29.04.2024

TIMOCOM fuvarpiaci barométer: A fuvardíjak a húsvét előtti emelkedést követően az elkövetkezendő hetekben ismét csökkennek

A fuvarozás iránti kereslet 2024 első negyedévében is magas maradt. A TIMOCOM Marketplace-en több, mint kétszer annyi fuvarajánlat volt, mint az előző év azonos negyedévében.

Fuvarpiaci barométer

Az év eleji negatív hangulattal ellentétben a fuvarpiac az első negyedévben nagyon pozitívan alakult. Abszolút értékben a fuvarok száma jelentősen meghaladta az előző negyedévit (+30%), és majdnem elérte a 2022-es szintet. Európa-szerte több, mint kétszer annyi fuvarajánlatot tettek közzé a TIMOCOM Marketplace-en, mint 2023 első negyedévében (+106%). Az ajánlatok száma és az árak jelentősen megnövekedtek az előző évhez képest, különösen húsvét előtt. 

Az év eleji negatív hangulattal ellentétben a fuvarpiac az első negyedévben nagyon pozitívan alakult. A fuvar-száma abszolút értékben jelentősen magasabb volt, mint az előző negyedévben (+30%), és majdnem elérte a 2022-es szintet. Európa-szerte több, mint kétszer annyi fuvarajánlatot tettek közzé a TIMOCOM Marketplace-en, mint 2023 első negyedévében (+106%). Az ajánlatok száma és az árak jelentősen megnövekedtek az előző évhez képest, különösen húsvét előtt. 

A fuvarkapacitások iránti kereslet még az általában gyenge hónapnak számító februárban is nagyon magas maradt. A fuvarpiac sokak által várt erőteljes visszaesése elmaradt. Egyrészt azért, mert csökkent a rendelkezésre álló járművek száma, mivel számos fuvarozó leállította kapacitásának egy részét, vagy nem növelte azt ismét. Például 2024 első negyedévében 28%-kal kevesebb teherautó volt elérhető a TIMOCOM Marketplace-en, mint 2023 első negyedévében. Másrészről a gazdasági visszaesés sem volt olyan kirívó, mint amitől az év elején tartottak. Az előző negyedévhez képest, amely a hagyományosan erős karácsonyi üzletet is magában foglalta, húsvét előtt további 30%-kal több fuvarajánlat született. 

„Az Európán belüli árukereskedelem pozitív tendenciája a fuvarozási adatokban is tükröződik, ami a nyár folyamán is folytatódni fog.” nyilatkozta Gunnar Gburek, a TIMOCOM üzleti ügyekért felelős vezetője.

Húsvét előtt emelkedtek a fuvarozási árak

Európában a fuvardíjak átlagosan 6,2%-kal voltak magasabbak, mint az előző év azonos negyedévében. „A megnövekedett útdíj-, személyzeti és energiaköltségek figyelembe vételével ez egy mérsékelt emelkedés” - kommentálta az árak alakulását Gunnar Gburek, a TIMOCOM üzleti ügyekért felelős vezetője. A húsvét előtti hetekben megnövekedett kereslet miatti fuvardíj emelkedés szezonálisnak mondható, ezért főként a kiskereskedők ezekben a napokban extra fuvarokra számítanak. Egyes esetekben a kínált árak az előző évhez képest akár 16%-kal is magasabbak voltak. "A márciusi áremelkedés várhatóan 2024 második negyedévében visszaesik, többek között az azonnali piaci ártárgyalások miatt, és a fuvardíjak ennek megfelelően ismét csökkenni fognak. Feltételezhető azonban, hogy az átlagos kilométer díj magasabb lesz a 2023-ban kínált áraknál” - mondja Gburek. 

A vállalatok körében javult a hangulat

A németországi fuvarpiaci ajánlatok száma 2024 első negyedévében is érezhető mértékben emelkedett. A 102%-os növekedés az előző év azonos negyedévéhez képest a borús gazdasági előrejelzések ellenére figyelemre méltó emelkedés, bár 2023 azonos negyedévéhez viszonyítva különösen gyenge volt. A németországi vállalatok körében jelentős mértékben javult a hangulat. Az ifo-Intézet március végén közzétett adatai trendfordulóként értelmezhetők. Az ifo üzletiklíma-indexe a februári 85,7 pontról márciusban 87,8 pontra emelkedett. A vállalatok várakozásai is kevésbé pesszimisták, mint korábban. Elsősorban a fuvarozás és logisztika, valamint a vendéglátás területén dolgozó válaszadók bizakodóbbak. 

Gazdasági fellendülés és nagy kereslet júniusig

A német külkereskedelem meglepően erős lendületet vett az idei első negyedévben. Az export három és fél év óta a leggyorsabb ütemben nőtt. Ez azt jelenti, hogy a fuvarozás iránti kereslet várhatóan júniusig magas marad. „A fuvarozási ágazat a gazdasági fejleményektől függ” - nyilatkozza Gunnar Gburek, a TIMOCOM üzleti ügyekért felelős vezetője. „Az Európán belüli árukereskedelem pozitív tendenciája a fuvarajánlatok számában is tükröződik, ami a nyár folyamán is folytatódni fog.” A TIMOCOM fuvarpiaci barométerének előrejelzése szerint az árufuvarozás aránya havonta átlagosan 75% körül alakul, kisebb ingadozásokkal. A gazdasági fellendülés számos európai országban nagyobb hatással van erre, mint a leállások és a fuvarkapacitások hiánya. Az infláció csökkenése és a csökkenő energiaárak minden oldalról jó előfeltételei a további pozitív fejlődésnek. 

A fuvarpiac jelenlegi helyzetéről és a fuvarpiaci barométerről további információk a következő címen itt találhatók. 

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel