Fuvarpiac 11.11.2020
4

Logisztikai állások sorozat – Supply Chain menedzser

Tudnivalók a Supply Chain menedzserekről

A Supply Chain menedzserek feladata grafikus ábrázolásban

Az értékláncok és szállítási láncok koordinálásának központi szereplői: a Supply Chain menedzserek. Ők azok, akik teljes rálátással bírnak a folyamatokra, és minden szál az ő kezükben fut össze az áru- vagy információáramlással kapcsolatban. De milyen feladatai is vannak pontosan egy Supply Chain menedzsernek? Milyen karrierlehetőségei vannak?

TIMOCOM blogsorozatunkban bepillantunk a fuvarozási és logisztikai ágazatban végzett munkákba, megvizsgáljuk az aktuális trendeket, valamint a fejlődési irányokat. Előző cikkünkben annak jártunk utána, hogy mi a feladata egy logisztikai diszponensnek. Sorozatunk harmadik cikkében a Supply Chain menedzser tevékenységét vesszük szemügyre.

Mit csinálnak a Supply Chain menedzserek?

A Supply Chain menedzser szervezi meg és koordinálja egy vállalat teljes értékláncát. A Supply Chain menedzser irányítja és tervezi meg a teljes folyamatot a nyersanyagok beszerzésétől az ebből az anyagból történő gyártáson át egészen a késztermék megrendelőkhöz történő kiszállításáig. Feladata, hogy optimális útvonalakat, ill. szállítási lehetőségeket használjon, biztosítsa a szállítási határidők betartását, és ideális esetben elkerülje a késedelmeket, hogy a folyamatok valamennyi szereplő számára eredményesen működjenek.

A Supply Chain menedzsment folyamatosan kapcsolatban áll különféle külső partnerekkel, pl. beszállítókkal, vásárlókkal és szolgáltatókkal, őket kell vezényelnie az átfogó folyamatban. A Supply Chain menedzser  fő tevékenysége összefoglalva a teljes anyag-, információ- és pénzmozgás megtervezéséből és irányításából áll.

Mennyit keresnek?

Mivel ehhez a pozícióhoz bachelor vagy master gazdaságtudományi vagy mérnök-közgazdász diplomára van szükség, a kezdő bér is magasabb szintű. Németországban a kezdő bér általában évente 48 000 euró, az összeg azonban a vállalat méretétől és tartománytól függően változik. Megfelelő szakmai tapasztalattal az éves bér akár 80 000 euró is lehet. A bér megállapításánál figyelembe veszik, hogy a Supply Chain menedzserek munkája rendkívüli felelősséggel jár, valamint kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vállalat logisztikai tevékenységében.

Hagyományosan milyen területen dolgoznak?

Alapvetően minden nagyobb vállalatnál alkalmaznak Supply Chain menedzsert, akár autóipari beszállítóról, akár gépgyártó vállalatról is lehet szó. A gyártók általában a legjelentősebb munkaadók, hiszen ezeknél a vállalatoknál van pl. szükség nyersanyagokra, valamint innen kell kiszállítani a késztermékeket a megrendelőkhöz. Ha egy gyár sokféle terméket és modellt állít elő, értelemszerűen átláthatatlanná és bonyolulttá válnak a folyamatok. Ekkor lép színre a szállítási láncot megtervező és koordináló Supply Chain menedzsment.

Milyen hosszú a munkaidejük?

A Supply Chain menedzserek munkája nemcsak összetett, hanem rendkívül sokoldalú és mindenekelőtt megterhelő is. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy hetente átlagosan akár több mint 50 órát is dolgozniuk kell. Ideális esetben minden zavartalanul működik, de gyakran fordulnak elő nem várt helyzetek. Mi történik akkor, ha egy beszállító kapacitáshiánnyal küzd, és nem tud időben szállítani? Mi a megoldás abban az esetben, ha a szállítandó áru dugóban vesztegel, és jelentős késéssel ér majd célba? Minden ilyen esetben a Supply Chain menedzserhez kell fordulni, aki arra törekszik, hogy megoldást találjon az érintett partnerekkel. Ehhez rendkívüli stressztűrő képességre van szükség, valamint ez időigényes feladat, ami meg is mutatkozik a heti munkavégzésben.

Milyen feltételek szükségesek a munkájukhoz?

A pozíció betöltésének alapfeltétele az analitikus gondolkodásmód, valamint az előremutató tervezési készségek. Ha valaki tehetséges szervező, máris rendelkezik e szakma egyik elengedhetetlen kompetenciájával. Megfelelő stressztűrő képességre van szükség, és jól kell tűrni a feszített határidőket. A számokkal is jó viszonyt kell ápolni. Ahhoz, hogy valamennyi folyamatot átláthasson, a Supply Chain menedzsernek mindenképpen magabiztosan kell kezelnie a számítógépes rendszereket. Aki pedig még angolul is jól beszél, az jó esélyekkel indul e szakmában.

Általában az szerezhet ilyen gyakornoki állást, aki gazdaságtudományi felsőoktatási tanulmányokat folytat. A szakmához megfelelő kiindulópontot jelentenek a gazdasági matematikai tanulmányok is. Az álláshirdetésekben gyakran logisztikai / gazdasági / Supply Chain főiskolai tanulmányokat írnak elő. Németországban javasolt kettős képzési rendszerben gondolkodni, melynek keretében már a tanulmányok során szert lehet tenni gyakorlati tapasztalatra. Pontosan ebben a szakmában nagyon fontos a korai szakmai tapasztalat és a felelősségvállalás. A bachelor vagy master tanulmányok után gyakornoki programban lehet részt venni egy vállalatnál, ahol munkavégzés közben vehetnek részt képzésben a pályakezdők.

Milyen szerepet játszik a digitalizáció e szakma életében?

A mai piacok nemzetközi jellege és a modern vállalatok munkafolyamatainak komplexitása miatt elengedhetetlenek az olyan digitális eszközök, mint az ERP (Enterprise Resource Planning) rendszerek a Supply Chain menedzsment számára. Ezenkívül az olyan intelligens rendszerek, mint amilyen a TIMOCOM Smart Logistics Systeme is, a szállítási folyamatokhoz kapcsolódó számtalan digitális alkalmazást kínál. Ilyen többek között a fuvarbörze, mely raktér- és fuvarajánlatokat tesz közzé egész Európából.

Ez csupán néhány példa a fuvarozási és logisztikai ágazat folyamatos digitalizációjára, és a teljes szállítási folyamat digitális irányíthatóságára irányuló törekvésre. E rendszerek és digitális eszközök kezelése a Supply Chain menedzser mindennapos munkájának része, hiszen ezek révén tudja áttekinteni és irányítani a feladatához kapcsoló lépéseket.

Supply Chain menedzser – egy ígéretes szakma

Mivel szinten minden olyan vállalkozás, amely termékeket gyárt és szállít ki, keres és alkalmaz Supply Chain menedzsert, és mivel a fuvarozási és logisztikai ágazat folyamatosan bővül, a szakmának ígéretes jövője van. Ezenkívül a munkaerőpiac egyre inkább a kiválóan képzett szakemberek felé irányul, és a Supply Chain menedzserek ezek közé tartoznak. A szakma mindazt tükrözi, ami globálisan fejlődik: új áruáramlás, új technológiák és szállítási útvonalak. Ezek mind e munkakör részterületei, és ezek miatt változatos, izgalmas és mindig időszerű ez a tevékenység.

 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel