Logisztikai ismeretek 09.08.2023
3

Mit kell tudni a kötelező hulladék-regisztrációról?

Újrahasznosításos zöld háromszög jel középen.


Minden vállalkozásnak, ahol hulladék keletkezik, kezelnie kell és le kell jelentenie az EPR-rendszerben – a fuvarozó-szállítmányozó cégek sem kivételek.

A szállítmányozás és fuvarozásban érdekelt cégeket ugyanúgy érintik a júliustól életbe lépett változások, mint a többi hazai vállalkozást. A hulladékkoncesszió birtokosa ugyanakkor várja partnerei közé a hulladékszállításban már rutinos vállalkozásokat is.

Az uniós hulladékkezelési szabályok szigorúak

35 évre nyerte el a MOL a magyarországi hulladékkoncessziót. Július 1-jétől a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt., mint koncessziós társaság végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását és előkezelését, a kereskedelmét és a kezelésre történő átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését.

Az új koncessziós rendszer azért indult el, mert az Európai Unió nagyon szigorú hulladékhasznosítási és -kezelési szabályokat vezetett be, a tagállamok pedig komoly büntetésekre számíthatnak ezek hiányában. Az uniós előirányzat szerint 2040-re a lakossági és intézményi hulladékok esetén 65 százalékos újrafeldolgozási és 10 százalékos lerakási arányt kell elérni. Hazánkban jelenleg a lakossági hulladéknak csupán a 20 százalékát hasznosítják újra.

A fuvarozó cégeket is érinti a hulladék-regisztráció

A változások más cégekhez hasonlóan érintik a szállításban, fuvarozásban érdekelt vállalkozásokat is, mivel az ágazatban szereplőinél olyan szelektíven, de nem kommunálisan gyűjtött hulladékok keletkeznek, mint például gumiabroncs, járműalkatrész, akkumulátor, fáradt olaj, kenőanyag, géprongy, papír, műanyag, elektronikai hulladék és egyebek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a többi szelektíven gyűjtött hulladékkal rendelkező hazai vállalathoz hasonlóan, az iparág szereplőinek is kötelező volt a regisztráció 2023. április 30-ig a MOHU Zrt. rendszerébe. A határidő után is lehetséges azonban a regisztráció azon vállalkozások számára, melyek hulladéktermelőnek minősülnek. Hulladéktermelőnek számíthat minden olyan vállalkozás, amelynek tevékenységeiből hulladék képződik, vagy amely előkezelést, keverést vagy egyéb olyan kezelési műveletet végez, ami a hulladék jellegében vagy összetételében változást eredményez.

Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően 2023 júliusától Magyarországon is egyes termékek körforgásos hulladékkezelésének költségeiért a gyártók, termelők felelősek. Ezt nevezik kiterjesztett gyártói felelősségnek (EPR, azaz extended producers responsibility).

A hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozik a gazdálkodó szervezetek elkülönítetten gyűjtött települési hulladéka és valamennyi EPR-es hulladék, így különösen az alábbiak: csomagolóanyagok (pl. papír, műanyag, fa, fém, üveg, veszélyes csomagolóanyagok stb.), elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok, gépjárművek és alkatrészeik, gumiabroncs, reklámhordozó és irodai papír, használt sütőolaj, valamint a biológiailag lebomló hulladék.

Fontos megjegyezni, hogy a hulladékszállítással foglalkozó vállalkozásoknak lehetőségük van bekerülni a Mohu Mol Hulladékgazdálkodás Zrt. adatbázisába, ahonnan a megfelelő engedéllyel és kapacitásokkal rendelkező vállalatok alvállalkozóként kaphatnak feladatokat. Ehhez egyszerűen regisztrálni kell a MOHU Zrt. koncesszori alvállalkozók számára feltartott oldalán. A MOHU hangsúlyozta, hogy az alvállalkozói hálózat kiépítésekor nagyban támaszkodik a már most tapasztalattal és piaci ismerettel rendelkező szereplőkre.


Csatlakozzon a TIMOCOM Marketplace-hez még ma!

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel