23.03.2016

Nem fogják díjazni a belgiumi útdíjakat

2016. április 1-jétől a matricás-rendszert az új Viapass útdíj rendszer váltja fel

(3)

 

A legfontosabb változások: drágább és bonyolultabb lesz. Azok az idők, amikor akár egyetlen kattintással vagy bármely benzinkúton vásárolhat 8 €-ért matricát, melyet bármikor meghosszabbíthat, elmúlnak. Nem csak a költségek nőnek, hanem az útdíjköteles útszakaszok és járművek száma is bővül. Ez elkerülhetetlen, mivel Belgium az elhelyezkedésének köszönhetően fontos tranzitországa Nyugat-Európának.

 

Aki nem tartja a lépést, pénzt és időt veszít

Az új útdíj teljesen elektronikus és szakaszfüggő lesz, ehhez április 1-jéig minden útdíjköteles járműnek be kell szereznie egy OBU eszközt (On-Board-Unit). A fent említett OBU 135 €-ba kerül, beszerezhető a Satellic.be weboldalon, vagy a Satellic Telematic Service-Points-okban. Elengedhetetlen ebben az esetben a megengedett össztömeg és a környezetvédelmi besorolás igazolása a regisztrált járműveknél. Egyetlen kivétel ezalól: Azok a spanyol/francia/protugál UTA-ügyfelek, akik Multibox-szal rendelkeznek, nekik elég a belgiumi UTA-nál bejelentkezni. Az útdíjat a mindenütt felépített útdíjkapuk segítségével tudják beszedni. Ezek segítségével nemcsak az útdíj mértékét határozzák meg, méri továbbá a jármű súlyát, hosszát és sebességét is. Azért az ún. EETS-technológiával rendelkező útdíjrendszert vezették be, hogy a többi országhoz hasonlóan, a személygépkocsikra is ki tudják terjeszteni az ellenőrzéseket. Mindazok, akik nem ügyelnek az újonnan bevezetett szabályozásokra, egy útdíjellenőrzés során, minden esetben 1.000 € pénzbírságra számíthatnak. Marcel Frings, Európa legnagyobb fuvarozási platformjának, a TimoCom-nak vállalati szóvivője elsősorban a több járművel rendelkező cégeknek szolgál hasznos tanácsokkal: „A fuvarozó cégeknek célszerű lenne az OBU eszközöket előre, közösen megrendelni és beszerelni - és nem a határokon a sofőrökre hagyni. Áprilisban valószínűleg hosszú sorok fognak kígyózni a Service-Points-ok előtt.“

10 fontos információ a belga Viapass útdíjrendszerről

1. 2016. 04. 01-től minden 3,5 t össztömeg feletti jármű a belgiumi autópályákon és számos közúton is útdíjköteles lesz. Függetlenül attól, hogy magán vagy céges autóról van szó.

2. Minden útdíjköteles járműnek rendelkeznie kell egy Satellic-től származó On-Board-Unit (OBU) eszközzel, ami az útdíj elszámolására alkalmas.

 

3. Az OBU-k a Satellic.be weboldalon illetve Service-Points-okon, 135 €-ért beszerezhetőek.

 

4. Az OBU-t csak egy adott járműre regisztrálhatjuk, továbbiakra nem vihetjük át.

 

5. A fuvarozó cégeknek célszerű lenne az OBU eszközöket előre, közösen megrendelni és beszerelni, ezáltal jelentősen csökkenteni a Service-Points-ok automatáinál fellépő hibalehetőségeket és várakozási időt.

 

6. Amennyiben az OBU-t egy Service-Points-on szerzi be, magával kell vinnie járművének papírjait (megengedett össztömeg, környezetvédelmi besorolás) vagy egy igazolást ezekkel az adatokkal.

 

7. Az útdíjköteles járművek közül amellyel különböző pótkocsival vagy félpótkocsival fuvaroznak, minden esetben a legnagyobb megengedett össztömegűt és/vagy legtöbb tengelyszámút kell regisztrálni. Minden ilyen jellegű hiba 1.000 € büntetést von maga után, még abban az esetben is, ha az árkülönbség elhanyagolható lenne.

 

8. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy a Service-Point-ok valamelyikén szerzi be az OBU-t, úgy ne a gyors regisztrálást válassza! Ebben az esetben nem kap igazolást az ÁFA-visszatérítéshez.

 

9. Az útdíjak mértéke a Flandria, Vallónia tartományokban és a Brüsszel Fővárosi Régióban eltérő. A Brüsszel Fővárosi Régióban a kilóméterár az Euro-6-os besorolású teherautóknál 20 cent.

 

10. Minden szükséges információt megtalál a Viapass-nál, illetve a Satellic.be oldalán négy nyelven, valamint a Satellic forródrótján: 00800-72 83 55 42.

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel