15.12.2017

Női történetek a logisztikai szakmából: Biljana Muratovszka, Macedónia

A TimoCom interjúja Biljana Muratovszkával (MAKAM-TRANS, Macedónia)

(1)

A TimoComnak adott interjúban Biljana Muratovszka főtitkár asszony elárulja, hogy mi jellemzi a macedóniai fuvarozói szövetséget, a MAKAM-TRANS-t, és hogy hogyan eredményez egy reggelenkénti backgammon-játszma jobb munkafeltételeket.

Muratovszka asszony, bemutatkozna röviden?

A nevem Biljana Muratovszka, és a macedóniai fuvarozó szövetség, a MAKAM-TRANS főtitkára vagyok. Gazdaságpolitikai és fejlesztési tanulmányaim után több vállalatban gyűjtöttem tapasztalatot. Édesapám révén már kicsi gyermekkorom óta összekapcsolódott az életem a fuvarozási szakmával. Ezért szívügyem, hogy tovább vigyem az örökségét és javítsam a macedón fuvarozók munkafeltételeit. Ez hatalmas feladat. Ahhoz, hogy tiszta legyen a fejem, minden reggel egy csésze kávé mellett játszom egy backgammon-játszmát. 

Melyek a szövetség legfontosabb ügyei?
A macedóniai fuvarozó vállalkozók jobb gazdasági és szociális munkakörülményeiért küzdünk. Különösen büszke vagyok arra, hogy részt veszek hazánk törvényeinek megalkotásában, és ezáltal a tisztességes feltételek megteremtésében. Amikor 2003-ban beléptem a szövetségbe, a szakma még nagyon kaotikus volt. Fontos fuvarengedélyeket csak kenőpénz fizetésével lehetett kapni. Voltak másodkézből származó járművek és hamisított tanúsítványok, kizsákmányolták a fuvarozókat. Mindez arra bátorított, hogy minden erőfeszítésemet a szövetségbe fektessem. Ma 1895 tagunk van, akiket végre a fuvarozó vállalatok és az állami hatóságok is tisztelnek. Sokat fektetünk képzésekbe és workshopokba, hogy a fuvarozásban részt vevő összes szereplőnek széleskörű tudása legyen. Idén dél-kelet- és közép-európai szövetségek kitüntettek a legjobb menedzser címével. Ez nagy megtiszteltetés, de egyben az elmúlt 15 év munkájának is szép elismerése.

Miért tartja ennyire érdekesnek a fuvarozási szakmát?

A fuvarozási ipart szívesen hasonlítom a vérkeringéshez. Ha leállítják, leáll a gazdaságunk. A fuvarozás teszi lehetővé, hogy mindenkinek mindent hozzáférhetővé lehessen tenni. Sokat voltam úton édesapámmal, megragadott a fuvarozók szenvedélye. Büszkék voltak rá, hogy nagy projektekhez járultak hozzá a munkájukkal. Az ő fuvarjaiknak köszönhetően lehetett utakat, hidakat, sőt, kórházakat és iskolákat építeni és felszerelni.

Több nőre volna szükség vezető pozícióban a logisztikában?

Ha mi, nők teljes kitartásunkat, a fenntarthatóság, siker és haladás utáni, velünkszületett vágyunkat a munka világába is bevisszük, bebizonyítjuk, hogy ezt a szakmát ugyanolyan jól vezethetik nők is. Patriarchális rendszerben élek, mégis elértem, hogy egy olyan szövetséget vezetek, amelynek tagsága 95 százalékban férfiakból áll. Már most is van sok nő, akinek saját fuvarozási vállalkozása van, és szerintem sokkal többre lenne még szükség.

 

Mik a fuvarozási szakma erősségei és gyengeségei?

Azt hiszem, a vesztegetés és a korrupció főleg a dél-európai országokban még mindig nagyon elterjedt. Az ellenőrző hatóságok gyakran kihasználják, hogy a fuvarozók nem ismerik teljesen az előírásokat, és jogosulatlan bírságot kérnek. Ezen változtatnunk kell. A logisztikának nagy erőssége viszont, hogy nemzetközi szinten kapcsolódunk egymáshoz, és újra és újra új célokkal és kihívásokkal találkozunk. Logisztika nélkül az átfogó gazdasági fejlődésnek nem lenne alapja. Most kihasználhatjuk a digitalizációt, hogy hálózatba szervezzük magunkat. Ha mindenütt világos célokat kitűző szövetségek alakulnának, mint a MAKAM-TRANS, és megosztanák egymással gondolataikat, sokkal jobban tudnánk védeni a szakmánkat és még jobb eredményeket érhetnénk el. A MAKAM-TRANS ezt a lépést már megtette azzal, hogy csatlakozott a közúti árufuvarozás jövőjéért létrejött szövetséghez.

 

További információk a TimoComról: www.timocom.hu.

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel