22.04.2020

TIMOCOM fuvarpiaci barométer:

csapong az európai fuvarpiac a koronavírus következtében

Fuvarpiaci barométer első negyedév

A koronavírus lefolyása miatti bizonytalanság márciusban ugrásszerű növekedést eredményezett az európai fuvarpiacon közétett fuvarajánlatok számában. „Sok vállalat a határzárások és a koronavírussal kapcsolatos egyéb korlátozások hírére korábbra időzítette a megrendeléseit.” – magyarázta az Európa első számú fuvarbörzéjén március közepéig közzétett fuvarajánlatok számának szokatlan megugrását Tilman Fecke, a TIMOCOM gazdasági elemzője.

A koronaválság miatt 2020 első negyedévében jelentős ingadozást mutatott a fuvarpiac.

A TIMOCOM 2020 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest 16 százalékkal több fuvarajánlatot regisztrált: az EU tagállamaiból Olaszországba irányuló fuvarok tekintetében ez a növekedés 26 százalékos, a lengyelországi fuvarok pedig elérték az 53 százalékos emelkedést. Különösen keresettek voltak a hűtőkocsik. Az előző évhez képest a hőmérséklet-szabályozott fuvarok iránti kereslet 50 százalékos csúcsnövekedést ért el, jelezte a fuvarbörze üzemeltetője.

 

A fuvarok száma március közepén több mint kétharmadával csökkent

 

A növekvő tendencia március közepén, az Európa-szerte bevezetett lezárások idején érte el fordulópontját, ami a gyártóüzemek – az élelmiszeripari kiskereskedelmet kivéve – leállása miatt a fuvarmennyiségek hirtelen visszaesését eredményezte. „A élelmiszeripari szállítmányok megszaporodása ellenére a fuvarozott mennyiség március végéig Európa-szerte több mint kétharmadával csökkent”. – számolt be az elemző. „Korábban húsvét előtt még sosem tapasztaltunk hasonlót” A TIMOCOM rendszerében általában akár 750 000 fuvar- és raktérajánlatot is rögzítenek naponta.

 

Bár a fuvarozók a lezárások idején kétségbeesetten keresnek új megbízásokat, hogy kihasználják teherautóik kapacitásait, a TIMOCOM rendszerében a piacra kilépő fuvarozási kapacitások mégis csökkentek az idei első negyedévben. Ennek megfelelően a rendelkezésre álló teherautók száma az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest Európa-szerte három százalékkal, Németországban pedig 15 százalékkal esett vissza. Hogy jön ki a matek?

 

„Megfigyeltük, hogy a fuvarozó vállalatok járműflottájuk egy részét kihasználtság hiányában átmenetileg kivonják a piacról” – magyarázta a TIMOCOM szóvivője, Gunnar Gburek. Így a világot az ezekben a hetekben uraló kivételes helyzet piaci torzulásokat eredményez. A szóvivő ennek ellenére bizakodó: „Jelenleg a fuvarajánlatok tekintetében enyhén emelkedő tendencia figyelhető meg, az azonban csak a második negyedévben fog kiderülni, hogy a koronajárvány pontosan milyen hatással volt a szállítási ágazatra.”

 

A TIMOCOM fuvarozástechnológiai vállalat 2009 óta elemzi a fuvarpiaci barométerrel a Smart Logistics Systemébe integrált fuvarbörzében megjelenő kereslet és kínálat alakulását. Naponta több mint 130.000 felhasználó mintegy 750.000 nemzetközi fuvar- és raktérajánlatot generál. A rendszer intelligens, biztonságos és egyszerű megoldásokkal segíti a TIMOCOM több mint 43.000 ügyfelét logisztikai céljaik elérésében.

 

A TIMOCOM fuvarpiaci barométerével kapcsolatban a https://www.timocom.hu/szolgáltatások/fuvarpiaci-barométer oldalon talál további információkat.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel