TIMOCOM 06.12.2023
2

Karácsonyi logisztika 2023

Mire számítson és hogyan készüljön fel

2023-11-weihnachtslogistik-900x600px-web

Az első csokoládémikulások már szeptember eleje óta kint vannak a szupermarketek polcain, némi keksz és sütemény társaságában. Egy ideje már azonban nemcsak az ízlelőbimbóink vannak karácsonyi hangulatban - egy 2018-as karácsonyi felmérés szerint a válaszadók több, mint fele már novemberben vagy még korábban elkezd gondolkodni a karácsonyi ajándékok vásárlásán. Tehát itt az ideje, hogy felkészüljünk a karácsonyi vásárlási szezonra!

A karácsony előtti időszak nagy kihívást jelent a logisztika számára

A Német Kiskereskedelmi Szövetség kimutatása szerint az éves kiskereskedelmi forgalom több, mint 19 százaléka novemberben és decemberben realizálódik. Bizonyos ágazatokat ez nagyobb mértékben érint; a karácsony előtti időszak elsősorban a könyvkereskedelem, a játékok és a szórakoztató elektronika területén erős értékesítési időszak. Ez a tény természetesen a logisztikában is visszatükröződik. A BVL 330 milliárd eurós összforgalommal számol 2023-ra. Összehasonlításképpen: 2022-ben ez az összeg 319 milliárd euró volt. 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet felkészülni ezekre a kihívásokkal teli hónapokra, és hogyan optimalizálhatók a logisztikai folyamatok.

Bővítse hálózatát és maradjon rugalmas 

Amennyiben kezelni szeretné a karácsonyi szezonban megnövekedett mennyiségű logisztikai feladatokat, akkor a lehető legrugalmasabbnak kell lennie. Ennek különösen a járműpark és a partnerhálózat tekintetében van jelentősége. A karácsony előtti időszakban a pontos szállítási határidők jelentette nyomás még inkább növekszik, a fuvarozópartnerek és járművek rövid időn belüli elérhetősége pedig kulcsfontosságú lehet. Az olyan szolgáltatások, mint a TIMOCOM Marketplace, lehetőséget kínálnak a vállalatoknak hálózatuk rövid és hosszú távú bővítésére. Ennek keretében Európa-szerte több, mint 53.000 ellenőrzött partnerrel kerülhet kapcsolatba. 

A pontos szállítás iránti igény minden eddiginél nagyobb 

Az ügyfelek az év egyetlen más időszakában sem tulajdonítanak akkora jelentőséget a pontos szállításnak, mint a karácsonyi időszak során. A hatékonyság, a megbízhatóság és a szolgáltatás ezért még fontosabb a logisztikai szektor számára. Ez az a terület, ahol a digitális eszközök használatával optimalizálhatja a folyamatokat, és jobb megbízhatóságot kínálhat ügyfelei számára. Egy olyan megoldással, mint a TIMOCOM küldeménykövetés funkciója, a GPS adatok által követheti nyomon küldeményeit, és teljes átláthatóságot biztosíthat a szállítás folyamatával kapcsolatban mindenki számára. Így az érintett felek együttműködhetnek annak érdekében, hogy minden ajándék időben a karácsonyfa alá kerülhessen. 

Optimalizálja raktár kapacitását

A raktár kihasználtságának optimalizált megtervezése szintén nagymértékben hozzájárulhat az ellátási lánc nagyobb hatékonyságához és megbízhatóságához. Használhat pl. digitális segédeszközöket, vagy rugalmasabban szervezheti munkáját egy nagy raktárhálózat segítségével. További raktároptimalizálási tippjeink az alábbi helyen találhatók: Ha nemcsak áru, hanem nyereség is rejtőzik a raktárban

Tanulság: Így készüljön fel

Az iparág tempója és a vásárlók által támasztott magas igények 2023-ban ismét fellendítik a karácsonyi időszakot. A fuvarozó partnerek széles és megbízható hálózata és az átlátható folyamatok ezen kihívások kezelésének előfeltételei. A TIMOCOM Marketplace mindkét szempontból segíthet Önnek és vállalatának felkészülni a karácsony előtti időszakra.

 

Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma és találjon megbízható partnereket!

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel