14.01.2014

Lassan, de biztosan nő a fuvarok aránya

A TimoCom fuvarpiaci barométere optimizmusra sarkall

(2)

Az előző évhez képest valamivel magasabb szinttel zárt a TimoCom fuvarpiaci barométere 2013-ban. A negyedik negyedév sem alakult másképp. A fuvarok és rakterek aránya 49:51-re módosult, még egy kis kapacitástöbblettel is számolhattunk, azonban a fuvarok részaránya 4 százalékponttal magasabb volt a tavalyi évhez képes.



„A fuvarok erősen megnövekedett arányával fogjuk befejezni be a negyedik negyedévet", így állt a jóslat a TimoCom 2013/3. negyedévi fuvarpiaci jelentésében. Ez be is igazolódott. Az európai fuvarpiac az utolsó negyedév kezdetére mérsékelten visszaesett, de így is az 53%-os aránnyal átlag felett maradt.

 

"Fuvarban járt az ősz"

Novemberben 48:52 arányt mutatott a TimoCom fuvarpiaci barométere a fuvarok és rakterek arányában. Első ránézésre csökkent a fuvarok aránya, de Marcel Fringsnek (a TimoCom vezető képviselője), pozitív jövőképe van: „Ha ránézünk a számokra, nem szabad elfelejtenünk, hogy honnan indultunk. Az elmúlt év novemberi számai a fuvarpiaci barométeren eképp alakultak: 38:62 - ezen az arányon már érzékelhető volt a karácsony előtti dömping egész Európában. Ha már most 10 százalékponttal túlléptük ezt, mindenképp pozitív jövőt sugall.“
Összeségében egy nagyon erős őszt zártunk üzletmenet szempontjából - jóval karácsony előtt feltöltötték az áruházak a raktáraikat, de még december közepén is számos kamion járt ajándékokkal megrakva az európai utakon. Ez az ünnepkre 47:53 arányra változtatta meg a fuvarok és rakterek viszonyát.

 

A fejlődés nem áll meg

2013 a konszolidáció éve volt az üzleti életben. A fuvarok és rakterek arányának végeredménye 47:53-ra alakul, így jobb volt, mint 2012-ben (45:55).  A továbbiakat illetően is optimista marad Frings: „Reménykedünk abban, hogy az európai fuvarpiac tovább javul. Nagy bizonyossággal még korai bármit is kijelenteni, de biztos, hogy fellendülés prognosztizálható.  Kíváncsian várom 2014 első negyedévét.“
Amennyiben a tél ismét megmutatja igazi erejét, biztos hogy számolhatunk kieséssel. Aztán szabad lesz az út még több fuvart szervezni és még több szerződést megkötni.


További információkat a TimoComról és a fuvarpiaci barométerről itt talál: www.timocom.hu

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel