Logisztikai ismeretek 03.11.2020
3

Hogyan növeli az ISO 22000 a versenyképességet

Minőséget igazoló pecsétek és tanúsítványok, biztonság, sorozat

ISO 22000: az egész világon érvényes élelmiszer-biztonsági tanúsítvány

Hogyan egyengeti az ISO 22000 az új piacok felé vezető utat?

Az ISO-szabvánnyal, az auditokkal, azok tartalmával és előnyeivel kapcsolatos legfontosabb adatok.

Az ISO 22000 átdolgozott verziója 2018. június 19-i hatályba lépése óta fokozott figyelemnek örvend az élelmiszeripari ágazatban. Az ISO 22000 azért különleges, mert interdiszciplináris és világszerte érvényes szabvány az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek Food Safety Management System, röviden FSMS) területén. Azoknak a vállalatoknak, amelyek a régi ISO 22000 szabvány szerinti tanúsítvánnyal rendelkeznek, az új változat közzétételét követően három évük van arra, hogy megszerezzék az új szabvány szerinti tanúsítványt.

Az élelmiszer-biztonság területén használt, minőséget igazoló további pecsétekre és tanúsítványokra vonatkozó rövidített információkat talál a TIMOCOM blogjában:

Szigorúan ellenőrzött élelmiszer-biztonság a gyártás valamennyi szakaszában

Az eredeti terméktől az  ipari előállításon, az élelmiszer-adalékanyagok használatán, a csomagoláson, a tároláson át egészen a kereskedelmi egységekbe történő kiszállításig – a gyártási lánc élelmiszer-biztonságot garantáló számtalan lépéséhez  sokféle különböző tanúsítvány létezik. Az ISO 22000 egyesíti a különböző szabványokat, és megfelelően átfogó, mivel hiánytalanul lefedi a gyártás összes lépését. A szabvány az élelmiszer-előállításban közvetett módon részt vevő ágazatokat is érinti, többek között a csomagolásgyártás mellett pl. a tisztítási szolgáltatásokat is.

Az ISO 22000 tanúsítványt megszerezni kívánókra két audit vár:

  • Az 1. szakasz a jelölt dokumentációkezelési folyamatait vizsgálja, mivel a dokumentálás és az átláthatóság a szabvány alapvető előírásai közé tartozik. Ezenkívül azt is ellenőrzik, hogy az adott vállalat megfelel-e a szabvány általános feltételeinek, és megfelelően értelmezi-e a szabványt. Ha hiányosságokra derül fény, a pályázónak ekkor még lehetősége van orvosolni ezeket.
  • Az audit 2. szakasza még részletesebb. A vállalatot rendkívül alapos vizsgálatnak vetik alá, valamint részletesen ellenőrzik azokat a folyamatokat, amelyek alapvetőek az élelmiszer-biztonság szempontjából.

Az ISO 22000 tanúsítvány érvényessége három év, azonban évente egyszer felügyeleti auditra kerül sor.

Az ISO 22000 szabvány tartalmáról röviden

A TÜV SÜD Németország egyik tanúsító szerveként részletes listát tett közzé weboldalán a felülvizsgált ISO 22000 tartalmáról. Az alábbiakban összefoglaltuk Önnek a lista tartalmát:

  • A szabvány alapvető eleme a tanúsítvánnyal rendelkező vállalat és az érdekeltségébe tartozó csoportok közötti átlátható és problémamentes kommunikáció.
  • A tanúsítvánnyal rendelkező és az azt megszerezni kívánó vállalatokat az ISO 22000 keretében teljességükben, nem pedig részlegeiket tekintve vizsgálják. Ebből következik, hogy a szabványba az ISO 9001:2000 is bekerült. Akárcsak a minőséget igazoló HACCP pecsét (Hazard Analysis Critical Control Points), amely a veszélyelemzést érinti, és a megelőzést célzó olyan programok is, mint a GMP pecsét (Good Manufacturing Practice, Helyes Gyártási Gyakorlatok), amelyek kifejezetten az élelmiszerláncon belüli megfelelő szegmensre vonatkoznak.
  • A szabvány szempontjából alapvető az élelmiszer-biztonság garantálását szolgáló intézkedések intenzív ellenőrzése és bizonyíthatósága, valamint megfelelő dokumentálása.

Minőséget igazoló pecsét – cégér az Ön vállalkozásának

Függetlenül attól, hogy Ön gyártó vagy fuvarozó, a minőséget igazoló pecsétek és tanúsítványok jelzik a megrendelők felé, hogy megbízható vállalattal van dolguk. Az ilyenekkel rendelkező vállalatok betartják a legszigorúbb minőségi és biztonsági szabványokat, ezáltal előzetesen és jelentősen csökkennek a felelősségi kockázatok. Ezek az alapok növelik az új piacokra lépés és vállalata nemzetközi terjeszkedésének esélyét.

 

Vállalata már rendelkezik tanúsítvánnyal, és szeretné kihasználni a Smart Logistics System egész Európára kiterjedő logisztikai hálózatának előnyeit?

Tájékozódjon most

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel