatásokat végezni a napi piaci ár kiderítéséhez. Az egyetlen helyen és valós időben sokféle rakományhoz való hozzáférés lehetősége naponta több órányi időt takarít meg.

Hosszú távú üzleti kapcsolatok

Mint már említettük, egy fuvarbörze-platform azonnali hozzáférést biztosít sokféle olyan ipari kapcsolathoz, amelyeknek megszerzése évekbe telhet az üzleti életben, ez pedig rendkívül értékes mind az újonnan alapított vállalkozások, mind pedig az olyan, rendkívül specializált szakemberek számára, akik egy bizonyos szegmensben kívánnak tevékenységet folytatni. Az iparági kulcsszereplőkkel való kapcsolatba lépés és együttműködés képessége az első lépés a hosszú távú üzleti kapcsolatok irányába. Ezért, ha figyelembe vesszük egy fuvarbörze-hálózathoz történő csatlakozás alacsony költségeit, a különféle üzleti növekedési lehetőségek pénzügyi megtérülése jelentősen meghaladja a költségeket még abban az esetben is, ha a fuvarbörzék költségei szolgáltatástól függően eltérőek lehetnek.

Mire számíthatunk a jövőben?

A fuvarbörzéknek néhány év alatt sikerült megváltoztatniuk az európai áruszállítás képét, de a változások még folytatódnak. Kereskedelmi és ipari vállalatok ezrei számára a fuvarbörzék váltak a fuvarozók felkutatására és a rendeléskezelésre szolgáló elsődleges eszközzé. Üzleti modelljük szükségszerűen internet-integrálttá vált, a fuvarbörzék népszerűsége azonban valahogyan továbbra is nő. Ennek fő oka az, hogy a fuvarbörzék Európa-szerte több ezer megrendelőhöz biztosítanak hozzáférést.

Az intelligens logisztikai rendszerek, köztük a fuvarbörze-platformok jövője biztosítottnak látszik, különösen a belföldi és a nemzetközi e-kereskedelem egészséges mértékű növekedését tekintve. A kereskedelem globalizációjának és az internethasználatnak köszönhetően minden eddiginél nagyobb a szállítási megoldások választéka, és ezek egyre szélesebb körben hozzáférhetők. A kereskedelmi vállalatok számára különösképpen a nemzetközi megrendelések gyakran nyereségesebbek, mint a belföldiek. Az olyan adottságok azonban, mint az idegen nyelvek, a nemzetközi szerződő felek országaiban hatályos különböző jogszabályok, és/vagy egyszerűen az ezeknek a nemzetközi ügyfeleknek és megrendeléseknek a megtalálásával járó nehézségek jelentős akadályokat gördítenek a nemzetközi vállalatok növekedése elé.

A fuvarbörze-hálózatok megszüntetik ezeket a problémákat:

  • Nap mint nap számtalan új megrendelést kínálnak.
  • A platformon keresztül folytatott kommunikáció biztonságos és átlátható.
  • Előre egyeztetésre kerülnek az útvonal, a határidők és a szállítás helyének részletei.

Van ennek valamilyen hátránya a jövőben?

A fuvarbörzék növekvő népszerűsége valószínűleg a versenyt is növeli. Azonban még a verseny növekedésének figyelembevétele esetén sem tagadhatjuk, hogy a fuvarbörzék pozitív hatással lesznek a kereskedelmi és ipari szektorra. A költségoptimalizálás, valamint az új üzleti kapcsolatok biztonságos és egyszerű kiépítésének szempontjából egyértelműek a fuvarbörzével járó előnyök.

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel