28.08.2020

Fuvarozástechnológia

a digitalizáció átalakítja a logisztikát

Digitális fuvarozástechnológiai alkalmazás

A digitális alkalmazások és szolgáltatások folyamatokat kapcsolnak össze és automatizálják az ellátási láncot. A vállalatoknak ki kell használniuk ennek lehetőségeit azért, hogy biztonságosan felkészülhessenek a jövőre.

Dinamikus időszakon megyünk keresztül, melyben az analóg folyamatok egyre nagyobb mértékben digitalizálódnak. A hétköznapokban és a munka világában is intelligens, integrált és automatizált folyamatokat alkalmazunk a költségcsökkentés és a hatékonyság fokozása érdekében. Ebben a blogsorozatban a fuvarozástechnológiai szegmenssel és azzal foglalkozunk, hogy hogyan forradalmasítja ez a technológia a következő években a hagyományos értékteremtési láncot.

A digitális alkalmazások és szolgáltatások folyamatokat kapcsolnak össze és automatizálják az ellátási láncot. A vállalatoknak ki kell használniuk ennek lehetőségeit azért, hogy biztonságosan felkészülhessenek a jövőre.

A fuvarozástechnológiáról

Ezt a kifejezést már régóta használják az USA-ban az áruforgalmi technológiai szektorban, Európában azonban eddig kevésbé terjedt el. A fuvarozástechnológia adigitalizáció hajtómotorjait jelenti a logisztikai értékteremtési lánc mentén: e hajtómotorok digitális fejlesztésekkel az ellátási lánc optimalizálását célzó új megoldásokat hoznak létre. Ide tartozik az intralogisztikától a szállítási logisztikán át egészen a raktárlogisztikában használt valamennyi digitális alkalmazás. A fuvarozástechnológiai szektorban előforduló technológiák és alkalmazások sokoldalúak, és a következő területekre csoportosíthatók:

 

INTELLIGENCIA

A logisztika többek között a számtalan szereplő, szolgáltató és partner hálózatba szerveződése miatt rendkívül összetett. Ideális alapot jelent az adatokon alapuló döntésekhez is. Az intelligens alkalmazások

az adatok előállításához, továbbításához és hatékonyabb elemzéséhez biztosítanak eszközöket és programokat.

 

AUTOMATIZÁLÁS

Az automatizáló alkalmazások segítségével önállósíthatók a folyamatok, és csökkenthető a kézi munkavégzés. Pl. robotok használatával növelhető a termelékenység. Az ezzel járó költségcsökkenés, valamint hosszabb élettartam, illetve hosszabb teljesítmény-időszak megfelelő rendszerek fokozottabb használatát eredményezik a logisztikában.

INTEGRÁCIÓ

Az integrációhoz olyan fuvarozástechnológiai alkalmazások tartoznak, amelyek összekapcsolják egymással a logisztikai különböző szereplőit, ezáltal fokozzák az átláthatóságot és a kommunikációt a piaci szereplők között. Kiváló példát jelentenek erre a platformmodellek, melyek egyre népszerűbbek a logisztikában. Számos hagyományos nagyvállalat felismerte már a fuvarozástechnológia jelentőségét, és integrálta a megoldásokat, sőt saját megoldásokat fejlesztett.

 

A fuvarozástechnológiai piac különféle területein használt alkalmazások és eszközök – szükség szerint és kompatibilitástól függően – egymással kombinálva is használhatók és kiegészíthetik egymást. Az interfész-technológia pl. lehetővé teszi a digitális világban, hogy különböző rendszereket kapcsoljunk össze. Ez csökkenti a hibalehetőségeket, valamint idő- és költség-megtakarítást eredményez.

A vállalatok megfelelő felkészülése a jövőre

Az eddigi fejlemények igazolják, hogy a logisztikában is egyre nagyobb jelentősége van az információtechnológiának. A fuvarozási ágazat és annak folyamatai a hálózatba szerveződött világ nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően átalakultak. A logisztika középpontjában jelenleg az ökoszisztémák állnak, melyeket egy az ellátási lánc és az áruszállítás valamennyi résztvevőjét összefogó hálózat alkot. Erre a következtésre jutottak a Roland Berger és a TIMOCOM szakértői egy A logisztika jövője címmel kiadott fehér könyvben. A fuvarozástechnológiai piac nyújtotta lehetőségek megfelelő kihasználása érdekében a hagyományos vállalatoknak alaposan meg kell ismerniük a teljes ökoszisztémát, és jelenlegi üzleti modelljüket a digitális fejlődéshez kell igazítaniuk. Csak így tudnak ugyanis helytállni és felkészülni a jövőre ebben a dinamikus piaci környezetben. A siker kulcsa az egyéb területekkel és rendszerekkel történő összekapcsolódás.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel