21.06.2016

Kilépni vagy nem lépni?

Amit Nagy-Britannia EU-kilépése jelentene a logisztikai ágazat számára

(1)

Még pár nap van a brit népszavazásig, ahol az EU-ból való kilépés a téma. Június 23-án döntenek a britek arról a szigetországot és Európa fennmaradó részét is érintő kérdésről, hogy Nagy-Britannia lesz-e az első olyan ország, amely önszántából hagyja el az Uniót. Röviddel a döntéshozatal előtt a szavazás kimenetele továbbra is bizonytalan. Érvek és ellenérvek sorakoznak egymással szemben. A fuvarozói és logisztikai ágazat aggodalma egyre inkább erősödik.

 

Egy biztos: Nagy-Britannia különleges szerepet tölt be az Európai Unióban. Az országnak saját pénzneme van, nem tagja a Schengeni-övezetnek és saját gazdasági szuverenitásnak örvend. Ugyanakkor a brit gazdaság szorosan kapcsolódik az EU-hoz. A 2015-ös évben Nagy-Britannia exportjának 43,7%-át, míg importjának 53,1%-át tette ki az EU-val való kereskedelem. Ezért az EU legfőbb kereskedelmi partnere Nagy-Britannia.

A Brexit drága lehet

Amennyiben Nagy-Britannia az EU-ból való kilépés mellett dönt és teljes függetlenségre törekszik, akkor ennek hosszútávú következményei lehetnek. A kilépéssel Nagy-Britannia közel 50 EU-s szabadkereskedelmi szerződéstől esik el - amiket újra kell tárgyalnia. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke már most kijelentette, hogy ebben az esetben az új szerződések megkötésénél a britek hátrányból indulnak. A kereskedelmi sorompók az importból származó árucikkek árát növelik. Ezáltal nem csak az export, hanem az országban a nemzeti piacra gyártott árucikkek is drágábbak lesznek. Ez nem csak a brit, hanem a többi európai ország fogyasztóját is érintheti.

Alapjába véve a Brexit minden határokon túlnyúló folyamatot érint, éppúgy a gazdaságban, mint az élet minden egyéb területén. Mivel a vámellenőrzést ismét be kell vezetni, a szállítási idő meghosszabbodik és az együttes logisztikai folyamatok ezáltal lelassulnak.

 

A Brexit-hez hasonló még nem történt

Nagy-Brittannia a TimoCom-nál, Európa legnagyobb fuvarbörzéjénél az észak-európai country menedzserhez, Maria Toft Madsen-hez tartozik. A TimoCom platformján naponta több, mint fél millió fuvar- és raktérajánlatot tesznek közzé Európa-szerte. Madsen a lehetséges Brexit-ről higgadtan vélekedik: „Természetesen az európai fuvarozói és logisztikai ágazat számára kedvezőbb lenne, ha Nagy-Britannia az EU-ban maradna. Ennek ellenére a Brexit-et nem látom olyan sötéten, mint más szakértők. Abból kiindulva, hogy Nagy-Britanniából és Nagy-Britanniába irányuló fuvarok mennyiségének visszaesése a TimoCom platformján kimutatható lesz. Az idő múlásával ez stabilizálódni fog, ahogy az árukereskedelem az Egyesült Királysággal visszaáll a régi kerékvágásba. Az EU-tagországokban lévő ügyfeleink továbbra is szeretnének Nagy-Britanniába fuvarozni éppúgy, mint más nem EU-tagállamokba úgy, mint Törökország és Norvégia. Másfelől a Font értékének várt csökkenése azt eredményezheti, hogy ismét több export érkezik a szigetről. Jelenleg több kimutatás is feltételezi, hogy mivel korábban ilyen még nem történt - bizonytalanságot okoz egész Európában.“

 

A brit logisztikai szektor kettészakadt

Nagy-Britanniában is nagy bizonytalanság uralkodik. Az IMHX, a brit szakmai közösség aktuális kimutatása megmutatja, hogyan vélekednek a Brexit-ről a helyiek. A furcsaság: a megkérdezettek többsége előnyben részesítette Nagy-Britannia EU-ból való kilépését. Ezzel egyidejűleg a felmérésben résztvevők úgy gondolják, hogy a cégeknek jobb lenne, ha az ország az EU-ban maradna.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással lenne a kilépés a cégekre, a brit logisztikai ágazat szintén nem alkot egységes képet. A megkérdezettek többsége (38%) azon a véleményen van, hogy a Brexit-nek negatív hatása lenne a cégük fejlődésére. 33%-uk mondja azt, hogy a kilépésnek nem lennének következményei. Ötből csak egy megkérdezett gondolja úgy, hogy a Brexit az ágazatra pozitív hatással lenne.

 

Ha az ember megnézi a Brexit-el kapcsolatos jelentéseket, kérdőíveket és kimutatásokat, akkor gyorsan arra a következtetésre jut, hogy egy valami biztos: semmi! Minél közelebb van a népszavazás, annál nehezebb az irányvonalakat és a meghatározó trendeket elkülöníteni. Csak remélhetjük, hogy végül a szigetet ennél a fontos döntésnél mindenek előtt az ész érvek vezérlik majd.

 

További információkat a TimoCom-ról itt talál: www.timocom.hu.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel