12.04.2017

A TimoCom erősen kezdte az évet

A fuvarpiaci barométer az első negyedévben: fuvartelítettség tavaszhoz közeledve

(1)

Az európai fuvarpiacon erős kezdést tapasztalhattunk az előző évhez képest, ezt a TimoCom fuvarpiaci barométer arányszámai is alátámasztják. Az első negyedévben a fuvarok aránya a szabad raktérkapacitásokhoz viszonyítva 43:57 volt. Kizárólag a már megszokott februári fuvarcsökkenés miatt mutattak a fuvarpiaci barométer értékei egy kisebb megingást az első három hónap összegzésekor.

 

 

A fuvarpiac ellenállt a februárnak

Januárban a fuvarok aránya 44 százalékon állt, mindössze 7 százalékponttal az erős karácsonyi hónap, a december értéke alatt. Gunnar Gburek, a TimoCom szóvivője elmagyarázza, hogyan kezdhetett idén az európai fuvarágazat ilyen jól: „A folyók rendkívüli alacsony vízállása számos közúti fuvarozást eredményezett. Ezenkívül az enyhe időjárási viszonyoknak köszönhetően a fuvarozás során semmilyen télre jellemző korlátozás nem volt.“

 

A korábbi évek tapasztalatai ismét megerősítették, hogy a fuvarok aránya februárban lecsökken. Így volt a negyedév közepén 39 százalék a kínált fuvarok aránya, a szabad rakterek 61 százalékával szemben. A legrövidebb hónapok hiányzó napjai miatti kiesések azonban nem voltak annyira említésre méltóak, mint 2016-ban (21%) illetve a február, az enyhe télnek köszönhetően szintén mutatott mozgást az ágazatban.

 

A tavasz első napsugarai életre keltették az európai fuvarpiacot, és márciusban ismét több fuvar akadt A-ból B-be. A tavasz kezdete és a jó idő kicsalogatta az embereket a szabadba, ami megnövelte a fuvarok mennyiségét. A fuvarpiaci barométer 8 százalékpontról 47 százalékos fuvararány-növekedést produkált, s ezzel a negyedév legsikeresebb hónapjává tette a márciust.

 

Tavaszi fuvarok a láthatáron

A tavasz beköszöntével felmerül a kérdés, hogy hogyan alakulnak a továbbiakban a fuvarozói ágazat folyamatai. „Azt feltételezem, hogy a munkavállalóbarát ünnepnapok biztosan nagyobb hatással lesznek a gazdasági adatokra, mint az előző évben voltak. A soron következő húsvéti ünnepek magasabb fogyasztást jelentenek a lakosság körében, nagyobb fuvarmennyiséget generálva. Korábban a a gazdasági és politikai bizonytalanságok miatt létrejött rossz általános feltételek miatt ebből semmit sem érezhettünk. Továbbá még nyitott a kérdés, hogy milyen hatásai lesznek ennek az európai fuvarozói ágazat fejlődésére“, nyilatkozta Gburek. 

 

Ezen bizonytalanságok ellenére a TimoCom-nál úgy vélekedünk, hogy áprilisban, májusban és júniusban a tradíciókhoz híven megnő majd a TimoCom fuvarozói platformon közzétett fuvarmegbízások száma és a fuvarok ezáltal felülmúlják majd a piac szabad kapacitásit.

 

A fuvarpiaci barométerről, valamint a TimoCom további termékeiről információkat itt talál: www.timocom.hu.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel