12.05.2016

A szállítástól a Logistik 4.0 -ig

A fuvarágazat felkészült a jövőre

(3)

Nagy médiafigyelmet kapott, amikor április elején hat majdnem teljesen automatizált tehergépkocsi-konvoj szelte át Európát. Az Európai Platooning Challenge egyértelműen megmutatja, hogy merre halad a fuvarozási- és logisztikai ágazat és azt is, hogy mi minden lehetséges már. A logisztikában manapság a hálózat kiépítése a kulcs a hatékonyabb működéshez és a versenyképesség megtartásához.

A jövőre vonatkozó kilátások a logisztikában: egy tehergépkocsi, ami az előtte lévő gépjárműtől kis távolságra, szélárnyékban halad, automatikusan reagál a közlekedésben résztvevőkre és az út alatt folyamatosan aktualizálni tudja az érkezési időt illetve akár a fuvarhoz szükséges okmányokat is el tudja küldeni digitálisan. Az Európai Platooning Challenge-el a járműgyártók egy újabb lépést tettek a logisztika jövője felé.

A vállalatok a többi ágazatban is azon dolgoznak már, hogy saját értékteremtő munkájukat optimalizálják és minél előbb bekapcsolódjanak az áramlásba. Ez akkor lesz érdekes, ha majd különböző ágazatokból jövő cégek fognak össze. Ennek eredményeként létrejöhet egy maximális együttműködés.

 

Használjuk ki jobban a járműveket!

Az Európai Platooning Challenge kapcsán kerültek előtérbe a következő témák is: a "Teherképkocsi kihasználtság" és az "Üresjárat elkerülése". A düsseldorfi „Campus Connectivity“-n mutatta be a Daimler autógyártó cég azokat a lehetőségeket, amiket a fuvarozó cégeknek kínálnak, ha például a telematikai szolgáltatójukat és a szállítmányozói szoftverüket összekötik egy fuvarbörzével. Amennyiben a jövőben megvalósulna egy olyan gépjármű, amely egy fuvarbörzével kommunikál, gazdasági hatékonyságban a legmagasabb szintet érhetnék el.

 

Európa legnagyobb fuvarplatformja, a TimoCom ugyancsak felkészült erre a jövőképre – ami hiányzik, az kizárólag egy átfogó megoldás az összekötött járművek kezelésére. Tulajdonképpen több, mint 180 telematikai szolgáltató érhető el a TimoCom-on. A fuvarozási platformon belül a nyomkövető megoldások össze vannak kötve a fuvarbörzével és a tenderkiírási platformmal is. Ezen felül a TimoCom, mint fuvar- és logisztikai vállalkozás, az Ön egyéni szállítmányozási programját is integrálni tudja egy interfész segítségével.

 

A jövő elkezdődött

A mindennapi munkamenetben ez a hálózat arra jó, hogy ha például egy fuvarszervező egy relációt a speditőr szoftverébe felvisz, a TimoCom segítségével pontosan tudja, mikor érkezik a jármű a lerakóhoz és utána a körzetre való kereséssel a megfelelő visszfuvart is megtalálja. Amennyiben ebbe a munkamenetbe egy intelligens gépjármű is bekapcsolódik, elképzelhető, hogy a fuvarplatformmal, illetve az integrált telematikai szolgáltatókkal automatikusan kommunikáljon és a fuvarszervezőnek az aktuális adatokból javaslatokat tegyen a megfelelő visszfuvarra.

 

Az Európai Platooning Challenge új lendületet adott a fuvarozói és logisztikai ágazatnak a Logistik 4.0 felé. Egyes vállalkozások azért szorgalmazzák ezt az innovációt, hogy létrejöjjön egy közös hálózat, ahol minden fuvarozásban érintett cég együttműködik, hogy a jövőben nagyobb hatékonyságot és gazdasági sikereket érjenek el.

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel