21.10.2016

Fuvarpiaci barométer: fuvartöbblet a 3. negyedévben

Nyári fuvarnövekedést könyvelhet el a TimoCom

(1)

A TimoCom fuvarpiaci barométere 2016 3. negyedévében 55:45 arányú fuvar- és raktérmegoszlást mutatott. Ezzel Európa legnagyobb fuvarozói platformja fuvartöbbletet könyvelhetett el a piacon - érezhető az ősz előszele.

A 3. negyedév az év leginkább fuvarban gazdag időszaka. Azonban ez még nem minden: az előző két év hasonló negyedévét összehasonlítva ezúttal mind a három hónap az optimális 50:50-es arány felett van. Növekvő tendencia érezhető, ami nem csak az előző évek tekintetében érvényes. 2016-ban először mutat minden negyedév fuvartöbbletet.

Pozitív nyári hatás: több fuvar

 

A TimoCom a júliusi hónapra 54%-os fuvararányt könyvelhet el, ami megegyezik Marcel Frings előző negyedéves prognózisával, amit a fuvarpiaci barométer alapján készített, miszerint a fuvarajánlatok meghaladják majd a szabad raktereket. Ezen kívül a korábbi évek gyengébb adatait összehasonlítva megállapíthatjuk azt az érdekességet, hogy: a fuvarok aránya évről évre egyenletesen növekszik júliusban.

 

Augusztusban a fuvarok aránya 51%-ra csökkent, amivel a megoszlás alapján még mindig több fuvar volt, mint amennyi szabad raktér. Ebben a hónapban ez az érték már nem csökkent 50% alá úgy, mint a korábbi években. Ezek a számok viszont megmutatják, hogy az európai fuvarpiac ebben az évben, a nyári időszak alatt egyértelműen aktívabb volt.

 

Az éves és negyedéves csúcspont nem váratott sokáig magára, mivel a szeptember megajándékozott minket egy olyan őszi kezdettel, mely fuvarban gazdag volt: a fuvarok 61%-os aránya szemben a szabad kapacitások 39%-ával, a fuvarpiaci barométer az év eddigi legmagasabb eredményét produkálta. Ezzel 2 százalékponttal megelőzte a 2016-ban eddig vezető májusi hónapot. Frings elmagyarázza, hogyan lehetett ez: „Az egyértelmű növekedést visszavezethetjük a nyár végére, amikor ismét felpezsdült a fuvarszakma.“

Ezen kívül szeptemberben is több fuvar volt, mint az előző években: 2015-ben 52%-ot, míg 2014-ben 53%-ot mutatott a fuvarok aránya.

A kimutatások által közölt tényleges számok azt mutatják, hogy a 3. negyedévben összességében több ajánlat került fel a TimoCom fuvarozói platformjára, mint a korábbi évek ugyanezen időszakában.

 

Fuvarokban gazdag év vége következhet

 

Az erős 3. negyedév után az a kérdés továbbra is nyitott, hogy a sikeres ősz előszele milyen folytatást hoz. A TimoCom szóvivője Marcel Frings bizakodó: „A szeptemberi kimutatások fuvarban gazdag őszt ígérnek. Minden jel arra utal, hogy a magas színvonalat tartani tudjuk.“ Minden esetre a november még tartogathat meglepetéseket: vajon a tavalyi 11 százalékpontos csökkenéshez hasonló gyenge eredményt hoz?

 

Frings szerint: „A német gazdaság a stabil munkaerő- és az erősfogyasztási piacnakköszönhetően jól működik és Európa motorjaként funkcionál.“

 

A TimoCom-nál éppen emiatt úgy gondoljuk, hogy a fuvarpiaci barométer az év végén ismét fuvartöbbletet fog mutatni.

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel