03.11.2014

Súlyos következménnyel járna a 3,5 tonna alatti tehergépkocsik fuvarozói engedélyének kötelezővé tétele Romániában

Nagyváradon rendezett konferenciát a Kefren Expres Srl. a 3,5 tonna alatti tehergépkocsival rendelkező fuvarozóknak

(1)

"Azért szerveztük meg ezt a konferenciát, hogy a 3,5 tonnás tehergépkocsival fuvarozók is hallassák hangjukat. Ugyanis egyre kevesebben vannak. A nagyobb teherautóval rendelkezőknél a sofőröknek és a fuvarszervezőknek is megfelelő szakképesítés szükséges, valamint szigorú európai normáknak kell megfelelniük. Viszont a transzportszektor ezen szegmesében keveseknek van meg ez a felkészültségük. A másik fő szempont az volt, hogy megismerjük egymást. A Kefren Expres Srl. 2011 óta működik, "azonban a partnereink döntő többségét ezen rendezvényig nem ismertem személyesen", mondja Gogucz Zsolt, a Kefren Expres Srl. ügyvezető igazgatója.
Az elmúlt időszakban előtérbe került a 3,5 tonna teherbírás alatti kisteherautóknak a közúti fuvarozói engedélykötelességének bevezetése. A téma körül kialakult helyzet nyilvánvalóvá tette, hogy szüksége van a szakmának egy megfelelően működő kommunikációs csatornára. Így az érintett vállalkozók, szolgáltatók és a hivatalos szervek is értesülni tudnak a tervezett változásokról. Ennek ellenére továbbra sincs tervben egy ilyen jellegű érdekképviselet létrehozása.
"Elégedetlen vagyok ezekkel a szervezetekkel és azon személyekkel, akik ezeknek részesei. Vannak kivételek, akik ténylegesen harcolnak az érdekeink megvalósításáért, de amikor szélesebb körű támogatásra van szükség, akkor nem kapják meg. Amíg a cégvezetők nem látják be, hogy bizonyos etikai szabályokat be kell tartani, addig nincs létjogosultsága ezen szervezetnek”, teszi hozzá Gogucz.
A 3,5 tonna alatti teherautókkal rendelkezők piaci szegmense egyedi. Akik erre a típusú tevékenységre specializálódtak, azoknak meg kell küzdeniük a piaci pozíciójukért.
"2013-ban a romániai vállalkozások - versenyképességüknek köszönhetően - jól teljesítettek a nemzetközi piacon. Így egy olyan helyre sikerült kerülniük, amit eddig a lengyelek foglaltak el. A kisteherautók nagy előnye, hogy Európa egyik feléből a másikba viszonylag rövid idő alatt eljutnak. Ne felejtsük el, hogy a  3,5 tonna alatti fuvaroknál nincsenek szabályok a kabotázsra!”- magyarázza Gogucz Zsolt.
Ez a típusú fuvarozás nagyon hasonlít a 7,5 tonnáig történő fuvarozásra. "Ezek az autók közlekedhetnek hétvégén is, van bennük tachográf, de a tehergépkocsik csak a megengedett maximális súllyal tudnak közlekedni. Számos példa igazolja, hogy sokan - az ügyfeleik nyomására - felelőtlenül, túlrakodva közlekednek."
Ebben a fuvarozói szegmensben is a megbízók minden területről érkezhetnek.
"A TimoCom TC Truck&Cargo® raktér- és fuvarbörzéjének köszönhetően teherautóink kapacitása folyamatosan és optimálisan kihasznált. 33.000 ellenőrzött szolgáltató lehet így a partnerünk. Az általuk biztosított TC Connect interfésznek, a saját speditőrprogramunkba felvitt adatokat a fuvarbörze adatvesztés nélkül, azonnal felismeri. Így időt és pénzt spórolunk meg. A börzén találunk direkt fuvarokat is, amit  "door-to-door" szállíthatunk egész Európában", egészíti ki Gogucz Zsolt.
A Kefren Express Srl. ügyvezetője szerint romboló hatással lenne a szakma számára, ha európai szinten bevezetnék a 3,5 tonna alatti tehergépkocsiknak a közúti árufuvarozói engedély kötelezővé tételét vagy bevezetésre kerülne a tachográfok használata. Azok a fuvarozók, akik kisteherautóval dolgoztak, könnyebben átvészelték a gazdasági válságot is. A cégek többsége a válság idején elkezdtek kevesebbet rendelni, a készleteket csökkentették, hogy pénzt szabadítsanak fel. Ezek a feltételek munkát biztosítottak a kisteherautókkal fuvarozóknak. Gogucz hozzáteszi: "Minimális szabályozást érdemes lenne bevezetni ebben a kategóriában is. Lehetne például a  kisteherautókban ágy. Napjainkban ezek a sofőrök az autók ülésein alszanak."
Ez a szegmens Zsolt szerint nem kifejezetten növekvő ágazat, csak a romániai fuvarozók többsége 2-3 éve fedezte fel ezt a lehetőséget, hogy 3,5 tonna alatti kisteherautókkal dolgozzon Európában.
"Szeretnénk megtanítani a velünk dolgozó fuvarozóinkat az önálló életre. Legyen  életképes a vállalkozásuk, rendelkezzenek minden szükséges információval a megfelelő árkalkulációhoz. A TimoCom fuvarpiaci barométere erre az egyik legjobb eszköz. Továbbá ezen az alkalmazáson keresztül a teljes fuvarbörzét is elérem. Németországban nem lehet olyan fuvarozót találni, aki áron alul szállít, ám Romániában ez egy megszokott jelenség. Egyesek azzal a felfogással vágnak neki, hogy vesznek 10.000 Euróért egy furgont, elkezdenek dolgozni vele, majd amint észlelik, hogy 3-4.000 Eurót buktak vele, akkor eladják és nekifognak egy teljesen más üzletnek. Ez egy nagyon rossz személet. Lehet tudatosan veszteséges fuvart csinálni és utána nyereségessé válni, de ehhez ismerni kell a szabályokat és feltételeket, ki kell tudni helyesen számítani az árakat. Ameddig nem megfelelően határozzák meg az árakat, addig nem lesz egy egészséges árpolitika és a szakma hírnevét fogják ezáltal lehúzni”, zárja a gondolatait Gogucz Zsolt.

Kamikazék az utakon


Széles körben ismert jelenség: "Nagyon sokszor kaptam olyan ajánlatot, amelyben azt mondják, hogy a megengedett rakodási tömeg 1,4 tonna, de tegyünk rá 2,2 tonnát. Óriási felelőtlenségről beszélünk. Számos ilyen kamikaze fuvarozó van, aki figyelmen kívül hagyja a kockázatot, mégis elvállalja a fuvart.”
Vannak országok ahol a súlyhatár átlépése nagyon komoly következményekkel is járhat.
"Egyes országok elnézőbbek, mint Olaszország, másoknál a zéró toleranciát alkalmazzák, mint Szlovákia, Szlovénia, Ausztria. Itt már büntetnek akkor is, ha csak 50 kg-mal lépik túl a határt. Itt fontos megjegyezni, hogy nem csak a fuvarozó a hibás, mert nagyon sok esetben a megbízó vagy a speditőr cég gyakorol nyomást a fuvarozóra, hogy túlsúllyal közlekedjen! Egyes felrakókon nincs lehetőség a súly ellenőrzésére. 1 tonnát észre lehet venni, de 50-100 kg pluszt képtelenség mérleg nélkül kiszúrni és ezekben az esetekben a bizalomra lehet alapozni. Addig, amíg a pénz érdekében minden szabályt hajlandóak vagyunk felülírni, addig ez a jelenség megmarad. Németországban a forgalmi alapján leellenőrzik a maximálisan megengedett össztömeget, és ha nem felelsz meg, akkor nem is engednek rakodni. Ezen kihágások elkerülésére megfelelő felfogásra, vezetésre van szükség és nem feltétlen az ISO szabványokra."

Névjegy


A Kefren Expres Srl. speditőr céget 2011-ben hozták létre és fő célpontja a nemzetközi piac. Saját IT rendszert fejlesztettek ki, amely vállalkozásuk alapja, így minimális létszámmal tud naponta 300 autót koordinálni. Ezzel a kapacitással lehetőségük van munkát ajánlani Európa különböző pontjain.
"Ebben a szegmensben a fuvarok 99 százaléka azonnali megbízás. Van 380 ügyfelünk, akikkel legalább egyszer dolgoztunk már és további több ezer, akiktől kaptunk ajánlatot. A TC Truck&Cargo® fuvarbörzével könnyen találunk fuvarokat, sőt a TC eBid® tenderkiírási platform segítségével tenderekre is tehetünk árajánlatot", magyarázza Gogucz Zsolt.
2015-ben szeretné megismételni újra ezt a konferenciát és lehetőség szerint bővíteni a meghívott partnerek körét is: külföldi vendégekkel, további fuvarozókkal, a szakma képviselőivel és hivatalos szervekkel. A cél az, hogy sikerüljön feltérképezni a valós problémákat, szükségleteket a párbeszéd és tapasztalatcsere segítségével.


(készült a ZiuaCargo újságcikke alapján)

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel