31.05.2016

Ez a 4 trend határozza meg a logisztika jövőjét

A digitális stratégiáknak köszönhetően a fuvarvállalkozások versenyképesek maradnak

(2)

Az első félévben a 2016-ra megjósolt logisztikai-trendek egyre jobban körvonalazódnak. A Logistik 4.0 fejlesztése nagy változásokat eredményezett a cégek életében. A Timocom, mint a fuvarszakma egyik vezető IT-szolgáltatója, abból indul ki, hogy az automatizálás, egy hálózat létrehozása és mindenek előtt a digitalizálás témaköre egyre fontosabbá válik.

Mobil adatközlés

A bárhol és bármikor elérhető mobil adatközlés és internethasználat már nem kizárólag a magánszférára korlátozódik. Főképp a fuvarozási szakmában van nagy jelentősége a gyorsaságnak, a mobilitásnak és a rugalmasságnak. A fuvarok szervezésének út közben is akadálytalanul kellene zajlaniuk. A felhasználók számára időközben világossá vált, hogy rendelkezésükre áll az a lehetőség, hogy alkalmazásaikat eszközfüggetlenül és hátrányok nélkül – tehát szinkronizálva – használhatják.

 

Okos interfészek

Az IT nélkül szinte semmi sem működne a logisztikában. Majdnem minden speditőr szállítmányozói szoftverrel és egy vagy több fuvarbörze segítségével dolgozik. A TimoCom, Európa legnagyobb fuvarozói platformja összeköti a két programot a TC Connect-en keresztül, amit immáron több, mint 10 éve bevezetett. Ennek köszönhetően megszüntette a szabad fuvarok vagy rakterek manuális átvitelét saját fuvarszervezői programokból a fuvarbörzébe. Az időmegtakarításon kívül ez azt eredményezte, hogy az adatok összesítésénél a fuvarozó cégek nagyobb rálátással bírnak az egyéni felhasználók teljesítményére. A termelékenység ezáltal áttekinthetőbb és tovább optimalizálható lett.

 

Átláthatóság nyomkövetéssel

A mondás szerint „A bizalom jó dolog, de az ellenőrzés még jobb!“, így érthető, hogy megnövekedett az igény a telematikai rendszerek beszerzése iránt az áruszállításnál is. A megbízók valós időben szeretnék látni, hogy az árujuk pillanatnyilag hol található, így a fuvarozók jobban meg tudják tervezni erőforrásaikat, hála a nyomkövetésnek. Például azért, hogy a fuvarszervezők több különböző telematikai rendszert figyelemmel tudjanak kísérni, a TimoCom, Európa legnagyobb fuvarozói platformja összekötötte a fuvarbörzét a nyomkövetéssel. Egy szolgáltatókat összefogó nyomkövető platformhoz minden fontos európai telematikai szolgáltatónak van interfésze.

 

Digitális adatcsere és adatvédelem

Adatokat és dokumentumokat felhőbe menteni, e-mail-en keresztül vagy üzenetküldő szolgáltatások segítségével már hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Röviden: amit ma digitalizálunk, az a jövőben is digitalizálva lesz - a folyamat megállíthatatlan. Alapvetően a versenyképesség javítását is jelenti a digitalizálás. Az információáramlás minden érintett között optimalizálható, így egyszerre lesznek a munkafolyamatok gyorsabbak és átláthatóbbak. Itt ugyan ellentmondás van a tényleges és gondolt biztonság között, mint ahogy arról is, hogy mit történik az adatokkal. Ezért szükségük van a cégeknek egy olyan digitális stratégiára, amivel adataikat kezelni tudják. A felhasználóknak és a szolgáltatóknak a jövőben is azon kell dolgozniuk, hogy garantálni tudják a biztonságos adatcserét.

 

További információkat a TimoCom-ról itt talál: www.timocom.hu

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel