27.04.2015

Évkezdés: remény a transzportszektronak

TimoCom fuvarpiaci barométer Még több fuvar 2015 első negyedévében

(1)

 

Az európai fuvarpiac a gyenge 2014-es utolsó negyedéve után az idei évet jól kezdte. Januárban és februárban annyi fuvar volt, mint az elmúlt 3 évben soha. A TimoCom fuvarpiaci barométere a negyedév végén 39:61 arányban állt a fuvarok és rakterek tekintetében, ami reménykedésre ad okot a jövőre nézve.

 

Jó pár évet vissza kell tekintenünk, hogy ennyire fuvarokban erős évkezdést felfedezhessünk. Csak 2011 januárjában volt hasonló a helyzet fuvar-raktér arányokkal. "Nem is olyan rég egy átlag feletti, 53,8%-os fuvararánnyal indultunk az új esztendőnek", magyarázza Marcel Frings, a TimoCom vezető képviselője. "Valamennyire ez csökkent idén januárban: a fuvarok aránya 42% volt. Ezt még így is a legjobb kezdésnek könyvelhetjük el az elmúlt négy évre visszamenőleg."

 

Még. Több. Fuvar.

 

A várakozásoknak megfelelően a fuvarok aránya csökkent februárban - de ez csak múló állapot volt. A TimoCom fuvarpiaci barométere 33:67-es fuvar- és raktérarányt mutatott, azonban Európa legnagyobb fuvarbörzéje, a TC Truck&Cargo®-ból nyert adatok alapján, a negyedév első két hónapjában 700.000-rel több fuvarajánlatot tettek közzé, mint az előző év hasonló időszakában. Ezzel párhuzamosan a járműajánlatok visszaesést mutattak. "Abból indulunk ki, hogy Európa jól használja ki az aktuálisan tapasztalható gazdasági növekedést", erősíti meg Frings.

 

Ezt támasztja alá a márciusi 42:58-as fuvar-raktér arány - és Marcel Frings reméli, hogy ez még jobb lesz: "A második negyedév dübörögni fog. Ez tiszta sor. A kellemes tavaszi időnek köszönhető kertészkedési és grillszezon beindulásával és a húsvéti ünnepekkel számos európai országban 4 napos munkahetek voltak. A hagyományosan fuvarokban gazdag munkahetek májusban kezdődnek, így a második negyedévben magasabb fuvararánnyal kell számolni.

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel