Fuvarpiac 24.05.2022
3

Újabb, jelentős emelések következnek

nem érte még el a közúti fuvarozók díjemelése a növekvő költségeik szintjét

Közúti Fuvarozási Árindex (KFX)

Nem érte még el a közúti fuvarozók díjemelése a növekvő költségeik szintjét! Újabb, jelentős emelések következnek, melyek tovább fokozhatják a hazai inflációs nyomást!
Akár 20% felett is növekedhetnek a közúti fuvarozás díjai 2022-ben, de az első negyedévben csak 9-10%-os díjemelést értek el a fuvarozók- adja hírül a DigiLog Consulting, a Közúti Fuvarozási Árindexet 2022-ben bevezető tanácsadó cég a sajtóközleményében.

„Annak ellenére, hogy a Közúti Fuvarozási Árindex (KFX) megjelenése óta már a megbízóknak is transzparensen követhető a közúti fuvarozás költségeinek alakulása, a fuvarozók csak részlegesen tudták érvényesíteni a költségeik növekedéséből fakadó díjemeléseiket 2022 I. negyedévében. Ennek az egyik következménye az lehet, hogy a fuvarozók egy része tönkre mehet a veszteséges működés következtében,
ami kapacitásthiányt okozhat. A másik jelentős hatás pedig abban látom, hogy az év további részében elért áremelések tovább fokozhatják az inflációs nyomást a magyar gazdaságon nem kímélve a fogyasztók pénztárcáját sem, hiszen az alapanyagok és késztermékek 70%-át közúton fuvarozzák.” fejtette ki Lajkó Ferenc a DigiLog Consulting ügyvezetője. Az összes költségelem változását vizsgálva (beleértve az üzemanyag árak emelkedését, a gyengülő forintot, a munkabérek, a járművek, az autópálya díjak és az egyéb költségek változását, a lízing kamatok
emelkedését) A Közúti Fuvarozási Árindex aktuális (tény adatokon alapuló) értéke 2022 I. negyedévre vonatkozóan:

  • Nemzetközi közúti fuvarozás esetében:111,3%
  • Belföldi közúti fuvarozás esetén: 114,1%

Ezek az értékek azt jelentik, hogy a 2021-es bázishoz képest, a 2022-ben jelentkező összes gazdasági hatás okozta költségnövekedést a nemzetközi közúti fuvarozás esetében 11,3%-os, a belföldi közúti fuvarozás esetében pedig 14,1%-os díjemelés kompenzálná.
A gond csak az, hogy egyik területen sem érte el a díjemelés ezt a mértéket (nemzetköziben 10%, belföldön pedig csak 9% körül alakult az első negyedévben realizált áremelés).

Így a különbséget a fuvarozó cégek fizetik meg, ami egyáltalán nem jelent jó kilátásokat az egyébként is alacsony profittal működő közúti vállalkozások számára, akiknek muszáj emelniük, ha talpon akarnak maradni.


A kritikus helyzetet tovább fokozza az is, hogy az első negyedéves költségnövekedésben még csak részlegesen (mindössze két hétig) volt jelen az üzemanyagár-stop megszüntetésének következményeként jelentkező gázolajár emelkedés, ami azóta is tart és hatása bizonyára markánsabban fog mutatkozni a II. negyedévben. Az is tisztán érzékelhető, hogy a fuvarosokat nyomás alatt tartó egyéb költség szorítása sem
enged (munkabér, lízing kamatok, járművek beszerzési költsége), ezért nem csökkentjük a 2022-re vonatkozó KFX előrejelzésünket, amely szerint a nemzetközi fuvarozásban 18,6%-os, a belföldi fuvarozásban pedig 24,8%-os díjemelésre lesz szükség.

„Az a nemzetközi fuvarozó, aki nem emel idén legalább 18%-ot (belföldi fuvarozó esetében 24%-ot) néhány hónapon belül tönkre mehet! Azok a megbízók, akik nem fogadják el ezeket a jogos emeléseket rövid időn belül elveszíthetik fuvarozó partnereiket és kapacitás nélkül maradhatnak. Ennek következménye nem csupán az áremelkedés lehet, hanem akár ellátási problémák is kialakulhatnak a kieső fuvarozók okozta kapacitáshiány miatt” - zárta a tájékoztatót a szakember.


Az árindex a www.kfx.hu oldalon érhető el. 

Legyen bennfentes az ágazatban

Rendszeresen releváns cikkeket, értékes szakértői értekezéseket és exkluzív felhasználói jelentéseket kaphat tőlünk.

 

Feliratkozás a hírlevélre

Fel