17.07.2017

Extrém magas a fuvarok részaránya ebben a negyedévben

Fuvarpiaci barométer: minden idők fuvargyőzelme a TimoCom-nál

(3)

A TimoCom fuvarpiaci barométere 2017 2. negyedévében 70:30 arányú fuvar- és raktérmegoszlást mutatott. A szokatlanul magas fuvararányok következetesen végigsöpörtek az összes tavaszi hónapon - de mi állhat a háttérben az európai fuvarpiacon egy ilyen kimagasló fuvartöbbletnél?

 

A már amúgy is aktív évkezdés után a TimoCom, Európa legnagyobb fuvarozói platformja a 2. negyedévet a legmagasabb fuvararánnyal zárta a fuvarpiaci barométer történetében. a Német Statisztikai Hivatal számadatai alapján, Németország exportja a tavalyi évhez képest május hónapban meghaladta a 14,1 %-ot. Ez a rohamos gazdasági fejlődés a magas fuvararányoknak is köszönhető volt, amihez Európa-szerte óriási kapacitások voltak szükségesek.

Gazdasági sikerek a fuvarozás és logisztika függvényében

Áprilisban a fuvarpiaci barométer fuvar aránya az elméleti optimumra, 68 %-ra emelkedett. A megnövekedett fogyasztást a Húsvét és a tavaszi szünet miatt már régóta magával hozza a kereslet növekedését is. Az ünnep miatti gazdasági fellendülés hatására is nagyon sok megbízó kereste a megfelelő fuvart Európából.

 

Az ünnepnapok miatt sűrűsödtek a hetek is és ezzel együtt a szállítandó áruk száma is nőtt. Májusban a fuvar- és raktérarány 70:30 százalékpontokon állt. A legmeghatározóbb mégis Németország gazdasági export-csúcsteljesítménye volt. "Ami a speditőröknek és a fuvarozóknak jól hangzik, az a gazdasági fejlődés szempontjából hosszútávon inkább negatív következményekkel bír. Abban az esetben, ha ez a trend megerősödik egy idő után a vállalkozások nem tudják kielégíteni majd a vásárlóik igényeit, azaz nem megfelelően tudnak majd szállítani nekik - így ez a fellendülés amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan meg is állhat.", figyelmeztet minket Gunnar Gburek, a TimoCom szóvivője.

 

A június a 71 százalékos fuvararányával a fuvarokban leggazdagabb hónap volt amióta a fuvarpiaci barométer létezik. A "Deutsche Institut" gazdasági barométere szerint a mutató a 104-es pontot érte el, ami jóval meghaladta a 100 pontos maximumot. Ez a mutató így egy erőteljes növekedést jósolt a továbbiakra is a német gazdaságnak.

 

Kilátások a 3. negyedévre

Németországban mindenki bízik abban, hogy továbbra is a gazdaság ugyanezt a szintet fogja elérni. Ehhez azonban egy kielégítő közlekedési szolgáltatást kell rendelkezésre bocsájtani. A Közlekedési Minisztérium egyetértett ezzel és máris elkezdte az infrastruktúrafejlesztést. "Ez a helyes út, de addig is az építkezések miatt hosszabb szállítási időre lehet majd számítani és ezzel együtt kevesebb új szállítmány indulhat majd útjára. Továbbá az új pihenési idő szabályozása is elleneredményes lehet. Ha a fuvarozók a hosszú pihenőidőt nem tölthetik már a járműben, akkor a külföldi kamionsofőrök mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy a hétvégét otthon töltsék, így a hét eleje megint egyértelmű késéssel kezdődik majd", mondja Gburek.

 

A TimoCom-nál abból indulunk ki, hogy semmiképpen sem fog ez kiegyenlítődni a közeljövőben és a fuvararány a következő negyedévben is a raktérarányt egyértelműen meghaladja majd.

 

További információkat a TimoComról és a fuvarpiaci barométerről itt talál: www.timocom.hu.

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel