30.03.2016

Sofőr és mégis egészséges - Lehetséges ez?

Étkezés, mozgás és pihenés a rohanó fuvarozói mindennapokban

(2)

Az, hogy valaki egészséges életet tud-e élni, legtöbbször attól függ, hogy mivel foglalkozik. Ha a sofőrökre gondolunk, ahhoz, hogy fittek maradjanak, sok kihívással kell szembe nézniük. A hosszú ideig való ülés, rendszertelen étkezés és a váltakozó műszakok csak úgy mint a stressz, a magány, a félelem stb. nem az egészséges élet legideálisabb feltételei. Egyre több cég ismeri fel, hogy a sofőrök életminőségét javítani mindenképpen célszerű.

Annyi bizonyos: a munkakörülmények nagyban befolyásolják a munkavállalók egészségét. Másfelől az egészségi állapotuk hatással van a munkájukra. A sofőrök esetében a munkavégzés körülményei nem a legideálisabbak: állandó rezonancia, amely az egész testre kihat, zaj, műszakos munkavégzés, nem megfelelő pihenés, rendszertelen étkezés, megviselő ülő pozíció a hosszú utak során stb. De nem csak ezek! A munkakörnyezet sem éppen egészséges, mivel a sofőr szén-monoxidot, kén-dioxidot és más káros gázokat lélegzik be. Képzelje csak el, hogy ilyen körülmények között kellene irodai munkát végeznie.

 

A munkaadóknak és munkavállalóknak össze kellene fogniuk

Természetesen mindenki szabadon dönthet arról, hogy milyen életvitelt folytat, hogyan táplálkozik vagy milyen mértékű mozgást végez. Azonban a felmérések azt mutatják, hogy sok sofőr nem tudja, hogyan tudna kevés ráfordítással hasznos dolgot tenni egészségének megőrzése érdekében. Ezen a ponton tudnának a cégek az alkalmazottaiknak segíteni. Egyre több vállalkozás segíti alkalmazottait olyan kérdésekben, mint a helyes táplálkozás, testmozgás, súlykontroll vagy az alvási szokások.  Néhány munkaadó megpróbálja a munkát átszervezni és egy olyan munkakörnyezetet létrehozni, ami lehetővé teszi az egészséges munkavégzést. Első lépésként a rendszeres, meghosszabbított pihenőidők bevezetése lenne célszerű, így a sofőrök enni és egy kicsit mozogni is tudnának.

Ez a változtatás nem csak a munkavállalók egészségének javítása érdekében történik, hanem önmagában is megtérül a vállalkozásoknak.  A mindennapok megszervezésével a cég jelentős költségmegtakarítást érhet el, amennyiben a sofőrök kevesebbet mulasztanak betegségek miatt.

Mindezek utópikusan hangzanak, azonban már léteznek olyan cégek, amelyek innovatív intézkedésekkel támogatják sofőrjeiket.

 

Esettanulmányok

Nagyon jó példa erre a belga Van Dievel cég, amely 60 saját tehergépjárművel rendelkezik és több, mint 90 sofőrt foglalkoztat. Egy saját orvost is alkalmaznak kifejezetten az állomány részére, aki évente megvizsgálja őket. Ezen kívül a cég vezetése az orvossal együtt kifejlesztett egy külső ergonómikus edzésprogramot és prospektust is, hogy bemutassák, hogyan tudnának a sofőrök egészségesebben dolgozni, valamint az izom- és csontmegbetegedéseket megelőzni.

A következőt példát a Finlandia fuvarozó cég "Tim Truckers" projektjén keresztül mutatjuk be, amely a "fitt sofőrök"-ről szól. A cég ezen projekt kapcsán kifejlesztett egy programot, egy üzemorvos segítségével, aki felismerte a sofőröket érintő egészségügyi problémákat.

Ezeket diagnosztizálta, javaslatokkal látta el az érintetteket és beutalta őket szakorvosokhoz. Az üzemorvos továbbra is figyelemmel kísérte a sofőrök egészségi állapotát. Ezenkívül a Finlandia szervezett egy ebéd-szervizt sofőrjei számára, ahol egészséges ételek közül választhatnak, a gyors és egészségtelen étkezések helyett. Az étkezés mellett fontos szerepet játszik a megfelelő pihenőidő. Egy alkalmazott pszichológus segítségével szervezik meg a munkabeosztást és az útvonalakat, hogy a sofőröknek elegendő idejük maradjon pihenni.

De nem csak cégek, hanem egyesületek is foglalkoznak a gépjárművezetők egészségével, csak úgy mint, a „DocStop für Europäer e.V.“. Az egyesületet 2007-ben alapították azzal a céllal, hogy jobb egészségügyi ellátást tudjanak biztosítani a hivatásos sofőröknek Európa útjain. Amennyiben a sofőrnek útközben egészségügyi problémái adódnak, hívnia kell a DocStop forródrótot, amely az ADAC Truck Service szolgáltatásán keresztül működik. Röviden elmondja, hogy mi a panasza, hol tartózkodik, a célállomást, ahova éppen tart, így meg tudják neki mondani, hogy hol található a legközlebbi DocStop partner. Ott pedig egy orvos ellátja. Európa-szerte 535 DocStop állomás található összesen 100 támogatóval és partnerrel, többek között a TimoCom Soft-und Hardware GmbH-val.

Az említett példák alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a fuvarozó cégek és egyesületek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gépjárművezetők egészségügyi állapotának megőrzésére. Az ezeket alátámasztó intézkedések jobb munkakörülményeket, pozitívabb hozzáállást eredményeznek és mindenkiben azt az érzést keltik, hogy a munkaadók törődnek az alkalmazottaikkal.

 

Mi a helyzet az Ön cégénél? Ügyelnek a dolgozók egészségére és komolyan foglalkoznak ezzel a témával?

 

Preuzimanje izvješća za tisak
Fel